Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το Soul συνεχίζει να φέρει την χαρακτηριστική, ιδιαίτερη ταυτότητά του, που το κάνει πόλο έλξης των βλεμμάτων.

Καλή ποιότητα, αλλά κάπως δύσκολη εργονομία στο ταμπλό του Soul. Η θέση οδήγησης ικανοποιεί.

Ο χώρος αποσκευών θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερος.

Δυνατός από την μία, λίγο «διψασμένος» από την άλλη, ο πετρελαιοκινητήρας των 1,6 λίτρων.

Kia Soul 1,6 Diesel 136 PS 7-DCT

23/10/2017

Με ψυχή και χαρακτήρα - Το αναεωμένο Kia Soul φιλοδοξεί να κερδίσει ένα σεβαστό μερίδιο της απαιτητικής κατηγορίας των crossover, με όπλο τον χαρακτήρα του και τις ανέσεις του. Μπορεί να σας κερδίσει;

Το Kia Soul είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα της κατηγορίας των crossover με αστικό προσανατολισμό που γνωρίσαμε, πριν από 10 περίπου χρόνια. Τότε, δεν είχε θετική πορεία στην αγορά λόγω συγκεκριμένων συνθηκών, όμως τώρα επανέρχεται στη δεύτερη γενιά του, για να διεκδικήσει και εκείνο ένα μερίδιο από μια κατηγορία ραγδαία αναπτυσσόμενη! Το Kia Soul είναι ένα αυτοκίνητο που έχει κάνει άλματα προόδου σε όλους τους τομείς, διατηρώντας ωστόσο την ταυτότητα εκείνης σε σχεδίαση, χώρους και πρακτικότητα. 

Όντας ένα ιδιαίτερο εμφανισιακά πακέτο, το Kia Soul διατηρεί με περηφάνια την ξεχωριστή του εμφάνιση, η οποία μάλιστα έχει υποστεί και ανανέωση προς το πιο μοντέρνο. Στοιχεία-κλειδιά της εμφάνισής του, η ψηλή του οροφή και τα μικρά αναλογικά, πλευρικά του παράθυρα. Το εμπρός μέρος είναι μυώδες και ενσωματώνει τη νέα μάσκα της εταιρείας, ενώ πίσω, τα νέα φωτιστικά σώματα είναι κάθετα τοποθετημένα και σε συνδυασμό με τον δυναμικό προφυλακτήρα, δημιουργούν μια αθλητική περιβολή. Η διχρωμία του αμαξώματος (προαιρετικά) αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που το φέρνει κοντά στον σημερινό ανταγωνισμό.

Κινητήρας – Κιβώτιο: Καλός σε επιδόσεις, μέτριος σε κατανάλωση 
Μια από τις ισχυρότερες μονάδες diesel στην αγορά και στην κατηγορία, εξοπλίζει το Kia Soul, με κυβισμό 1,6 λίτρων και απόδοση 136 ίππων. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι καλές επιδόσεις, τόσο από στάση, όσο και εν κινήσει. Σύμμαχος του κινητήρα, το 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη. Ωστόσο, η μονάδα ισχύος υστερεί κάπως σε αίσθηση, «κρύβοντας» την απόδοση της κατά κάποιον τρόπο, ενώ αποδεικνύεται λίγο «διψασμένη», καθώς καταναλώνει περί τα 7,4 λτ/100 χλμ, σε πραγματικές συνθήκες, απόρροια του βάρους των 1.425 κιλών αλλά και του αεροδυναμικού συντελεστή του Soul, απόρροια του ιδιαίτερου σχήματός του.

Εσωτερικό – Χώροι: Ευχάριστο με μεγάλους χώρους επιβατών
Το ανανεωμένο Kia Soul είναι ευχάριστο σχεδιαστικά στο εσωτερικό του, προβάλλοντας έναν νεανικό χαρακτήρα παρά τα μουντόχρωμα πλαστικά και τις αντίστοιχες επενδύσεις. Το ταμπλό διαθέτει σε μεγάλο μέρος του μαλακή επένδυση, ενώ αρκετά προσεγμένο είναι το επίπεδο της συναρμολόγησης και του φινιρίσματος με το γενικότερο επίπεδο ποιότητας να προσεγγίζει τα υψηλά επίπεδα των νέων μοντέλων της εταιρείας. Πέραν του όμορφου πίνακα οργάνων, για την ευχάριστη εικόνα στο εσωτερικό «ευθύνεται» και η μεγάλη οθόνη 7 ιντσών του συστήματος infotainment με μεγάλες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Η εργονομία θα μπορούσε να είναι κάπως καλύτερη όσον αφορά στα περιφερειακά χειριστήρια και διακόπτες, ενώ αντίθετα, η θέση οδήγησης ικανοποιεί. Οι χώροι αποτελούν και σε αυτή τη γενιά και μετά την ανανέωσή της, ένα από τα ισχυρά σημεία του Soul, με μεγάλο εσωτερικό πλάτος στο πίσω κάθισμα και αρκετό αέρα για τα πόδια και τα κεφάλια, ακόμα και 3 επιβατών εκεί. Ο χώρος αποσκευών ωστόσο έχει μέσο όγκο με 354 λίτρα.

Οδική συμπεριφορά: Οικογενειακού προσανατολισμού
Βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στο Kia CeeΆd, το Kia Soul είναι οδηγικά εστιασμένο στην ευκολία του κατά την οδήγηση και την απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών μιας οικογένειας. Κατά συνέπεια, η οδηγική συμπεριφορά του είναι αντίστοιχη με την αποστολή του: Χαρακτηρίζεται από έμφαση στην άνεση και όχι στην απόλυτη οδηγική ευχαρίστηση. Αν κανείς πιέσει το Soul, παρουσιάζονται υποστροφικές τάσεις, τις οποίες άμεσα εξαλείφει το ESP. Μια ευχάριστη νότα στην αυτή συμπεριφορά, η ισχύς του κινητήρα, η οποία ξεχωρίζει στο σύνολο αίσθησης που προσλαμβάνει ο οδηγός. 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις