Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πρόσεξε το νοθευμένο LPG για να μην τα «σκάσεις»

Πρόσεξε το νοθευμένο LPG για να μην τα «σκάσεις»

9/12/2022

Το νοθευμένο LPG μπορεί να προκαλέσει ζημιά και έξοδα, γι αυτό θα πρέπει να ελέγχεις που βάζεις για να απολαύσεις την οικονομία που προσφέρει χωρίς απρόοπτα.

Για να γλιτώσεις τζάμπα έξοδα

Η λύση της υγαεριοκίνησης τώρα που η βενζίνη έχει φτάσει στα 2 ευρώ είναι μια έξυπνη κίνηση που θα σας προσφέρει έξτρα οικονομία. Βέβαια όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα καύσιμα κίνησης –δυστυχώς- ο κλάδος έχει αετονύχηδες που νοθεύουν το υγραέριο κίνησης με βιομηχανικό. Ο λόγος είναι πως έχει χαμηλότερη φορολογία, άρα έτσι οι επιτήδειοι κερδίζουν περισσότερα.

Βάσει εκτιμήσεων πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται  στην Ελλάδα (περίπου 65 χιλιάδες μετρικοί τόνοι) προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ (φόρου κατανάλωσης), οι οποίες γίνονται παράνομα.

Προκαλεί βλάβες στον κινητήρα και καις παραπάνω

Το βιομηχανικό υγραέριο έχει μεγαλύτερη αναλογία βουτανίου/προπανίου (90/10 έναντι 70/30 του κίνησης). Το προπάνιο είναι το συστατικό που δίνει την ενέργεια και συγχρόνως το πιο ακριβό από τα δύο. Γι αυτό άλλωστε και το βιομηχανικό αέριο είναι πιο φτηνό, ωστόσο μειώνει την απόδοση του κινητήρα και μειώνει την αυτονομία. Ο συνδυασμός χαμηλότερης αναλογίας και οι υψηλότερες θειούχες ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στον κινητήρα, ενώ παράλληλα επειδή μειώνουν την απόδοσή του αυξάνουν την κατανάλωση.

Κρατικός έλεγχος μέσω ΑΑΔΕ

Αντίστοιχα με το πετρέλαιο και τη βενζίνη, όλα τα βενζινάδικα  που εμπορεύονται υγραέριο κίνησης οφείλουν να βγάζουν αυτόματα απόδειξης, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το πληροφοριακό κέντρο της ΑΑΔΕ. Έτσι μέσω φορολογικού μηχανισμού πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι διασταυρώσεις για την νόμιμη διακίνηση του υγραερίου. 
Παράλληλα,  οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, που προμηθεύουν τα πρατήρια, υποχρεούνται να είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, πάλι μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε ο έλεγχος του κυκλώματος διακίνησης του υγραερίου κίνησης να ελέγχεται αυτόματα και με ακρίβεια.

Συμβουλές για να μην γίνετε θύμα

Τώρα το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες αν το αυτοκίνητο σας γυρίζει από υγραέριο σε βενζίνη, τότε μάλλον την πατήσατε, αφού το υγραέριο, λόγω νόθευσης του) δεν δίνει την αναγκαία ισχύ στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. 

  • Προτιμήστε εταιρικά πρατήρια που έχουν συστήματα έλεγχου ποιότητας και ποσότητας.
  • Γεμίστε σε πρατήριο που γνωρίζετε πως είναι αξιόπιστο, ειδικά αν έχετε κάποιον που γνωρίζετε χρόνια και εμπιστεύεστε. Καμιά φορά αυτές οι πιο εμπειρικές μέθοδοι είναι πιο αξιόπιστες
  • Πάντα να παίρνετε την απόδειξη που οφείλει να εκδίδει το πρατήριο Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό –σε περίπτωση που χρειαστεί- για το που βάλατε ενδεχομένως «προβληματικό» LPG.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις