Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πως η εξέλιξη των αυτοκινήτων θα βοηθήσει την υγεία μας? (+video)

19/3/2019

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των αυτοκινητοβιομηχανιών αντικατοπτρίζεται καθημερινά στα νέα μοντέλα που βγαίνουν στην κυκλοφορία. Ένα ακόμα κύριο μέλημα τους, είναι να βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και την υγεία των συνανθρώπων μας, ώστε να ζήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο.

Μια μεγάλη ανάγκη της ανθρωπότητας, είναι η εξέλιξη τεχνολογιών που θα υπηρετήσουν τον άνθρωπο και την καθημερινότητα του. Και αν αυτό ακούγεται απλό και λογικό, ας σκεφτούμε όλοι μαζί ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποια μεγάλη εφεύρεση, δημιουργήθηκε και αποτέλεσε τροχοπέδη για την υγεία των ανθρώπων? Η αλήθεια είναι πως η εξέλιξη της τεχνολογίας θα έπρεπε να υπηρετεί πιο πολύ την ανθρωπότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στους ρυθμούς που θα έπρεπε.
Όμως υπάρχουν παραδείγματα από βιομηχανίες που σε βάζουν να χαμογελάσεις για τις προθέσεις των τεχνολογικών σχεδιαστών αλλά και να γεμίσεις ελπίδα ότι μπορεί να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα για την ανθρωπότητα.
Εδώ και κάποια χρόνια οι εταιρίες σχεδιάζουν κάποια project ώστε να βοηθήσουν ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Ας δούμε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις που είναι άξιες αναφοράς.


Honda Walking Assist
Στο τέλος της δεκαετίας του 1990, η Ιαπωνική εταιρία ξεκίνησε να ασχολείται με την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας συσκευής υποβοήθησης περπατήματος (Honda walking assist). Κύριο μέλημα της Honda ήταν να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη νόσο Πάρκινσον. Πρόσφατα ανακοίνωσε επίσημα πως συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Ohio State University), ώστε να ξεκινήσουν δοκιμές προκειμένου να εξεταστεί το γεγονός ότι μπορεί το project Honda Walking Assist, να βοηθήσει τους ανθρώπους.



Η έρευνα αυτή έχει κινήσει μεγάλο ενδιαφέρον και βασικός χορηγός αυτής της προσπάθειας είναι το ίδρυμα Michael J. Fox Foundation. Η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον για οκτώ εβδομάδες, που θα την αξιολογήσουν για την ασφάλεια, την πρακτικότητα και την εξυπηρετικότητα που προσφέρει. Το σίγουρο είναι πως όλη η προσπάθεια βρίσκεται στην σωστή πορεία. Ευχής έργο θα είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας της Honda να βοηθήσει την καθημερινότητα ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.
 


Toyota HSR
Η οικονομική δυναμική της Toyota θα μπορούσε να θρέφει ένα ολόκληρο κρατίδιο. Έχοντας πουλήσει τόσα αυτοκίνητα, ώστε να μπορεί να βάλει ένα έξω από κάθε Ιαπωνική κατοικία, διαθέτει πάνω από 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε ταμειακά διαθέσιμα. Μέσω αυτών, έχει επενδύσει σε ένα νέο ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να αναπτύξει την ρομποτική τεχνολογία, ώστε να υπάρχει ένα ρομπότ μέσα σε κάθε Ιαπωνικό σπίτι.



Σε μια γηράσκουσα κοινωνία όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και εκατομμύρια ηλικιωμένων ζουν μόνοι τους, η Toyota προσανατολίζεται να δημιουργήσει την απόλυτη ρομποτική πλατφόρμα που θα συνδράμει στην κουραστική μας καθημερινότητα βοηθώντας με τις δουλειές, προσφέροντας ακόμη και συντροφικότητα. Η Toyota αναφέρει ότι η ανάγκη για φροντίδα των ηλικιωμένων θα αλλάξει την πορεία της ρομποτικής.



Το Ρομπότ Ανθρώπινης Υποστήριξης της Toyota (Human Support Robot), αποτελεί την πλατφόρμα που βλέπει η αυτοκινητοβιομηχανία ως το πλησιέστερο project που θα μπορούσε να κάνει το άλμα από το εργαστήριο στο σαλόνι. Το HSR είναι βασικά ένας ανασυρόμενος βραχίονας με τροχούς, με μια οθόνη στην κορυφή του και δύο μεγάλα μάτια κάμερες. Είναι σχεδιασμένο ώστε να βοηθά ως πιστός υπηρέτης στα προβλήματα του σπιτιού, που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με κινητικές δυσκολίες ή ένας υπερήλικας που χρειάζεται μια συνεχή βοήθεια στο πλάι του. Η Toyota αναφέρει πως το HSR θα μπορούσε να είναι έτοιμο για νοσοκομεία και γηροκομεία σε δύο ή τρία χρόνια, και να επιτελεί απλά καθήκοντα, όπως η τακτοποίηση ή η διανομή γευμάτων. Το σίγουρο είναι πως η εφευρετική πολιτική της εταιρίας, δείχνει να πιάνει τόπο και να πλησιάζει να εκπληρώσει τους στόχους της.
 


CanguRo
Ο Shunji Yamanaka του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Chiba στην Ιαπωνία, δημιούργησε ένα όχημα που σχεδιάστηκε για να επιτελεί τα καθήκοντα ενός κινούμενου ανθρώπου, ως προσωπικός βοηθός και ακόλουθος, αλλά παράλληλα να λειτουργεί και ως όχημα προσωπικής αυτόνομης μετακίνησης.



Η λειτουργία προσωπικού βοηθού, χρησιμοποιεί έναν smart κώδικα τεχνητής νοημοσύνης(ScanSlam) με αισθητήρες που λαμβάνουν δεδομένα για τη δημιουργία 3-διάστατων χαρτών. Έτσι, το CanguRo μπορεί να υπολογίσει τη θέση του μέσα στον χώρους και να κινηθεί σαν άνθρωπος. Επιπλέον, μπορεί να σταλεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, για να συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη του ενώ μπορεί να μεταφέρει βαριά φορτία όπως τα ψώνια σας στο σπίτι.
Στην λειτουργία μετακίνησης το ρομπότ θα μετατραπεί σε ένα scooterοηδες όχημα έτσι ώστε να μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας με μια μέση ταχύτητα περίπου 10 χλμ/ώρα.



Εκτός από την αυτόνομη οδήγηση, το CanguRo μπαίνει και σε λειτουργία ελέγχου, όπου ο αναβάτης είναι σε θέση να ελέγχει την ταχύτητα χρησιμοποιώντας ένα γκάζι, και την κατεύθυνση κλίνοντας αριστερά ή δεξιά. Παράλληλα διαθέτει τεχνολογία smart stop όπου θα αναλάβει δράση εάν υπάρξει λόγος ώστε να σταματήσει. Το CanguRo έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών βιομηχανιών, χωρίς όμως να έχει (μέχρι στιγμής) βρεθεί κάποιο πλαίσιο συμφωνίας για την έναρξη παραγωγής του.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις