Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Πότε αλλάζεις δεξαμενή υγραερίου στο αυτοκίνητό σου;

Πότε αλλάζεις δεξαμενή υγραερίου στο αυτοκίνητό σου;

7/3/2023

Αν έβαλες υγραέριο πριν 10 χρόνια, τότε έφτασε η στιγμή να αλλάξεις δεξαμενή υγραερίου. Αλλαγή επιβεβλημένη για την ασφάλειά σας, αλλά και από τη νομοθεσία που την επιβάλει.

Αλλαγή δεξαμενής υγραερίου

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλούς να μπουν στην διαδικασία να ψάξουν εναλλακτικά και πιο οικονομικά καύσιμα. Τότε ήταν που μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο το LPG (υγραέριο) το οποίο είναι κατά 50% πιο οικονομικό από την βενζίνη και 20% από το diesel.

Ήρθε η στιγμή να αλλάξεις "ρεζερβουάρ" LPG

Όσοι λοιπόν έβαλαν τότε υγραέριο ήρθε η στιγμή να αλλάξουν τη δεξαμενή του LPG. Να σημειωθεί πως η αλλαγή αυτή είναι υποχρεωτική, καθώς πέρα από τη νομοθεσία που την επιβάλει υπάρχουν και λόγοι ασφαλείας, καθώς πρόκειται για ένα δοχείο που βρίσκεται υπό πίεση καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σύμφωνα με την νομοθεσία, η αλλαγή της δεξαμενής LPG θα πρέπει να γίνει με το πέρας της ημερομηνίας κατασκευής της και όχι εγκατάστασης. Μπορείτε πολύ εύκολα να την βρείτε, αφού αναγράφεται στο πίνακα της δεξαμενής με ανάγλυφα γράμματα και αριθμούς.
Στην περίπτωση που δεν το καταφέρετε μην ανησυχείτε, καθώς στον έλεγχο οι τεχνικοί υποχρεούται να εκδώσουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου συμπεριλαμβάνοντας και την ημερομηνία λήξης της δεξαμενής. Συνεπώς υπάρχει καταγεγραμμένο 

Επιπλέον όταν αλλάξετε δεξαμενής, πρέπει να την δηλώσετε σε κάποιο ΚΤΕΟ μέσα σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών. Συνήθως την διαδικασία αυτή την κάνουν και οι ίδιοι οι εγκαταστάτες, ενώ η χρέωση του ΚΤΕΟ γι αυτόν τον έλεγχο κυμαίνεται από 40-50 ευρώ.

Με 300 ευρώ καθάρισες

Η αντικατάσταση μιας δεξαμενής LPG είναι πολύ απλή και γίνεται αυθημερόν με το κόστος να κυμαίνεται από 230-300 ευρώ. Η διακύμανση εξαρτάται από τον τύπο, τις διαστάσεις (χωρητικότητα) της δεξαμενής, αλλά και τον εγκαταστάτη.

Σημειώστε πως ο νόμος ορίζει αντικατάσταση μόνο της δεξαμενής και όχι των περιφερειακών μερών. Ωστόσο, οι ειδικοί του κλάδου συστήνουν να κάνετε και άλλες εργασίες για βέλτιστη λειτουργία, όπως αντικατάσταση της πολυβαλβίδας και των φίλτρων, αλλά και την εκ νέου ρύθμιση του εγκεφάλου.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις