Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η λειτουργία του Wankel κινητήρα (+video)

12/3/2019

Πριν από 52 ολόκληρα χρόνια παρουσιάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο περιστροφικού κινητήρα. Κατάφερες σε αυτά τα χρόνια να μάθεις πως λειτουργεί ή ακόμα παλεύεις?

Μπορεί ο Wankel κινητήρας να έχει γιορτάσει ήδη πολλά χρόνια κυκλοφορίας, αλλά μεγάλο κομμάτι των φίλων του αυτοκινήτου δεν έχει κατανοήσει πως λειτουργεί. Ειδικά σε μια εποχή οπού οι φήμες αναφέρουν πως η Mazda πήρε την απόφαση να επαναφέρει τον Θρυλικό κινητήρα, για να σηματοδοτήσει την επιστροφή του πάθους στην Ιαπωνική εταιρία. Το πρώτο μοντέλο περιστροφικού κινητήρα, ήταν το Cosmo του 1967, και από εκεί και έπειτα ξεκινά μια πανέμορφη ιστορία εξέλιξης. Πήρε το όνομα του από τον εφευρέτη του Felix Wankel, ο οποίος σχεδίασε τον περιστροφικό κινητήρα στα 20 χρόνια του.  Σε έναν κινητήρας εσωτερικής καύσης, υπάρχουν κυλινδρικά έμβολα που κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω, ενώ ο κινητήρας Wankel χρησιμοποιεί ένα στρογγυλεμένο τρίγωνο που περιστρέφεται μέσα στο θάλαμο. Μικρότεροι και ελαφρύτεροι κινητήρες, με λιγότερες δονήσεις και απλούστερο μηχανισμό λειτουργίας και ιδιαιτέρως υψηλόστροφοι, δημιούργησαν φανατικούς θαυμαστές αλλά και εχθρούς!

Για να γίνει λίγο πιο κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας ενός Wankel κινητήρα, θα δούμε παρακάτω ένα πιστό αντίγραφο κλίμακας 1/3, το οποίο είναι τυπωμένο από 3D εκτυπωτή. Το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κινητήρες εσωτερικής καύσης διαθέτει ένα εσωτερικό ρότορα. Μέσω της περιστροφής του ρότορα με τη βοήθεια ενός κεντρικού άξονα παράγεται η ενέργεια. Η επιστροφή των περιστροφικών κινητήρων είναι πολύ πιθανή και όλοι μας αναμένουμε να δούμε ποιο μοντέλο θα συντροφεύσει, με τα προσωπικά μας θέλω, να απαιτούν, ένα νέο Mazda RX7.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις