Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Δύο μοντέλα με σταθερά υψηλή μεταπωλητική αξία

24/5/2017

Honda Jazz ή Smart Fortwo; Διαλέγεις και παίρνεις! Το σίγουρο είναι ότι δεν βγαίνεις χαμένος με τέτοια μεταπωλητική αξία.

Κακά τα ψέματα, το αυτοκίνητο είναι επένδυση και δεν θες μόνο να σε υπηρετεί καλά όσο το έχεις αλλά και να αξίζει κάτι στο τέλος... Τα Honda Jazz και Smart Fortwo είναι δύο λύσεις.

Από τη μία ένας... καλλιτέχνης του δρόμου, που συνδυάζει όλες τις ανέσεις ενός οικογενειακού οχήματος, με τη σβελτάδα ενός σούπερ μίνι, από την άλλη, το icon car πόλης, που από το 1998 επαναπροσδιόρισε ό,τι γνωρίζαμε , για το πως μπορεί να   ελίσσεται το καθημερινό αυτοκίνητο πόλης.  

Jazz

Εσωτερικό
To Jazz ξεχωρίζει για τον άριστο συνδυασμό ευελιξίας με την αυξημένη πρακτικότητα σε κόμπακτ διαστάσεις. Χαρακτηριστικό που γίνεται άμεσα αισθητό σε αυτόν που θα εισέλθει στο εσωτερικό του όπου θα φιλοξενηθούν με άνεση τέσσερα ενήλικα άτομα. Επίσης το χαμηλό κεντρικό τούνελ διευκολύνει περαιτέρω, όπως και η δυνατότητα ανασήκωσης των βάσεων των πίσω καθισμάτων επιτρέποντας τη μεταφορά ενός ψηλού αντικειμένου.
Για τις αποσκευές, ο αντίστοιχος μεγάλος χώρος είναι 335 λτ. και αυξάνεται έως τα 883 λτ. με την πολύ εύκολη αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

Εγγυημένη επιλογή αποτελεί εξελιγμένο μηχανικό σύνολο των 1.339 κ.εκ., με τεχνολογία i-VTEC. Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς κινητήρες του είδους στην αγορά, με 100 ίππους. Η πολύ καλή ελαστικότητα του συνόλου αυτού είναι δεδομένη, με την απόδοσή του να είναι ακόμη καλύτερη όσο ανεβαίνουν οι στροφές.

Επιδόσεις και κατανάλωση
Στα θετικά στοιχεία του κινητήρα συγκαταλέγεται και η χαμηλή του κατανάλωση (5,5 λτ./100 χλμ. σύμφωνα με τη Honda), ενώ πλέον, όταν ο οδηγός κινείται σε ήπιους ρυθμούς, στο καντράν εμφανίζεται μια ειδική ένδειξη «ECO», που τον επιβραβεύει. Ο επιλογέας ταχυτήτων τέλος έχει πολύ καλό «κούμπωμα» και μικρές διαδρομές, ενώ διακρίνεται για την γενικότερη ευχρηστία του. Με στάνταρ 6 αερόσακους, ενεργά μπροστινά προσκέφαλα, ζώνες απορρόφησης ενέργειας στο αμάξωμα και ιδιαίτερα άκαμπτο πλαίσιο, το Jazz είναι σε θέση να προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας στους επιβάτες του.


Βελτιωμένη είναι η ποιότητα κύλισης, ενώ και η προσεγμένη ηχομόνωση δεν αφήνει παρασιτικούς θορύβους να ενοχλήσουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Σε ένα δρόμο με στροφές, η συμπεριφορά του Jazz παραμένει ουδέτερη με τη σύμπραξη πάντα και του στάνταρ Συστήματος Ελέγχου της Πρόσφυσης (VSA), όμως οι κλίσεις του αμαξώματος είναι αρκετά αισθητές. Στην πόλη, ο οδηγός του Jazz εκτιμά την ευκολία στους χειρισμούς, αλλά και την πολύ καλή περιφερειακή ορατότητα που εξασφαλίζουν οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες.

Υπάρχει, και η υβδριδική έκδοση του Jazz με βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων  τη κατανάλωσή του στα 4,5 λτ./100 χλμ., 88 ίπους, αλλά και από τα χαμηλά ετήσια τέλη κυκλοφορίας.


Smart
Οδική συμπεριφορά
Το Smart έχει μήκος κάτι παραπάνω από 2,5 μ. Δημοφιλές για την ευελιξία και το ιδιαίτερο lifestyle που λανσάρει, το επαναστατικό μίνι αυτοκίνητο δείχνει να είναι η απόλυτη λύση στο πρόβλημα parking.  Το λιλιπούτειο μοντέλο έχει διατηρήσει στο ακέραιο όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ευελιξίας και άνεσης στην πόλη, που το έκαναν τόσο δημοφιλές στο πέρασμα του χρόνου στις 45 χώρες που είναι πλέον διαθέσιμο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Smart φυσικά είναι η ευκολία που κινείται, ελίσσεται και παρκάρει στην πόλη, λόγω του μόλις 2,695 μ. αμαξώματος. Το διθέσιο Smart fortwo κινείται χωρίς να προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιβάτες του. Οι τυχόν πλευρικοί άνεμοι επηρεάζουν κάπως τη σταθερότητα, αλλά στην πόλη, το κοφτερό τιμόνι και το μικρό μέγεθος του, αποτελούν άσους στο μανίκι του οδηγού.


Εσωτερικό
Το εσωτερικό  διακρίνεται για τη μοντέρνα σχεδίαση και τον ευχάριστο διάκοσμο. Ποιοτικά, το αναβαθμίζει το ύφασμα που καλύπτει το ταμπλό, ενώ οι ιδιαίτεροι συνδυασμοί σχεδίων, χρωμάτων και υλικών δίνουν το δικό τους ρεσιτάλ και φτιάχνουν τη διάθεση. Το Smart fortwo διαθέτει αρκετά τεχνολογικά στοιχεία που συμβάλλουν στις πιο άνετες μετακινήσεις των επιβατών του. Για παράδειγμα, στον προαιρετικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου πλέον συμπεριλαμβάνεται και ένα σύστημα multimedia που διαθέτει οθόνη αφής 6,5 ιντσών, ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, Bluetooth αλλά και δύο εξόδους (USB , Aux), για τη σύνδεσή του με εξωτερικές πηγές ήχου.


Επιδόσεις και κατανάλωση
Φυσικά, δε γίνεται κανένας συμβιβασμός σε θέματα ασφάλειας, χάρη στο ατσάλινο πλαίσιο Tridion πάνω στο οποίο είναι βασισμένη όλη η ιδέα smart. Ο χώρος αποσκευών μπορεί να χωρέσει μέχρι και 220 λτ! Σε ό,τι αφορά στην ιπποδύναμη, ο 3κύλινδρος 1.000άρης κινητήρας προσφέρεται με απόδοση 61, 71 και 84 ίππων. Η έκδοση Brabus αποδίδει 98 ίππους! Απαλλαγμένη από τέλη κυκλοφορίας είναι και η ντίζελ εκδοχή του smart fortwo με τον 0,8 λτ. κινητήρα των 54 ίππων. Οι κινητήρες συνδυάζονται με 5τάχυτο αυτοματοποιημένο κιβώτιο με σειριακή λειτουργία, ενώ κάποιες εκδόσεις προσφέρονται και με σύστημα start&stop. 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις