Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Ηλιακά αυτοκίνητα: Μπορούν να υπάρξουν;

Ηλιακά αυτοκίνητα: Μπορούν να υπάρξουν;

Διαβάστηκε από 1714 αναγνώστες - 21/2/2023

Οι Sono Motors, Lightyear και Aptera έχουν πάρει δεκάδες χιλιάδες προπαραγγελίες για τα «ηλιακά αυτοκίνητα» που θα βγάλουν. Όμως πόσο εφικτό είναι το ηλιακό αυτοκίνητο για τις μάζες;

Μύθος ή εφικτά τα αμιγώς ηλιακά αυτοκίνητα;

Πολλές φορές μας κάνουν την ερώτηση: «Μα καλά γιατί δεν βγάζουν ένα αυτοκίνητο που να παίρνει ενέργεια αποκλειστικά από τον ήλιο; Στην Ελλάδα έχουμε ηλιοφάνεια σχεδόν 300 μέρες το χρόνο.» Η απάντηση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όσο φαντάζεσαι.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τα ηλιακά αυτοκίνητα δεν είναι εφικτά... ακόμα

Έχουμε δει διάφορα περίεργα project που προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτοκίνητα σε αμιγώς ηλιακά. Πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Daniel Theobald, ενός τύπου που μετασκεύασε ένα VW φορτηγάκι του 1966 ώστε να κινείται αποκλειστικά με ενέργεια από τον ήλιο. Το αποτέλεσμα, ένα τεράστιο πάνελ που εξείχε κατά πολύ από το βασικό αμάξωμα και έδινε μόλις 32 χλμ αυτονομία, με τις επιδόσεις να είναι αστείες. Μπορεί να λειτούργησε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν χρηστικό για την καθημερινότητα. Πάντως η ιδέα για ένα αμιγώς ηλιακό αυτοκίνητο δεν είναι καινούργια, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση Αυτοκινήτου της General Motors Powerama στο Σικάγο του Ιλινόις το μακρινό 1955. Τότε είχε παρουσιαστεί το Sunmobile, ένα όχημα μινιατούρα που εφοδιαζόταν με 12 φωτοβολταϊκά στοιχεία, τα οποία παρήγαγαν ηλεκτρικό ρεύμα και τροφοδοτούσαν έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα. Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί της GM δήλωναν ότι η συγκεκριμένη πατέντα θα μπορούσε να παράγει έως 12 ίππους σε κανονικό μέγεθος, δύναμη που σίγουρα δεν είναι αρκετή για ένα αυτοκίνητο. Ακόμα και με τη σημερινή τεχνολογία δεν θα ήταν εφικτό, αφού η χαμηλή τάση που βγάζουν τα ηλιακά πάνελ δεν επιτρέπουν την ασφαλή κίνηση ενός οχήματος φτιαγμένα με τα σημερινά πρότυπα.
 

Η λύση, αυτή τη στιγμή, ακούει στο όνομα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με ηλιακά πάνελ

Αν και ένα καθαρόαιμο ηλιακό αυτοκίνητο φαίνεται ακόμα ανέφικτο, η συνεργασία ρεύματος και ήλιου είναι ήδη εδώ. Πάρτε για παράδειγμα το νέο Toyota Prius Plug-In, όπου στον προαιρετικό εξοπλισμό του προσφέρει οροφή με ηλιακούς συλλέκτες, που σε συνθήκες πλήρης ηλιοφάνειας μπορεί να χαρίσει στο μοντέλο έως 8,7 αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα. Οι άνθρωποι της Toyota υπολογίζουν ότι το όχημα θα μπορεί να κάνει έως και 1.250 δωρεάν χιλιόμετρα το χρόνο χάρη στον ήλιο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε