Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

«Κέρδισε» ηλεκτρικά χιλιόμετρα

7/2/2019

Το άγχος της αυτονομίας, ήταν παραδοσιακά μια από τις αιτίες που προβλημάτιζαν πάντα τους οραματιστές της ηλεκτροκίνησης. Οι υποδομές δεν επαρκούν κι αυτό καθιστά απαραίτητους κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ηλεκτροκίνηση διεισδύει καθημερινά όλο και πιο πολύ στην ζωή μας. Οι βιομηχανίες παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα και η μάχη με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, καλά κρατεί. Μια άνιση μάχη (προς το παρόν) αφού όλο το παγκόσμιο στερέωμα είναι δομημένο να υπηρετεί τα συμβατικά αυτοκίνητα, κάτι που όμως θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον.
Η αυτονομία λοιπόν ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μια παράμετρος που επηρεάζεται άμεσα από πολλά, αλλά κυρίως από τον τρόπο και το στυλ οδήγησης σου. Κι αν εδώ αναλογιστείς πως το ίδιο ισχύει και στους θερμικούς κινητήρες, τότε σκέψου σε πόσο γρήγορο διάστημα μπορεί να ξανά γεμίσει ένα ρεζερβουάρ, αλλά και πόσο απλό είναι σαν διαδικασία. Τα πρατήρια ανεφοδιασμού βρίσκονται παντού γύρω μας, κι αυτό κάνει τρομερά εύκολη την μετακίνηση μας, σε αντίθεση με τα σημεία δημόσιας φόρτισης.
Για όσο διάστημα όμως θα συνεχίσει να υφίσταται η παρούσα κατάσταση, οι ιδιοκτήτες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους απαράβατους κανόνες έχοντας πάντα στο νου την διαθέσιμη αυτονομία του οχήματος τους. Ακoλουθώντας τους κανόνες αυτούς ίσως αποφύγει κανείς μία δυσάρεστη κατάσταση που θα περιέλθει αν δεν υπολογίσει σωστά τις διαδρομές του.

Κρατήστε χαμηλές ταχύτητες
Προσπαθήστε να οδηγείτε ήρεμα. Ξεκινήστε το όχημα σας με χαλαρό και προοδευτικό τρόπο. Ξεχάστε τα flat out και το σανίδωμα του γκαζιού, αφού όσο περισσότερο το πατάτε τόσο περισσότερο ρεύμα καταναλώνετε, με αποτέλεσμα η μπαταρία του αυτοκινήτου να αδειάζει πολύ πιο γρήγορα. Κάντε 2η φύση σας την διατήρηση χαμηλών ταχυτήτων κάτω από τα 100 χλμ/ώρα. Είναι προτιμότερο να φτάσετε στον προορισμό σας μερικά λεπτά πιο αργά παρά να εξαντλήσετε την μπαταρία σας. Αποφύγετε δια ροπάλου τη χρήση Sport mode και καθιερώστε την επιλογή Eco mode.
 
Mάθετε να διαχειρίζεστε την επιβράδυνση
Το πρώτο χρονικό διάστημα εξοικείωσης με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, θα σας φανεί παράξενη η απότομη επιβράδυνση στο άφημα του γκαζιού. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάστροφη λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα. Ουσιαστικά κάθε φορά που επιβραδύνετε λειτουργεί σαν γεννήτρια και φορτίζει την μπαταρία. Αυτό επιτυγχάνει την βέλτιστη ανάκτηση ενέργειας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για να φτάσετε στο επίπεδο να μπορείτε να διαχειριστείτε την επιβράδυνση θα χρειαστείτε έναν χρόνο προσαρμογής και εξοικείωσης.



Ελαστικά χαμηλής αντίστασης
Στα ηλεκτρικά οχήματα είναι σχεδόν απαραίτητο να έχουμε επιλέξει low rolling ελαστικά. Η χαμηλή αντίσταση κύλισης προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία στην μπαταρία άρα και μεγαλύτερη αυτονομία. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ελέγχετε τακτικά την πίεσή τους σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Όπως και στα συμβατικά αυτοκίνητα, η λάθος πίεση στα ελαστικά μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση.
 
Προσοχή και σύνεση με το κλιματιστικό
Όπως γνωρίζουμε και από τα συμβατικά οχήματα το ίδιο συμβαίνει και στα ηλεκτρικά. Το σύστημα κλιματισμού επιβαρύνει καταλυτικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού τα πράγματα είναι ακόμα πιο επιβαρυντικά αφού κάθε φορά που ανοίγετε το air-condition η αυτονομία κάνει βουτιά και μειώνεται κατά αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα. Στην περίπτωση που κινείστε στην πόλη, καλό θα ήταν να κρατάτε χαμηλές ταχύτητες και να κατεβάσετε τα παράθυρα σας. Το κομπρεσέρ του air condition καταναλώνει πολύ ενέργεια άρα η χρήση του θέλει μέτρο και τρόπο. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που μιλάμε για ζεστές εποχές αφού τον χειμώνα είσαι υποχρεωμένος να τον ενεργοποιήσεις, αφού πλέον χάνεται το πλεονέκτημα του ζεστού αέρα ενός θερμικού κινητήρα.
 
Λίγο βάρος, μεγάλη αυτονομία
Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Είναι μια συνθήκη που ισχύει και για τα συμβατικά αυτοκίνητα άλλωστε. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος σε ένα όχημα τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση του. Έτσι και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καλό θα ήταν να μην προστίθεται επιπλέον βάρος εκτός του απαραίτητου. Το χαμηλό βάρος ,σε συνδυασμό με την ήρεμη και προοδευτική οδήγηση θα προσφέρουν αρκετά περισσότερα χιλιόμετρα αυτονομίας
 
 
Υπολογίστε τον προορισμό σας
Ένας σωστός σχεδιασμός της διαδρομής που θα ακολουθήσετε είναι απαραίτητος. Προσπαθήστε να επιλέξετε κεντρικούς δρόμους με επίπεδες διαδρομές. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν επιβαρύνονται από τις συχνές στάσεις και εκκινήσεις στον δρόμο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε την κίνηση, επιλέγοντας πάντα την πιο κοντινή χιλιομετρικά διαδρομή.
 


Έξυπνη φόρτιση
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η μακροζωία της μπαταρίας εξαρτάται αποκλειστικά από την χρήση και τον τρόπο της φόρτισης της. Με την συνεχή φόρτιση επηρεάζουμε την διάρκεια της, επομένως καλό θα ήταν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία να το βγάλετε από την πρίζα ώστε να αποφύγετε τις απώλειες. Μην αφήνετε να πέσει η ισχύς της κάτω από το 20% και να φορτίσει πάνω από το 80%. Για τους κατόχους νυχτερινού τιμολογίου, θα ήταν ιδανικό να φορτίζουν το βράδυ, για χαμηλότερη χρέωση. Όσοι δεν είναι κάτοχοι ...να γίνουν!
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις