Test Συνεργείων
Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Με ποιο καύσιμο δεν θα χάσω τα λεφτά μου;

Με ποιο καύσιμο δεν θα χάσω τα λεφτά μου;

Διαβάστηκε από 6081 αναγνώστες - 19/8/2022

Διανύουμε ίσως την πιο μεταβατική περίοδο από την αρχή της ιστορίας της αυτοκίνησης. Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις έχουν μπει για τα καλά μέσα στα γραφεία στρατηγικής των βιομηχανιών αυτοκινήτου, και ουσιαστικά έχουν μπει και μέσα στα μυαλά μας. Η επιλογή του σωστού καυσίμου για το επόμενο αυτοκίνητο μας, έγινε πιο δύσκολη από ποτέ.

Ποιο καύσιμο να επιλέξω στο επόμενο αυτοκίνητο μου;

Πολλά ακούγονται και γράφονται τα τελευταία χρόνια για το μέλλον των αυτοκινήτων. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες των αυτοκινήτων έχουν μπει στο στόχαστρο (και δικαίως) τα τελευταία χρόνια και το τοπίο έχει γίνει πιο «σκούρο» από ποτέ. Μαζί με τους ρύπους, στην εξίσωση έχουν μπει και τα καύσιμα, αλλά και οι τιμές τους. Όλα αυτά μαζί φέρνουν σε δύσκολη θέση τον υποψήφιο αγοραστή καινούργιου αυτοκινήτου και η επιλογή είναι αρκετά δύσκολη. Πλέον δεν αρκεί να κάνεις μια επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες που έχεις αυτή την στιγμή, αλλά θα πρέπει να υπολογίσεις ή να προβλέψεις και τις συνθήκες της αγοράς τα επόμενα 10 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πως οι έρευνες έχουν αποδείξει πως ο Έλληνας δύσκολα αλλάζει αυτοκίνητο μέσα στα πρώτα 10 χρόνια από την ημέρα απόκτησης του, επομένως η απόφαση αυτή, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, ώστε να μην χάσει τα χρήματα του. Ποια είναι όμως η σωστή επιλογή και τι τελικά συμφέρει τους οδηγούς των αυτοκινήτων;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Η βενζίνη ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο

Καλώς ή κακώς όλοι μάθαμε τα αυτοκίνητα μας να είναι εφοδιασμένα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, και το μεγαλύτερο μερίδιο της Ελληνικής αγοράς, έχει στα χέρια του ένα αυτοκίνητο βενζίνης. Αποτελεί λοιπόν ένα κατεστημένο που δύσκολα μπορεί να σπάσει στο μυαλό του Έλληνα αγοραστή. Το τελευταίο διάστημα η άνοδος των καυσίμων έχει κορυφωθεί, και οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν πως θα συμβούν σημαντικές πτώσεις στην τιμή της. Οι ρύποι που ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί. Μαζί με αυτούς, έχουν μειωθεί και οι καταναλώσεις των αυτοκινήτων βενζίνης, με το undersized των κινητήρων, αλλά και τις τεχνολογίες απενεργοποίησης κυλίνδρων, που έχουν σχεδιάσει οι βιομηχανίες. Κι όμως, όλα αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να φύγουν τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από τους κινητήρες βενζίνης, με αποτέλεσμα η αύξηση της τιμής της να επιβαρύνει καθημερινά το πορτοφόλι των ιδιοκτητών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν (και δεν τους αδικούμε) πως η βενζίνη θα συνεχίσει να έχει υψηλή τιμή πώλησης, και μάλιστα μπορεί να δεχτεί και νέους φόρους, ώστε να μειωθεί η ζήτηση της, και να «πιεστεί» το αγοραστικό κοινό να κατευθυνθεί σε πιο πράσινες επιλογές. 

Το πετρέλαιο δέχτηκε τον μεγαλύτερο πόλεμο καυσίμων

Δεν είναι πολλά χρόνια πριν, που τα diesel αυτοκίνητα έγιναν τα αγαπημένα των Ελλήνων. Η απελευθέρωση κυκλοφορίας τους στις μεγαλουπόλεις, έσπρωξε την αγορά να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου. Σε πολλές περιπτώσεις έγιναν βέβαια και υπερβολές, αφού τα diesel αυτοκίνητα είναι για συγκεκριμένη χρήση. Δεν προλάβαμε λοιπόν να αγαπήσουμε (όπως του έπρεπε) το diesel αυτοκίνητο, και ο πόλεμος που δέχτηκε από την Ε.Ε. για τους ρύπους του περιβάλλοντος, ήταν ανηλεής!
Τα diesel αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας ήταν ιδιαιτέρως ρυπογόνα και ήταν αυτά που δέχτηκαν μια τεράστια επίθεση από όλους. Οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφεραν νέες τεχνολογίες, με κινητήρες πετρελαίου που έχουν αρκετά μειωμένους ρύπους, αλλά όπως και στην περίπτωση της βενζίνης, δεν ήταν αρκετό. Οι πιο πολλές βιομηχανίες έχουν ήδη σταματήσει ή θα σταματήσουν σύντομα να εξελίσσουν κινητήρες diesel, και αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως το μέλλον τους δεν θα είναι ζοφερό. Οι ίδιες «σειρήνες» που μιλάνε για φόρους και αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, λένε πως τα ίδια θα ισχύσουν και για το πετρέλαιο. 

Plug in και Hybrid οι μεταβατικές λύσεις

Αυτή την στιγμή στην αγορά αυτοκινήτου (εκτός από τα αμιγώς ηλεκτρικά) τα υβριδικά μοντέλα δείχνουν να έχουν μεγάλη ζήτηση. Αποτελούν συμβιβαστικές λύσεις δύο διαφορετικών κόσμων. Και τα plug in αλλά και τα αμιγώς υβριδικά μοντέλα καταφέρνουν να συνδυάζουν τις αρετές και των ηλεκτρικών αλλά και των συμβατικών αυτοκινήτων. Και μπορεί τα plug in να έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο πολλών που μιλούν για extra φορολόγηση, αφού ουσιαστικά είναι πλασματικοί οι ρύποι που παρουσιάζουν, αλλά τα αμιγώς υβριδικά μοντέλα, δείχνουν να είναι η πιο ουσιαστική λύση, για την καθημερινότητα μας. Ένα υβριδικό αυτοκίνητο, δεν έχει ανάγκη για από φόρτιση και καλώδια, αλλά μπορεί εύκολα να σου προσφέρει οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου, μέσα στις πόλεις, με την αυτονομία ηλεκτρικής κίνησης που μπορεί να σου προσφέρει. Μια αυτονομία που την αποκτά καθημερινά με το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, αλλά και της λειτουργίας του κινητήρα. Σε αντίθεση λοιπόν με τις έρευνες που λένε πως τα plug in μοντέλα θα χάσουν πολύ σε αξία μεταπώλησης τα επόμενα χρόνια, τα hybrid αυτοκίνητα δείχνουν να είναι μια ασφαλής επιλογή.  

Υγραέριο και Φυσικό αέριο οι εναλλακτικές επιλογές

Το υγραέριο απέκτησε πολύ γρήγορα αρκετούς θαυμαστές στην χώρα μας, αφού αρκετά χρόνια πριν αποτέλεσε μια πολύ καλή και οικονομική λύση για τους Έλληνες οδηγούς. Μερικά χρόνια μετά προστέθηκε στην ζωή μας και το φυσικό αέριο, με αρκετές βιομηχανίες να προσφέρουν μοντέλα τους, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η βάση πώλησης αυτών των αυτοκινήτων ήταν οι οικονομικές μετακινήσεις, οι οποίες όμως το τελευταίο διάστημα, δεν είναι και τόσο οικονομικές... Το φυσικό αέριο έχει αυξήσει τις τιμές του σε δυσθεώρητο σημείο, και οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν δείχνουν πως θα πέσει και πάλι η τιμή του. Η αυξημένη ζήτηση από σχεδόν όλα τα κράτη, έχει αυξήσει πολύ την τιμή. Αν αναλογιστούμε και τις Παγκόσμιες συνθήκες της αγοράς, μάλλον δεν θα δούμε και πολύ σύντομα πτώση και το περιβάλλον είναι πολύ θολό. 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αργήσουν να μπουν στην ζωή του Έλληνα

Ναι! Τα ηλεκτρικά είναι τα αυτοκίνητα που θέλουν όλοι (Ε.Ε. και βιομηχανίες) να προωθήσουν στην αγορά. Οι μηδενικοί ρύποι που εκπέμπουν είναι η λύση για την Παγκόσμια αυτοκίνηση, αλλά προς το παρόν υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να λυθούν. Στην πλειονότητα τους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ακριβά, και τα πιο πολλά από αυτά έχουν μικρές αυτονομίες κίνησης. Μέχρι να αποκτήσουν όλα τα ηλεκτρικά της αγοράς, μπαταρίες στερεής κατάστασης που θα αυξήσουν την αυτονομία τους, αλλά θα μειώσουν και τις τιμές τους, ίσως να έχουν περάσει και 10 χρόνια. Σε αυτά τα δέκα χρόνια θα πρέπει να έχουν βελτιωθεί και οι υποδομές φόρτισης της χώρας μας, που ακόμα βρισκόμαστε σε «νηπιακό» επίπεδο. Άρα η λύση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σήμερα, είναι για λίγους, που έχουν ανάγκη από ένα οικονομικό αυτοκίνητο που θα κάνει χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και θα φορτίζει στο parking του. 


 
Διανύουμε την πιο μπερδεμένη εποχή στην ιστορία της αυτοκίνησης!
Η βενζίνη ρυπαίνει και όλο ανεβαίνει η τιμή της.
Το diesel είναι για λίγους και το πολεμάνε όλοι!
Plug in και αμιγώς υβριδικά είναι μεταβατικές λύσεις.
Τα ηλεκτρικά είναι ακόμα μακριά από τους Έλληνες.
Εσύ ποιο καύσιμο θα επέλεγες αν αγόραζες αυτοκίνητο σήμερα;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις