Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ποιο είναι το πρόστιμο και τι ισχύει με τους συνεπιβάτες?

Διαβάστηκε από 22652 αναγνώστες - 4/5/2020

Τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του προσώπου είναι τα μάτια, η μύτη και το στόμα σύμφωνα με τους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας. Ο δικηγόρος κυκλοφορίας Λένχαρτ, ανέφερε χαρακτηριστικά στην AUTO BILD πως: «η ταυτόχρονη κάλυψη δύο σημείων του προσώπου όπως για παράδειγμα της μύτης και του στόματος είναι υπερβολική, από νομικής άποψης». Ωστόσο oι αστυνομικοί που εκτελούν έλεγχου θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα προκειμένου να δρουν καταλλήλως βάσει της ιδιαίτερης αυτής περίπτωσης.
 
Παρόμοια είναι και η θέση της General German Automobile Club επί του θέματος: «Η κάλυψη του προσώπου για λόγους υγείας θα πρέπει προσωρινά να μην θεωρείται ποινικό αδίκημα». Μάλιστα, διευκρινίζει η General German Automobile Club πως παρά την όποια ελαστικότητα στη χρήση μάσκας, η χρήση καπέλου ή/και γυαλιών ηλίου εξακολουθεί να είναι ανεπίτρεπτη.


 
Πρόστιμο και συνεπιβάτες
Το πρόστιμο στην περίπτωση που σε «γράψουν» για παραβίαση του κανονισμού κάλυψη του προσώπου του οδηγού, είναι 60 ευρώ. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο σύστημα Point System. Εκτός του οδηγού, όλοι οι υπόλοιποι συνεπιβάτες μπορούν να κάνουν νόμιμα την χρήση της προστατευτικής μάσκας. Οι κανονισμοί οδικής κυκλοφορίας (για κάλυψη προσώπου) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον οδηγό. Οι συνεπιβάτες γύρω του έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους φορώντας μάσκα προστασίας.