Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Seat Leon 1.4 SC vs VW Beetle1.2 TSI

15/8/2017

Seat Leon 1.4 SC vs VW Beetle1.2 TSI. Συγκρίνουμε τα δύο μικρομεσαία που έχουν τραβήξει την προσοχή του νεανικού κοινού. Δες τώρα τη σύγκριση και μάθε τον νικητή.

Δύο αυτοκίνητα τα οποία απευθύνονται κυρίως στο νεανικό κοινό, το SEAT Leon SC και το VW Beetle, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο σε μία κόντρα, μικρομεσαίων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Εν πρώτοις μια απευθείας σύγκριση του SEAT Leon SC με το VW Beetle μπορεί από πολλούς να θεωρηθεί μη ρεαλιστική. Με μια δεύτερη ματιά ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν. Αμφότερα τα δύο μοντέλα του Ομίλου VW είναι 3θυρα αλλά το κυριότερο, απευθύνονται σε ένα κοινό, που θέλει να ξεχωρίζει και να μη συμβιβάζεται, ψάχνοντας για κάτι το διαφορετικό.

Όμορφο το Leon SC, πιο ξεχωριστό το Beetle
Το Leon SC, πριμοδοτείται με μια πιο δυναμική εμφάνιση από ό,τι το 5θυρο. Παράλληλα, η χαμηλότερη οροφή από το 5θυρο, το μικρό πίσω παρμπρίζ και η κεκλιμένη τρίτη κολώνα, δίνουν στο 3θυρο μοντέλο της SEAT μια παρουσία που παραπέμπει σε κουπέ σχήματα. Στο δυναμισμό του αυτοκινήτου συμβάλουν και οι τονισμένοι πλαϊνοί ώμοι, τα αιχμηρά LED φωτιστικά και οι σπορ προφυλακτήρες. Απέναντι στο Leon SC, το 3θυρο αμάξωμα του Beetle ακολουθεί τις παραδοσιακές σχεδιαστικές νόρμες της 75ετούς πορείας του αυτοκινήτου σε ένα αποτέλεσμα που αποκαλύπτει αμέσως αυτή ακριβώς την παρακαταθήκη. Ειδικά τώρα για τη νεότερη γενιά του, το Beetle έχει «ανδρωθεί» αισθητικά, αποκτώντας ένα πιο χαμηλό αμάξωμα, με τονισμένους προφυλακτήρες και πιο έντονα «φουσκώματα» πάνω από τους τροχούς. Σίγουρα, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο σπορτίφ όσο αυτό του Leon SC, ωστόσο ο «Σκαραβαίος» έχει πάντα το πλεονέκτημα του να αναγνωριστεί και ξεχωρίσει αμέσως στο δρόμο.

Εσωτερικό: Πιο ευχάριστο το Beetle
Το εσωτερικό του Beetle χωρίς να έχει τις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με αυτό του Leon SC διαθέτει περισσότερο ενδιαφέρουσα και πιο ευχάριστη σχεδίαση. Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις στο χρώμα του αμαξώματος στο ταμπλό και το εσωτερικό των θυρών, αλλά και κάποιες μικρές παραπομπές σε τμήματα του παρελθόντος όπως π.χ. το μικρό πάνω ντουλαπάκι στη μεριά του συνοδηγού. Το εσωτερικό του Leon SC από την άλλη δείχνει και είναι πιο «σοβαρό» αισθητικά, χωρίς χρωματικά παιχνιδίσματα αλλά και με πολύ καλή εργονομία των διακοπτών και χειριστηρίων. Ποιοτικά επίσης, έναντι του Beetle το ταμπλό του Leon SC στο μεγαλύτερο τμήμα του ντύνεται με μαλακά στη αφή υλικά, κάτι που δεν συμβαίνει στο εσωτερικό του «Σκαραβαίου». Από την άλλη βέβαια, αμφότερα τα δύο μοντέλα απολαμβάνουν πολύ καλό φινίρισμα και προσεχτική συναρμογή όλων των τμημάτων τους.

Χώροι: Ευρύχωρα αν και 3θυρα, προβάδισμα το Leon
Παρά την κουπέ αισθητική του, το Leon SC καταφέρνει να προσφέρει στο πίσω κάθισμα ικανοποιητικούς χώρους για 2 επιβάτες, αφού ακόμη και άτομα με ύψος άνω του μέσου, μπορούν να χωρέσουν χωρίς να χρειαστεί να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις τόσο για τα γόνατά τους, όσο και για τα κεφάλια τους. Στο πίσω μέρος του Beetle από την άλλη, τα καθίσματα είναι αποκλειστικά δύο και ο χώρος είναι μικρότερος του Leon. Ωστόσο, με μικρές παραχωρήσεις ως προς το κεφάλι τους και λιγότερες για τα γόνατά τους, 2 ενήλικες θα βρουν θέση στο πίσω τμήμα. Σε ό,τι αφορά στο πορτ-μπαγκάζ, τα μοντέλο της SEAT προσφέρει 70 περισσότερα λτ. από ό,τι το Beetle. Χαρακτηριστικό και των δύο, το μεγάλο άνοιγμα που βολεύει κατά τη φόρτωση ογκωδών αντικειμένων.

Οδική συμπεριφορά: Πιο σπορτίφ το Leon SC
Το SEAT Leon SC στο δρόμο, σε συνδυασμό και με το στιβαρό πλαίσιο, προσφέρει σπορτίφ αίσθηση, πατά γερά και στρίβει γρήγορα, με την υποστροφή να έρχεται πολύ αργότερα από το αναμενόμενο. Σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκεται και η ποιότητα κύλισης, ενώ η άνεση ικανοποιεί, με τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα να μη «δυσανασχετεί» συχνά κατά το πέρασμα από εγκάρσιες ανωμαλίες. Το Beetle από την πλευρά του, έρχεται για να προσφέρει και αυτό μια ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Έτσι, στις στροφές ο «Σκαραβαίος» παραμένει ουδέτερος και με υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, εμπνέοντας –ως ένα βαθμό– τον οδηγό να πατήσει ακόμη περισσότερο το πεντάλ του γκαζιού. Παράλληλα, στην ευθεία εκτιμάται ιδιαίτερα η καλή ποιότητα κύλισης και η άνεση από την ανάρτηση. Το τιμόνι τέλος με μικρές διαστάσεις, ικανοποιεί σε αίσθηση και δεν είναι αργό, ωστόσο αυτό του Leon έχει περισσότερη ακρίβεια στη στροφή.

Κινητήρες-Κιβώτια: Τurbo, οικονομικοί και αποδοτικοί κινητήρες
Κάτω από το καπό του Leon SC βρίσκεται ο 1,4 TSI με turbo και άμεσο ψεκασμό της VW, στην έκδοση των 122 ίππων. Το μοτέρ αυτό διακρίνεται για την ευστροφία του και την ελαστικότητά του, ενώ παράλληλα προσφέρει και πολύ καλές επιδόσεις, συνεπικουρούμενο από το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο σωστής κλιμάκωσης και αίσθησης. Στα συν του και η οικονομία καυσίμου, η οποία προσεγγίζει και στην πράξη αυτή που υπόσχεται ο κατασκευαστής (5,2 λτ./100 χλμ.). Το VW Beetle έχει τον 1,2 TSI κινητήρα των 105 ίππων του Ομίλου VW. Σίγουρα, οι επιδόσεις δεν είναι τόσο γρήγορες όσο αυτές του Leon SC 1,4 TSI, ωστόσο το μοτέρ αυτό φτάνει για να κινήσει σβέλτα το αυτοκίνητο. Το μηχανικό κιβώτιο από τη πλευρά του, έχει 6 σχέσεις και κλιμάκωση που βοηθά στο να κρατηθεί χαμηλά η κατανάλωση καυσίμου.

Συμπέρασμα
Το δεδομένο της σύγκρισης παραμένει: Τα δύο 3θυρα μοντέλα είναι από τα πλέον ξεχωριστά της μικρομεσαίας κατηγορίας και προσφέρουν στον ιδιοκτήτη τους τη διαφορετικότητα που επιθυμεί. Σίγουρα το SEAT Leon SC, δείχνει πολύ θελκτικό με τον συνολικό σπορτίφ του χαρακτήρα, τον ισχυρό και παράλληλα οικονομικό σε απόδοση κινητήρα, αλλά και το γενικότερο ποιοτικό του υπόβαθρο. 

To VW Beetle από την πλευρά του, στοχεύει στο συναίσθημα και το παθός του αγοραστή, δίνοντάς του παράλληλα ένα πλήρες και περισσότερο ολοκληρωμένο πακέτο από ποτέ. Η τελική επιλογή είναι δική σας.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις