Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Αγορά μεταχειρισμένου: Πώς θα αποφύγεις τις απάτες
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Αγορά μεταχειρισμένου: Πώς θα αποφύγεις τις απάτες

18/4/2024

Όταν ψάχνεις να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, υπάρχει δυστυχώς η πιθανότητα να πέσεις θύμα απάτης, που μπορεί να αφορά από «γυρισμένα» χιλιόμετρα ή κακή συντήρηση μέχρι ελλιπή εκτελωνισμό, στην περίπτωση που το όχημα είναι εισαγωγής. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές με τις οποίες θα βγείτε κερδισμένοι.

Παγίδες στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Πώς θα τις αποφύγω;

Στην αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων καραδοκεί δυστυχώς πάντα ο κίνδυνος να πέσουμε θύμα απάτης, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο στην περίπτωση που το αυτοκίνητο που μας ενδιαφέρει έχει γίνει εισαγωγή από το εξωτερικό.
Προκειμένου να αποφύγουμε τους επιτήδειους και να κάνουμε πραγματικά σωστή αγορά μεταχειρισμένου, σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε, θα είστε σίγουροι για το όχημα που αγοράζετε.

Μεταχειρισμένο από το εξωτερικό: Τα χιλιόμετρα αναγράφονται στο χαρτί εκτελωνισμού

Όσον αφορά στα μοντέλα εισαγωγής, ο αριθμός των διανυθέντων χιλιομέτρων δηλώνεται στο ελληνικό τελωνείο, με την είσοδο του αυτοκινήτου στη χώρα μας. Ο έλεγχος των εγγράφων τεχνικού ελέγχου (των αντίστοιχων ΚΤΕΟ) από τη χώρα προέλευσης του οχήματος είναι αρκετά δύσκολος, μιας και η πλειοψηφία των πωλητών δεν τα έχουν. Αν το όχημα που σας ενδιαφέρει έχει τόσο τα χαρτιά του εκάστοτε ΚΤΕΟ, όσο και βιβλίο service από τη χώρα προέλευσης, τότε ο πωλητής είναι εξαιρετικά τυπικός.

Σε αντιπροσωπεία θα κάνεις έλεγχο των πραγματικών χιλιομέτρων και των service

Στην πλειοψηφία των αυτοκινήτων της τελευταίας δεκαετίας γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή των χιλιομέτρων και των service, στην περίπτωση βέβαια που αυτά γίνονταν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Αυτό ισχύει και στα μοντέλα εισαγωγής, εφόσον οι κάτοχοι επισκέπτονταν το επίσημο δίκτυο της εταιρείας.



Καλό είναι λοιπόν να κάνουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει σε συνεργείο που ανήκει στο δίκτυο της αντιπροσωπείας της εκάστοτε μάρκας, αφού θα επιβεβαιωθούν μέσω του ειδικού διαγνωστικού τόσο τα διανυθέντα χιλιόμετρα, όσο και οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, κάτι που θα μας δώσει μια καλή εικόνα για την πρότερη συντήρηση του οχήματος.

Στην περίπτωση που ο προηγούμενος κάτοχος δεν πραγματοποιούσε τα service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, δυστυχώς δεν θα έχει γίνει ηλεκτρονική καταγραφή χιλιομέτρων και εργασιών συντήρησης. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε ποιο συνεργείο επισκεπτόταν ο ιδιοκτήτης και να μάθουμε μέσω γνωστών, ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα ή αξιολογήσεων στο internet τη φήμη της επιχείρησης. Καταλαβαίνουμε πως αν το αυτοκίνητο είναι εισαγωγής από το εξωτερικό, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, έως και ακατόρθωτο.

Αξίζει να γνωρίζετε πως αρκετά αυτοκίνητα που είναι παλαιότερα των 10 ετών καταγράφουν στον εγκέφαλο αν έχει γίνει απόπειρα «γυρίσματος» των χιλιομέτρων προς τα πίσω, επομένως μια επίσκεψη στην αντιπροσωπεία είναι πολύ πιθανό να αποκαλύψει την πλήρη αλήθεια.

Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα που προέρχονται από την Ελλάδα, υπενθυμίζουμε πως στα δελτία ΚΤΕΟ από το 2010 και μετά αναγράφονται τα διανυθέντα χιλιόμετρα που είχε το αυτοκίνητο σε κάθε έλεγχο. Μια ματιά στο έγγραφο του τεχνικού ελέγχου θα μας δείξει αν ο αριθμός που βλέπουμε στο καντράν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.

Σελ.
2
Τι άλλους ελέγχους μπορείς να κάνεις στην αντιπροσωπεία;
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις