Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ο βασιλιάς της πόλης

Διαβάστηκε από 10067 αναγνώστες - 23/6/2017

Δείτε τώρα γιατί τα BMW X1, Mercedes GLA και Nissan Qashqai έρχονται να καταρρίψουν το μύθο πως τα μεγάλα crossover καίνε. Κατακτούν και τη πόλη.

Τα σύγχρονα μοντέλα της κατηγορίας, έχουν και προσφέρουν όλα όσα χρειάζεται κανείς για να κινηθεί λίγο εκτός και πολύ εντός πόλης. Με τα περισσότερα χιλιόμετρά τους να γίνονται εκ των πραγμάτων σε αστικό περιβάλλον, υπάρχουν κάποια στοιχεία που «μετράνε» ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην παλιότερη μορφή των SUV με την τετρακίνηση αλλά και τα πιο ογκώδη αμαξώματα, το θέμα θα ήταν εξωφρενικό. Σήμερα όμως, τα ικανά crossover με τους μικρούς κινητήρες και την κίνηση να αφορά τις περισσότερες φορές ένα ζεύγος τροχών, έχουν και τις διαστάσεις που τους επιτρέπουν να μπαίνουν στους στενούς δρόμους των πόλεων και να κινούνται άνετα.

Με τα σύγχρονα πακέτα εξοπλισμού, η ζωή του οδηγού γίνεται πιο εύκολη μια και έχει πλέον στη διάθεσή του κάποια στοιχεία που πραγματικά δίνουν λύσεις στην κίνηση της πόλης και στο παρκάρισμα. Οι κάμερες οπισθοπορείας και οι αισθητήρες παρκαρίσματος και φυσικά τα συστήματα ενεργή βοήθειας στο παρκάρισμα, κάνουν τον οδηγό παθητικό παρατηρητή και τη διαδικασία παιχνίδι ακόμα και για έναν νέο οδηγό. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και η μεγάλες σε γενικές γραμμές διαδρομές της ανάρτησης, δίνουν μεγάλη βοήθεια στα «δύσκολα τερέν» της πόλης με τις πολλές λακκούβες και τα πεζοδρόμια.

Σε αντίθεση με το παρελθόν που ο όρος SUV πήγαινε σε μεγάλων διαστάσεων αμαξώματα, η σύγχρονη τάση μας φέρνει μπροστά σε «εναλλακτικά» μικρομεσαία ή και μικρότερα μοντέλα που κάνουν τον οδηγό να αισθάνεται αρκετά άνετα. Σίγουρα, οι αυξημένες διαστάσεις στα λάστιχα και οι ανάλογες τριβές που επιβαρύνουν την κατανάλωση, είναι στοιχεία που προσμετρούν στα «μείον» των crossover έναντι των «τυπικών» μοντέλων που θα μπορούσε να επιλέξει κανείς. Είναι και το αυξημένο κόστος συντήρησης στα diesel, όπως και οι σχετικοί «περιορισμοί» για κίνηση στην πόλη που ανεβάζουν τη συνολική επιβάρυνση αλλά παρΆ όλα αυτά, η εικόνα δεν αλλάζει. Τα crossover έχουν έρθει για να μείνουν και η τάση για λανσάρισμα όλων και περισσότερων μοντέλων από τις εταιρείας, δείχνει πως προς τα εκεί «οδηγείται» η αγορά.

Οι πωλήσεις των πρώτων μοντέλων της σχετικής κατηγορίας, το αποδεικνύουν μια και τα φέρνουν ανάμεσα στα πιο καλοπουλημένα μοντέλα της αγοράς συνολικά. 
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις