Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ενεργητική Ασφάλεια: Συστήματα που σώζουν ζωές

24/7/2018

Η τεχνολογία των αυτοκινήτων έχει εξελιχθεί κατά πολύ κι ένας, ο βασικότερος, τομέας στον οποίο παρουσιάζεται αυτή η εξέλιξη είναι της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Ενεργητική ασφάλεια αποτελούν τα συστήματα του οχήματος που αποτρέπουν ή αμβλύνουν την σύγκρουση του αυτοκινήτου μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Η ανάρτηση και η σωστή ρύθμισή της που διατηρεί την ευστάθεια του οχήματος, η δύναμη των φρένων που καθορίζουν το πόσο μεγάλη απόσταση θα διανύσει το όχημα μέχρι να ακινητοποιηθεί είναι ένα δεύτερο. Εμείς σήμερα θα εστιάσουμε όμως σε 2 ηλεκτρονικά συστήματα που φροντίζουν για την ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου.

1) ABS: Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών
Το σύστημα που φροντίζει να μην μπλοκάρουν οι τροχοί κατά το απότομο φρενάρισμα είναι το ABS (Anti-lock Braking System).
Η λειτουργία του: Το μπλοκάρισμα των τροχών κατά ένα απότομο φρενάρισμα προκαλεί την απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου. Η πίεση των υγρών των φρένων ελέγχεται από το ΑΒS, oι τροχοί δεν μπλοκάρουν και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ομαλή πορεία του οχήματος μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του. Με το ABS επιτυγχάνεται συχνά το ιδανικό διάστημα πέδησης ενώ δίνει τη δυνατότητα και για σχεδόν πλήρη εκμετάλλευση των ορίων που παρέχουν τα ελαστικά αλλά και το οδόστρωμα.

2) ESP: Ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας
Ένα από τα βασικότερα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι το ESP το σύστημα που ελέγχει και βελτιώνει την ευστάθεια των οχημάτων κατά την οδήγηση. Στην ουσία πρόκειται για «παιδί» του ABS καθώς οι αισθητήρες και του ESP φροντίζουν να προβλέψουν την πιθανή απώλεια ελέγχου του οχήματος και να την αποτρέψουν. Οι αισθητήρες γωνίας στροφής τιμονιού και οχήματος, ο αισθητήρας ταχύτητας και επιτάχυνσης του αυτοκινήτου, ο αισθητήρας ταχύτητας για τον κάθε τροχό ξεχωριστά αλλά και ο αισθητήρας πλευρικής και γωνιακής επιτάχυνσης διαχειρίζονται πλήρως από μία Κεντρική ηλεκτρονική μονάδα που διαρκώς φροντίζει να λαμβάνει και να επεξεργάζεται τις πληροφορίες από την οδήγηση και να αποτρέπει το ενδεχόμενο εκτροπής του οχήματος. Ενεργοποιεί λοιπόν το φρένο του κατάλληλου τροχού/ών και τον φρενάρει διατηρώντας την ισορροπία του αυτοκινήτου.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις