Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Και όμως! Το Dacia Sandero κερδίζει 7-5 το Suzuki Vitara!
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Και όμως! Το Dacia Sandero κερδίζει 7-5 το Suzuki Vitara!

Διαβάστηκε από 80119 αναγνώστες - 17/8/2022

Το Dacia Sandero είναι δεύτερο σε πωλήσεις πανευρωπαϊκά. Γιατί όμως; Συγκρίνουμε την έκδοση Stepway με το Suzuki Vitara, και βρίσκουμε την απάντηση: Το Dacia είναι πιο ψηλό, 2.500 ευρώ πιο φθηνό και καίει λιγότερο από το Suzuki. Μπορούμε να πούμε πως το Sandero Stepway θα γίνει το νέο Vitara, ή έχει «δρόμο» ακόμα;

Συγκρίνουμε σε 11 τομείς το Dacia Sandero Stepway με το Suzuki Vitara

Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και αποφασίσαμε να βάλουμε το Dacia Sandero απέναντι από το Suzuki Vitara. Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας, το Sandero το έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις, ενώ στην Ευρώπη είναι το 2ο στην κατηγορία του για το πρώτο τετράμηνο του 2022, γεγονός που το έχει καταστήσει ευρωπαϊκό best-seller. Γιατί τα πηγαίνει τόσο καλά;
Για να το μάθουμε, το συγκρίνουμε με ένα κλασσικό εκπρόσωπο των μικρών SUV, το Suzuki Vitara, ένα όνομα που έχει καταφέρει να εδραιωθεί στη συνείδηση των fans του off-roading. Προκειμένου μάλιστα να είναι και πιο σωστή η σύγκριση, επιλέξαμε την έκδοση Stepway, που έχει εκτός δρόμου, «περιπετειώδη» χαρακτήρα.
Η σύγκριση θα γίνει σε 11 τομείς, στα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες των μικρών SUV. Τιμή αγοράς, κατανάλωση, απόσταση από το έδαφος, εξοπλισμός άνεσης και ασφαλείας, ευρυχωρία, όλα μπαίνουν κάτω από το «μικροσκόπιο» μας.

Οι εκδόσεις που επιλέξαμε είναι οι βασικές, τόσο από τομέα κινητήρα, όσο και από εξοπλισμό. Στο ένα τέρμα, το Dacia Sandero Stepway έχει τιμή 16.350 ευρώ για το πακέτο Life, και κινείται από ένα χιλιάρι μοτέρ 90 ίππων, ενώ ο αντίπαλος, το Suzuki Vitara, κοστίζει 18.830 ευρώ για την έκδοση GL και τον mild hybrid κινητήρα 48V με 129 ίππους.


Το άρθρο συγκέντρωσε πολλά και ενδιαφέροντα σχόλια από τους αναγνώστες μας, από τα οποία φάνηκε πως οι καταναλωτές γυρνάνε την πλάτη στο Suzuki Vitara… Τα σχόλια αυτά έγιναν δεύτερο, ξεχωριστό άρθρο, που θα δείτε εδώ.


Ήρθε η ώρα να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του αγώνα. Θα είναι απλό «ματσάκι», ή derby;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Με μια ματιά οι 11 τομείς σύγκρισης του Dacia Sandero Stepway με το Suzuki Vitara

Tα 11 Βήματα Νικητής
1 Τιμή: 16.350 ευρώ κοστίζει το Dacia Sandero Stepway και 18.830 ευρώ το Suzuki Vitara, συγκρίνοντας τις βασικές εκδόσεις. Το Sandero Stepway είναι 2.480 ευρώ φθηνότερο, κάτι που του δίνει διπλό πόντο και το κάνει να βάζει «γκολ» από τα αποδυτήρια. Ή από το parking της αντιπροσωπείας…
2 Απόσταση από το έδαφος: 20,1 εκατοστά το Dacia Sandero Stepway, 18,5 εκατοστά το Suzuki Vitara. Αρκετή η διαφορά 1,6 εκατοστών για το off-roading υπέρ του Dacia Sandero Stepway
3 Kατανάλωση στο ταξίδι: Το Dacia Sandero Stepway «καίει» 4,7 λτ/100 χλμ σε ταξίδι με 100 χλμ/ώρα, ενώ το Suzuki Vitara καταναλώνει 5,1 λτ/100 χλμ σε ταξίδι με την ίδια ταχύτητα. Γλυτώνεις 0,4 λίτρα/100 χλμ στο ταξίδι με το Dacia Sandero Stepway.
4 Κατανάλωση στην πόλη: Το Dacia Sandero Stepway έχει κατανάλωση 7,5 λτ/100 χλμ στην πόλη, και το Suzuki Vitara 7,9 λτ/100 χλμ. Πιο οικονομικό το Dacia Sandero Stepway και στην πόλη, με σχεδόν μισό λίτρο διαφορά.
5 Φρένα (από τα 100 χλμ/ώρα): Το Dacia Sandero Stepway χρειάζεται 39,2 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ/ώρα, ενώ το Suzuki Vitara 38,3 μέτρα. Πόντος στο Suzuki Vitara με διαφορά 90 εκατοστών.
Κάντε ένα διάλειμμα και δείτε εδώ τα ουσιαστικότερα σχόλια των αναγνωστών μας για τη σύγκριση των 2 μοντέλων!
6 Προσπέραση (60-100 χλμ/ώρα): Το Dacia Sandero Stepway με 90 ίππους επιταχύνει από 60 στα 100 χλμ/ώρα μέσα σε 8,1 δλ και το Suzuki Vitara με 129 ίππους σε 7,1 δλ. Πόντος για το Vitara, που παρόλα τα πολλά παραπάνω άλογα, είναι μόνο 1 δευτερόλεπτο γρηγορότερο.
7 Χώρος αποσκευών: Το Dacia Sandero Stepway έχει 410 λίτρα πορτ-μπαγκάζ, ενώ το Suzuki Vitara 375 λίτρα. 35 λίτρα διαφορά υπέρ του Dacia Sandero Stepway.
8 Εξοπλισμός ασφαλείας: Το Dacia Sandero Stepway έχει σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, κάτι που βρίσκουμε και το Suzuki Vitara, το οποίο παράλληλα διαθέτει σύστημα διατήρησης λωρίδας με προειδοποίηση εκτροπής από αυτή. Πόντος για το Suzuki Vitara.
9 Εξοπλισμός άνεσης: Το Dacia Sandero έχει ως standard air condition, LED φανάρια και αισθητήρες φωτός. Τα ίδια διαθέτει και το Suzuki Vitara, με επιπλέον αισθητήρες βροχής, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέπτες, και αυτόματο κλιματισμό. Βέβαια, είναι και 2.500 ευρώ ακριβότερο, παρόλα αυτά ο πόντος πηγαίνει δικαιωματικά στο Suzuki Vitara.
10 Γόνατα πίσω επιβατών: Το Dacia Sandero Stepway έχει 12,8 εκατοστά «αέρα» για τα γόνατα, ενώ το Suzuki Vitara έχει 11,2 εκατοστά. Κερδίζει το Dacia Sandero Stepway με διαφορά 1,6 εκατοστού.
11 Αίσθηση ποιότητας: Το Dacia Sandero Stepway έχει σκληρά πλαστικά στην καμπίνα, ενώ το Suzuki Vitara μαλακά, αποπνέοντας μεγαλύτερη αίσθηση ποιότητας. Πόντος στο Suzuki Vitara.
Sandero - Vitara

Ας δούμε αναλυτικά τις διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων:

Τιμή: Κερδίζει το Dacia Sandero Stepway (2-0)
Με την τιμή να παίζει τον κύριο λόγο στην επιλογή αγοράς ενός αυτοκινήτου, κάνουμε την αρχή με αυτή. Το Dacia Sandero Stepway κερδίζει ξεκάθαρα, μιας και είναι 2.480 ευρώ φθηνότερο. Η μεγάλη διαφορά χαρίζει 2 πόντους στο μικρό SUV της Dacia, μιας και είναι σημαντικό ποσό.

Απόσταση από το έδαφος: Πιο ψηλό το Dacia Sandero Stepway (3-0)
Τι να το κάνεις το SUV αν «βρίσκει» παντού; Η απόσταση από το έδαφος είναι αρκετά σημαντική αν θέλουμε να κινηθούμε εκτός δρόμου. Το Dacia Sandero Stepway κοιτάζει «αφ υψηλού» το Suzuki Vitara, με διαφορά 1,6 εκατοστών.
 
Κατανάλωση στο ταξίδι: 0,4 λίτρο/100 χλμ λιγότερα το Sandero Stepway, χωρίς καν να είναι υβριδικό (4-0)
Κακά τα ψέματα: Η βενζίνη έχει γίνει πια είδος πολυτελείας. Πώς θα τα πάει το Dacia Sandero Stepway απέναντι στο Suzuki Vitara στον τομέα της πραγματικής κατανάλωσης; Η απάντηση: Πολύ καλά, αφού καταναλώνει 0,4 λίτρα/100 χλμ λιγότερα! Αν θεωρείτε άδικη τη σύγκριση του Vitara των 129 ίππων με το Sandero των 90, θα σας υπενθυμίσουμε πως το Suzuki έχει ήπια υβριδικό σύστημα 48V, ενώ το Dacia είναι απλό βενζινοκίνητο…
 
Κατανάλωση στην πόλη: Επίσης οικονομία 0,4 λίτρου/100 χλμ με το Dacia Sandero Stepway (5-0)
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρούμε και εντός πόλης, με το Dacia Sandero Stepway να έχει πραγματική κατανάλωση 7,5 λίτρα/100 χλμ, και το Suzuki Vitara 7,9 λίτρα/100 χλμ. Σε αυτό αρωγός είναι και το «Eco mode» οδηγικό προφίλ που διαθέτει το Dacia.
 
Φρένα: Κερδίζει το Suzuki Vitara με διαφορά 90 εκατοστών (5-1)
Ο πρώτος πόντος για το Suzuki Vitara έρχεται από τον τομέα της πέδησης. Το ιαπωνικό SUV φρενάρει 90 εκατοστά, σχεδόν 1 μέτρο νωρίτερα από το Dacia Sandero Stepway. Η μέτρηση ακινητοποίησης γίνεται από τα 100 χλμ/ώρα.
 
Προσπέραση: 1 δευτερόλεπτο πιο γρήγορο το Suzuki Vitara (5-2)
Τα 39 παραπάνω άλογα του Suzuki Vitara (129 PS) το κάνουν να επιταχύνει από τα 60 στα 100 χλμ/ώρα πιο γρήγορα από το Dacia Sandero Stepway (90 PS), μειώνοντας το χρόνο κατά τον οποίο θα βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου. Αξίζει να αναφέρουμε ωστόσο πως το 1 δευτερόλεπτο λιγότερο δεν αντικατοπτρίζει τη μεγάλη διαφορά στην ιπποδύναμη.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε