Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποια λάθη πρέπει να αποφύγουμε;

Ποια λάθη πρέπει να αποφύγουμε;

Διαβάστηκε από 6769 αναγνώστες - 18/2/2023

Δεν καθαρίζουμε τα σωληνάκια αποχέτευσης

Κοινοποίησέ το »

Οι οδηγοί συχνά ξεχνούν να ελέγχουν και να καθαρίζουν τακτικά τα σωληνάκια αποχέτευσης για βρόχινο νερό. Αν δεν το κάνουμε, φράσσονται με βρωμιά και φύλλα, τα οποία εμποδίζουν την ροή του νερού. Δεν αποκλείεται να προκύψει διαρροή νερού στο σύστημα του κλιματισμού ή ακόμη και να στάξει στο εσωτερικό, χαμηλά στα πόδια μας. Η μόνη λύση είναι ο τακτικός καθαρισμός. Τα σωληνάκια αποχέτευσης που βρίσκονται μεταξύ του παρμπρίζ και του καπό, στην ηλιοροφή (αν ανοίγει) ή στο πίσω μέρος. Συχνά αρκεί απλώς να αφαιρέσουμε τις βρωμιές με το χέρι. Αν έχουν βουλώσει ακόμη περισσότερο, ίσως χρειαστεί ειδικό βουρτσάκι που μπορεί να καθαρίσει έναν λερωμένο σωλήνα. Κατόπιν, ρίξτε νερό και τσεκάρετε αν λειτουργεί κανονικά στο σύστημα αποχέτευσης. Αν το κάνετε εξαρχής, έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
 
Μην ξεχνάτε το φίλτρο καμπίνας-κλιματιστικού



Χάρη σε αυτό προστατεύεται ο οδηγός από την σκόνη, τα σωματίδια αιθάλης και την αλλεργική γύρη. Η τελευταία, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει δάκρυσμα των ματιών ή ακόμη και φτέρνισμα. Οι εξωτερικές συνθήκες επηρεάζουν το επίπεδο βρωμιάς της, καθώς σε αυτό μαζεύονται όλοι οι ρύποι που μέσω του κλιματιστικού προσπαθούν (ανεπιτυχώς) να εισέλθουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αν και πολλοί το αμελούν, στην πραγματικότητα, το φίλτρο καμπίνας-κλιματιστικού πρέπει να αλλάζει μία φορά το χρόνο. Αν έχει βουλώσει από σκόνη ή βρωμιά, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Επιπλέον, «κατακάθονται» μήκυτες και βακτήρια που το καθιστούν επικίνδυνο για την υγεία. Μία ενδιαφέρουσα λύση είναι τα υψηλής ποιότητας φίλτρα ενεργού άνθρακα, τα οποία όχι μόνο φιλτράρουν τη γύρη και την σκόνη, αλλά και τα οξείδια του αζώτου (NOx) από τον αέρα.
 
Οδήγηση με μόνιμα κλειστό το σύστημα εξαερισμού
Εάν το σύστημα εξαερισμού του αυτοκινήτου είναι μονίμως κλειστό ή απλώς έχει ενεργοποιηθεί για να ανακυκλώνεται ο αέρας στο εσωτερικό, τότε το αυτοκίνητο δεν εξαερίζεται, ο υγρός αέρας δεν μπορεί να διαφύγει. Επομένως, ενεργοποιήστε τον εξαερισμό, ιδανικά και την θέρμανση, διότι ο ζεστός αέρας απορροφά περισσότερη υγρασία από τον κρύο.  Θα μπορούσατε επίσης να ανοίξετε για λίγη ώρα το παράθυρο, ώστε να βγει έξω ο υγρός αέρας. Ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες που η θέρμανση δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη πλήρως, γιατί ο ζεστός αέρας που αναπνέουμε φέρνει επιπλέον υγρασία και θολώνει τα τζάμια.
 
Χρησιμοποιούμε το air condition μόνο το καλοκαίρι



Πολλοί χρησιμοποιούν το σύστημα κλιματισμού μόνο όταν κάνει ζέστη το καλοκαίρι. Είναι απαραίτητο να το ενεργοποιούμε τακτικά και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, διότι λιπαίνει τις τσιμούχες και τα λαστιχάκια, αποτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων, δυσωδίας, ενώ αποτρέπει τις ζημιές. Επιπλέον, το σύστημα κλιματισμού αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα πολύ πιο αποτελεσματικά από τη θέρμανση και τους ανεμιστήρες.
 
Στο αυτοκίνητο με βρεγμένα ρούχα
Προκειμένου να διατηρηθεί το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν περισσότερο στεγνό, πρέπει να βγάλουμε τα βρεγμένα ρούχα πριν μπούμε στο αμάξι (πχ ένα μπουφάν) και σίγουρα να τινάξουμε τα παπούτσια μας. Είναι καλύτερο να βάζετε βρεγμένα ρούχα στο πορτ μπαγκάζ, διότι έτσι τα καθίσματα δεν θα εμποτιστούν με νερό. Εάν είναι δυνατόν, βγάλτε τα βρεγμένα πατάκια από το αυτοκίνητο και αφήστε τα κάπου να στεγνώσουν. Εάν έχετε χώρο στάθμευσης σε γκαράζ, μπορείτε να αφήσετε το παράθυρο ανοιχτό. Με τον τρόπο αυτό το αυτοκίνητο θα αεριστεί. Σημαντική συμβουλή: Το γκαράζ πρέπει επίσης να αερίζεται καλά. Εάν υπάρχει υγρασία στους τοίχους, δύσκολα θα στεγνώσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
 
Κακή μόνωση-στεγανοποίηση



Τα λαστιχάκια και οι τσιμούχες στις πόρτες και τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από καουτσούκ το οποίο γίνεται πορώδες όσο περνούν τα χρόνια. Σταδιακά, δεν είναι τόσο μονωτικά, με την υγρασία να περνά στο εσωτερικό. Για να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό, κάνουμε καλή συντήρηση, λίπανση ενώ όταν χρειαστεί τα αντικαθιστούμε.
 
Πώς διώχνουμε την υγρασία-ξεθάμπωμα τζαμιών
Κλείνοντας, ας δούμε επιγραμματικά ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε για να στεγνώσουμε το εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, αλλά και τι κάνουμε για να ξεθολώσουν τα τζάμια.
 
  • Βρίσκουμε τι φταίει: Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Βρώμικοι σωλήνες αποχέτευσης, λερωμένο φίλτρο καμπίνας, φθαρμένα λαστιχάκια παραθύρων ή κάτι άλλο;
  • Στεγνώνουμε ό,τι έχει «ποτίσει» με νερό: Βγάζουμε τα υγρά πατάκια έξω για να στεγνώσουν. Αν έχουν βραχεί τα καθίσματα, χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα. Μπορεί να βοηθήσει.
  • Αερίζουμε το εσωτερικό: Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της υγρασίας. Ανοίξτε τα παράθυρα για να «αποφορτίσετε» το αυτοκίνητο.
  • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες: Ειδικοί αφυγραντήρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα και, όταν γεμίσουν, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον θερμαντήρα και να ξαναχρησιμοποιηθούν. Αν δεν το γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε άμμο γάτας σε μία σφραγισμένη υφασμάτινη σακούλα. Διώχνει την υγρασία λόγω της σιλικόνης που περιέχει, αλλά δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
  • Ενεργοποιείστε την θέρμανση και τον κλιματισμό: Για να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρασίας, η θέρμανση και ο κλιματισμός πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι κατά την οδήγηση, όποτε είναι δυνατόν. Απενεργοποιήστε τον κλιματισμό λίγα λεπτά πριν φτάσετε στον προορισμό σας, έτσι ώστε οποιαδήποτε συμπύκνωση να μπορεί να εξατμιστεί.
  • Θολωμένα παράθυρα: Για να διώξετε την θαμπάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, βοηθά να ανοίξετε πρώτα τα παράθυρα. Στην συνέχεια, ενεργοποιήστε την θέρμανση, τον ανεμιστήρα και το air condition στην υψηλότερη σκάλα και στρέψτε τα προς το παρμπρίζ.