Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
10 φωτογραφίες »

Πώς γλιτώνω χρήματα στην κατανάλωση καυσίμου;

27/11/2020

Πώς να υπολογίζετε με ακρίβεια την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να την κατεβάσετε. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να γλιτώσετε χρήματα από το αυτοκίνητο σας.

Το βασικότερο και πιο σταθερό έξοδο σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να πει κανείς ότι είναι η κατανάλωση καυσίμου. Για όσους δεν έχουν στραφεί ακόμη στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που καίνε ρεύμα, οι συχνές επισκέψεις στα πρατήρια πονάνε την τσέπη όπως... τα ραντεβού στον οδοντίατρο. Συνεπώς, χρήσιμα tips που μπορούν να γλιτώσουν χρήματα από τον οικογενειακό κουμπαρά είναι απαραίτητα σε όλα τα νοικοκυριά. Κάθε κατασκευαστής δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τις τιμές κατανάλωσης του εκάστοτε αυτοκινήτου.
 
Τι συμβαίνει όμως όταν για να καλύψουμε τις ίδιες χιλιομετρικές αποστάσεις πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα, μιας και το αυτοκίνητο φαίνεται πως καίει περισσότερη βενζίνη ή diesel.
 
Πώς υπολογίζουμε την κατανάλωση
Για αρχή πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις υποψίες. Προκειμένου να καταλάβετε αν το αυτοκίνητό σας χρησιμοποιεί πραγματικά πολύ καύσιμο, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε την τρέχουσα κατανάλωσή του. Μια πρώτη βοήθεια - εάν υπάρχει - είναι η σχετική ένδειξη στον πίνακα οργάνων του καντράν. Ωστόσο, συχνά παρατηρούνται αποκλίσεις από την πραγματική κατανάλωση. Επομένως, πρέπει να μετρήσετε μόνοι σας την κατανάλωση καυσίμου.


 
Η πιο ακριβής αλλά και πολύ εύκολη μέθοδος είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
 
  • Ανεφοδιάστε το όχημα μέχρι το χείλος. Μην βιαστείτε να κλείσετε το καπάκι του ρεζερβουάρ. Κουνώντας το αυτοκίνητο, οι τελευταίες φυσαλίδες αέρα φεύγουν, το καύσιμο «κάθεται» και βλέπουμε αν έχει γεμίσει πραγματικά μέχρι το χείλος.
  • Στη συνέχεια, μηδενίστε τον μετρητή ταξιδιού και οδηγήστε το όχημα με το συνηθισμένο σας στυλ. Η διαδρομή που θα κάνετε δεν πρέπει να είναι πολύ μικρή. Για ασφαλέστερο αποτέλεσμα μέτρησης οδηγείστε απόσταση τουλάχιστον  100 χιλιομέτρων.
  • Επιστρέψτε στο ίδιο βενζινάδικο και στην ίδια αντλία,όπου γεμίζετε ξανά το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μέχρι το χείλος της.
  • Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης, η ποσότητα καυσίμου που καταναλώνεται σε λίτρα πολλαπλασιάζεται επί 100 και διαιρείται με τα χιλιόμετρα που κινηθήκατε. Το αποτέλεσμα είναι η μέση κατανάλωση ανά 100 χιλιόμετρα.
 
Παράδειγμα: 38,27 λίτρα επί 100 διά 523 χιλιόμετρα = 7,32 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.
 
Το πρόβλημα θα εμφανιστεί αν η πραγματική κατανάλωση και οι προδιαγραφές του απέχουν αρκετά, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο αρχίζει να... διψάει περισσότερο. Ίσως πρέπει να πονηρευτούμε για τους λόγους που μπορεί να προκαλούν αυξημένη κατανάλωση. Μπορεί να σχετίζονται με τον εξοπλισμό (air-condition), την πίεση του αέρα και των ελαστικών, με μηχανικά προβλήματα (ρουλεμάν, φρένα), ελαττωματικά μπεκ ψεκασμού ή αισθητήρες ελέγχου (λάμδα, θέσης πεταλούδας).
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις