Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ηλιακό όχημα από την Κρήτη αλλάζει τις μετακινήσεις

13/5/2019

Το Sunnyclist είναι ένα έξυπνο αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα, που προσφέρει την άνεση και την ευκολία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με την οικονομική και οικολογική κίνηση ενός ποδηλάτου. Είναι Ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης και μπορεί να αλλάξει τις μετακινήσεις μικρής απόστασης.

Ένα ακόμα παράδειγμα, του Ελληνικού ταλέντου στην σχεδίαση αλλά και παραγωγή οχημάτων, είναι μια παρέα ανθρώπων από την Κρήτη, όπου σχεδίασε ένα ηλεκτρικό όχημα μετακινήσεων μικρής απόστασης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε επαγγελματικούς χώρους. Το Sunnyclist μπορεί να μας μεταφέρει παράγωντας πράσινη ενέργεια, με έναν ευχάριστο τρόπο, που θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των μετακινήσεων μας. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει 35 km την ημέρα κατά ετήσιο μέσο όρο και 70km μία ηλιόλουστη μέρα. Τα ελεύθερα και δωρεάν αυτά χιλιόμετρα μπορούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές μετακινήσεις μέσα και γύρω από την πόλη και να μας χαρίσουν τη μοναδική αίσθηση του αέναου οχήματος!



Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα οχήματα που το 90% του χρόνου σταθμεύουν παθητικά, το Sunnyclist εκμεταλλεύεται το χρόνο αυτό για να φορτίσει τις μπαταρίες του. Το Sunnyclist έχει πραγματικά μηδενικές εκπομπές, καθώς μπορεί να κινηθεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρικά οχήματα, που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, το Sunnyclist μπορεί να προσφέρει ετησίως έως 17.000 ηλιακά χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση περισσότερων από 2 τόνους εκπομπών CO2.
Διαθέτει ζώνες ασφαλείας τριών σημείων για όλους τους επιβάτες, χαμηλό κέντρο βάρους κοντά στον πίσω άξονα και καλά ισοκατανεμημένο φορτίο στους τροχούς, ενώ έχει πολύ καλή πρόσφυση και σταθερότητα στις στροφές. Σε αντίθεση με άλλα τρίκυκλα που χρειάζεται προσοχή για να μην ανατραπούν, στο Sunnyclist χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεκολλήσει από το έδαφος ένας τροχός. Το Ελληνικό ηλιακό όχημα μπορεί να σας ταξιδέψει μακριά χάρη στη διευρυμένη αυτονομία που ξεπερνάει τις δυνατότητες που έχουν οι μπαταρίες, καθώς 70km μπορούν να αποθηκευτούν στη μπαταρία, άλλα 70km μπορούν να διανυθούν με την ηλιακή ενέργεια και έως 50km από τους επιβάτες του, με το πετάλι.



Έτσι, η συνολική αυτονομία του οχήματος μπορεί φτάσει τα 190km μία ηλιόλουστη ημέρα με χωρητικότητα μπαταρίας μόλις 4,8 kWh ενώ ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα απαιτούσε τριπλάσια μπαταρία... Έτσι μπορείτε να χαρείτε τις μεγάλες αποστάσεις χωρίς τα αρνητικά της μεγάλης μπαταρίας, που είναι το μεγάλο κόστος, μεγάλος χρόνος επαναφόρτισης, μεγάλο βάρος και όγκος και η ρυπογόνα ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτισή της. Το Sunnyclist σας δίνει τη δυνατότητα να αθληθείτε κάνοντας ηλεκτρικό πετάλι, που κάνει καλό σε εσάς και το περιβάλλον. Η προσπάθεια που καταβάλετε είναι ανεξάρτητη από την κίνηση του οχήματος, το οποίο θα λάβει όση ενέργεια του προσφέρετε και θα τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειαστεί.



Μπορείτε να ποδηλατείτε με σταθερό cadence, είτε στην κατηφόρα, ακόμα και όταν το όχημα φρενάρει ή είναι σταματημένο. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορείτε να πάρετε τα φορητά πετάλια στο σπίτι σας και να συνεχίσετε την προπόνηση, ηλεκτροδοτώντας ταυτόχρονα τις ηλεκτρικές συσκευές.
Τριθέσιο με άνετους χώρους, αναδιπλούμενα και αφαιρούμενα πίσω καθίσματα, όπου μπορεί να μεταφέρει 250kg συνολικού φορτίου. Πολύ εύκολο στην οδήγηση και το παρκάρισμα, χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση, είναι αθόρυβο και ευέλικτο.
Όλη η ισχύς του οχήματος παρέχεται στους δύο πίσω τροχούς, με ενσωματωμένα μοτέρ (BLDC hub motors), προσφέρεται δυνατή ροπή και ομαλό στρίψιμο χωρίς διαφορικό και οποιοδήποτε κινούμενο μέρος. Απουσία στοιχείων μετάδοσης κίνησης, δεν υπάρχει τίποτε που να χαλάει ή να χρειάζεται λίπανση, ψύξη και συντήρηση ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείται χώρος και διατηρείται χαμηλά το κέντρο βάρους του οχήματος.


 
Οι υπεύθυνοι σχεδιαστές του project από την Κρήτη, δηλώνουν πως σχεδιάζουν το τελικό όχημα να έχει ένα ασυμβίβαστο design! Η σχεδίαση θα βασιστεί στον υπάρχον δοκιμασμένο σασί, με περαιτέρω ανάπτυξη της βέλτιστης μηχανικής, αλλά και της αισθητικής. Στο Sunnyclist η λειτουργία υπαγορεύει το σχεδιασμό, αφού μια από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομάδα σχεδιασμού, είναι η αρμονική ενσωμάτωση της μεγάλης ηλιακής οροφής, σε ένα ελαφρύ αμάξωμα. Η μεγάλη φωτοβολταϊκή γεννήτρια προσφέρει μέγιστη απόδοση και μεγαλύτερο εύρος οδήγησης.
Το Sunnyclist μπήκε σε δοκιμαστική παραγωγή και συνεχίζει καθημερινά την εξέλιξη του. Το Ελληνικό ηλιακό όχημα θα μπορούσε κάλλιστα να σε υπηρετήσει για τις καθημερινές διαδρομές σου στην πόλη, αλλά θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και σε εσωτερικές μετακινήσεις σε αεροδρόμια, γήπεδα, ξενοδοχεία κ.λ.π. Μακάρι το project αυτό να χει την τύχη που του αξίζει αλλά και την βούληση των φορέων και των επιχειρηματιών να κυκλοφορήσει σε μαζική παραγωγή.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις