Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα αυτοκίνητα που χάραξαν την Παγκόσμια ιστορία

Διαβάστηκε από 10185 αναγνώστες - 2/2/2021

H Παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, είναι βασισμένη επάνω σε κάποια απαρχαιώμενα μοντέλα της πρώτης δεκαετίας του 1900. Οχήματα που κατά πολλούς, έβαλαν σε συγκεκριμένες βάσεις την πορεία της αυτοκίνησης. Ποια ήταν όμως αυτά και ποια τεχνολογία πρώτο-παρουσίασαν στο κοινό την εποχή της έκδοσης τους?

Τίποτα δεν θα ήταν ακριβώς το ίδιο, αν μερικά από τα αυτοκίνητα «σταθμός» τα πρώτα χρόνια της αυτοκίνησης σε όλο τον πλανήτη, δεν είχαν ουσιαστικά καλουπώσει το μέλλον των βιομηχανιών. Το κάθε ένα από τα παρακάτω οχήματα έχει χαράξει βαθιά το στίγμα τους στις εξελίξεις εκείνης της εποχής, με αποτέλεσμα η εξέλιξη των αυτοκινήτων να γίνεται πάντα με γνώμονα αυτά. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ιστορία να χει πάρει μια αντίθετη διαδρομή, αφού αναφερόμαστε στην εποχή που τα αυτοκίνητα ήταν ακόμα σε πολύ μεταβατικό στάδιο δημιουργίας αλλά και εξέλιξης. Ας δούμε μαζί, ποια ήταν αυτά τα μοντέλα και ποια η καινοτομία που επέβαλε στην αυτοκίνηση το κάθε μοντέλο μέχρι και την «χρυσή» δεκαετία του 1970.
 

 
Ford Model T (1908)
Η ίδρυση της Ford Motor Company ήρθε αισίως το 1903 και το εμπορικό λανσάρισμα του επικού Model T το 1908. Η επίσημη μαζική παραγωγή του αλλάζει την Παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Η ζήτηση και οι παραγγελίες ήταν μεγάλες και ο Henry Ford έψαχνε εναγωνίως πως θα αυξήσει την παραγωγή των μοντέλων, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος. Το 1913 μπήκε σε χρήση για πρώτη φορά η «κινούμενη» γραμμή παραγωγής που χρειαζόταν μόλις μιάμιση ώρα για να κατασκευαστεί ένα Mοdel T, από 12,5 ώρες που χρειαζόταν το εργοστάσιο μέχρι και τότε. Η καινοτομία αυτή έμελε να αλλάξει τον τρόπο παραγωγής των αυτοκινήτων, κάτι που ακολουθήθηκε από όλους τους ανταγωνιστές στην πορεία.

 
 
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις