
Πόσο πραγματικά είναι τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Πόσο πραγματικά είναι τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Δεν είναι πολύ ακριβότερα, ούτε τόσο περιορισμένα στο ταξίδι
Δε φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε φωτιές και βλάβες
Είναι όντως οικολογικά
Πολλά έχουν ειπωθεί και λέγονται ακόμα από τους αντιπάλους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Οι περισσότερες νέες ιδέες αντιμετωπίζονται με κάποιο βαθμό καχυποψίας και προκατάληψης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι βέβαια ακριβώς νέα πλέον. Όλο και περισσότερα λανσάρονται και κατασκευάζονται, όλο και περισσότερα κυκλοφορούν, όλο και περισσότερο φαίνεται το μέλλον της αυτοκίνησης να στρέφεται προς την κυριαρχία της μπαταρίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις γύρω από τα EVs και η τεχνολογία έχει ακόμα αρκετούς να κερδίσει.
Πόσες από τις αντιρρήσεις για την επέλαση του ηλεκτρισμού ισχύουν λοιπόν; Το Ινστιτούτο Fraunhofer για Έρευνα Συστημάτων και Καινοτομιών της Γερμανίας συγκέντρωσε και αξιολόγησε περισσότερες από 70 έρευνες πάνω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα προβλήματα που τους αποδίδονται, από τιμές έως μηχανολογικά ρίσκα. Το πόρισμα; Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο μπορεί να τα παρουσιάζουν μερικοί.
Δεν είναι πολύ ακριβότερα, ούτε τόσο περιορισμένα στο ταξίδι
Η τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι βασικό πρόβλημα για πολλούς επίδοξους αγοραστές και συνηθισμένο επιχείρημα κατά της τεχνολογίας στην παρούσα φάση της. Και εκ πρώτης όψεως, η πραγματικότητα δείχνει να στηρίζει την άποψη – οι αριθμοί δε λένε ψέματα και όταν το ίδιο μοντέλο έχει διαφορά πολλών χιλιάδων ευρώ, ακόμα και κατόπιν επιδότησης, ανάμεσα στις θερμικές ή υβριδικές και στις ηλεκτρικές εκδόσεις του, το πράγμα δείχνει ξεκάθαρο.
Ή μήπως όχι; Παρ’όλο που η τιμή αγοράς είναι σημαντικός παράγοντας, ακόμα και απαγορευτικός για κάποιους, το Ινστιτούτο Fraunhofer τονίζει ότι αυτή η διαφορά κόστους συνήθως καλύπτεται, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, από τα ελαττωμένα έξοδα ανεφοδιασμού και συντήρησης. Οι μπαταρίες και κατ’επέκταση τα EVs γίνονται σταδιακά φθηνότερα, το ρεύμα δεν πονά την τσέπη όσο η βενζίνη (μέχρι νεοτέρας πάντα…), δεν υπάρχουν ανάγκες για λάδια και συναφή, οπότε το κέρδος σε αυτούς τους τομείς μπορεί γρήγορα να επανορθώσει για τη μεγάλη αρχική τιμή.
Και μιλώντας για ανεφοδιασμό, ας περάσουμε στο ζήτημα της αυτονομίας. Και εδώ είναι μια περίπτωση που έχει δει σημαντική βελτίωση στο πέρασμα του χρόνου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι μπαταρίες με αυτονομία τουλάχιστον 400 χιλιομέτρων είναι πλέον πολύ συνηθισμένες, η τιμή αυτή αυξάνεται διαρκώς, και, για να περάσουμε λίγο στην ελληνική πλευρά του πράγματος (και γενικά για μικρότερες χώρες), οι περισσότερες αποστάσεις που θα κληθεί να καλύψει ένα EV δεν αποτελούν πρόβλημα για μια αξιοπρεπή μπαταρία. Το Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι στις προοπτικές κάθε ηλεκτρικού, αλλά το Αθήνα-Πάτρα ή το Αθήνα-Λαμία σαφώς βρίσκονται σε ένα τέτοιο εύρος και στο κάτω-κάτω, για μεγάλες αποστάσεις πολλοί οδηγοί κάνουν ένα διάλειμμα, οπότε ο χρόνος φόρτισης (που επίσης έχει μειωθεί) δεν αποτελεί υποχρεωτικά μεγάλη καθυστέρηση.
Αυτό βέβαια απαιτεί και την ύπαρξη μεγάλου και εύκολα προσβάσιμου δικτύου φόρτισης, και εδώ ομολογουμένως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Οι έρευνες για τη Γερμανία δείχνουν ραγδαία επέκταση, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία και η βελτίωση εδώ είναι υπαρκτή μεν, αλλά μάλλον το δίκτυο θα παραμείνει πρόβλημα για μεγαλύτερο διάστημα.
Δε φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή σε φωτιές και βλάβες
Τα φλεγόμενα ηλεκτρικά είναι εικόνα που έχει κυκλοφορήσει αρκετά, ειδικά στο παρελθόν. Στην πράξη, η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοκινήτων που καταλήγουν τυλιγμένα στις φλόγες είναι θερμικά (αν και εκεί παίζει προφανώς ρόλο και ότι τα θερμικά είναι περισσότερα σε αριθμό) και οι γερμανικές ασφαλιστικές τοποθετούν το ρίσκο φωτιάς στο ίδιο επίπεδο για θερμικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό που ισχύει βεβαίως είναι ότι οι φωτιές σε μπαταρίες σβήνουν πολύ δύσκολα και οι μπαταρίες στερεού τύπου (solid state), που αναμένεται να το διορθώσουν αυτό, απέχουν ακόμα μερικά χρόνια από την υιοθέτηση σε αυτοκίνητα παραγωγής.
Μαζί με τη φωτιά, υπάρχει και ένας γενικότερος φόβος ότι τα EVs υποπέφτουν εύκολα σε βλάβες. Και αυτό ωστόσο φαίνεται να είναι σχετικά αβάσιμο, με τα στοιχεία της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου να δείχνουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν στην πραγματικότητα τη μισή πιθανότητα να εμφανίσουν μηχανολογικά προβλήματα σε σχέση με θερμικά ίδιας ηλικίας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτά και αντίστοιχα στοιχεία είναι αρκετά ελλιπή, ελέω και του μικρότερου αριθμού ηλεκτρικών στους δρόμους, αλλά και το ότι, για ευνόητους λόγους, δεν υπάρχουν στοιχεία για την αντοχή τους στο χρόνο και για το πόσο λειτουργικά είναι σε βάθος δεκαετίας και άνω.
Είναι όντως οικολογικά
Ο σεβασμός προς το περιβάλλον και γενικά η οικολογική πτυχή είναι από τα πράγματα που χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι επίσης και αντεπιχείρημα των αντιπάλων της τεχνολογίας, που υποστηρίζουν ότι η κατασκευή μπαταριών είναι επιβαρυντική για το περιβάλλον, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να καθιστά ένα αυτοκίνητο με θερμικό κινητήρα λιγότερο ρυπογόνο από ένα EV.
Είναι αλήθεια ότι η παραγωγή μπαταριών «φορτώνει» με αρκετό διοξείδιο του άνθρακα ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πριν αυτό κάνει καν το πρώτο του χιλιόμετρο και υπάρχει φυσικά το ζήτημα του τρόπου παραγωγής του ρεύματος που θα φορτίσει αυτό το αυτοκίνητο και την μπαταρία του κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αλλά αυτό απαλύνεται από την πολύ οικολογικότερη καθημερινή λειτουργία (μηδενικές εκπομπές ρύπων, λιγότερα χημικά γενικά, λιγότερες φθορές), την ανακύκλωση των μπαταριών που έχει αυξηθεί πολύ, καθώς και των τεχνολογιών ελεγχόμενης και αμφίδρομης φόρτισης.
Επιπλέον, η ίδια η δομή των μπαταριών εξελίσσεται. Η χρήση σπάνιων γαιών, όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, και το νεοδύμιο ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον λόγω της δύσκολης και ρυπογόνου εξόρυξης των υλικών, αλλά λύσεις όπως οι μπαταρίες νατρίου αναμένεται να μειώσουν αρκετά την ανάγκη για αυτές τις γαίες και κατά συνέπεια την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον που έχουν τα EVs. Συνολικά, τα ηλεκτρικά δεν είναι ίσως τόσο οικολογικά όσο θα ήθελαν να είναι οι μεγαλύτεροι οπαδοί τους, αλλά δεν αποτελούν και την οικολογική καταστροφή που θεωρούν οι πολέμιοί τους πως είναι.
Τα EVs δεν είναι άνευ προβλημάτων ή εντελώς αθώα λοιπόν, αλλά πολλά από τα μειονεκτήματά τους αποδεικνύονται, βάσει ερευνών, πολύ μικρότερα στην πράξη. Και το σημαντικότερο είναι ότι βελτιώνονται διαρκώς, σε κάθε τομέα. Επαρκώς; Θα δείξει.