Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το χειμώνα σου δίνουν βενζίνη που αυξάνει την κατανάλωση

Το χειμώνα σου δίνουν βενζίνη που αυξάνει την κατανάλωση

2/11/2022

Έχεις παρατηρήσει ότι το χειμώνα με τα ίδια χρήματα κάνεις λιγότερα χιλιόμετρα; Ξέρεις που οφείλεται αυτό και τι ρόλο παίζει ο καιρός;

Άλλη βενζίνη σου βάζουν καλοκαίρι και άλλη χειμώνα


Η οικονομία καυσίμου έχει γίνει το νο 1. ζητούμενο για τους οδηγούς από τη στιγμή που έχει πάρει την ανιούσα η τιμή τους,  Όλοι ψάχνουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση, ακόμα και αλλάζοντας τον τρόπο οδήγησης. Όμως υπάρχουν και παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις όπως ο καιρός, αλλά και το μείγμα καυσίμου.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Διαφορετικό μείγμα χειμώνα-καλοκαίρι


Το τελευταίο είναι και το πιο ενδιαφέρον καθώς τα διυλιστήρια παράγουν διαφορετικό μείγμα καυσίμου. Υπάρχει το χειμερινό και το θερινό μείγμα το οποίο έχει να κάνει με τις ιδιότητες του καυσίμου. Το χειμερινό μείγμα στοχεύει στην ευκολότερη κρύα εκκίνηση, αλλά εξατμίζεται πιο γρήγορα, καθώς περιέχει περίπου 2% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με το θερινό μείγμα. Άρα αυτό σημαίνει μικρότερη χιλιομετρική απόδοση.

Γιατί υπάρχει διαφορετικό μείγμα; Λόγω καιρού. Το κρύο του χειμώνα προκαλεί συστολή στο μόρια του οξυγόνου, το οποίο είναι και ο καθοριστικός παράγοντας της καύσης. Τα συσταλμένα μόρια κάνουν πιο πυκνό το οξυγόνο, με αποτέλεσμα ο κινητήρας να εκχύνει περισσότερο καύσιμο για να γίνει σωστή καύση. Προφανώς όπως καταλαβαίνετε το αντίστροφο ισχύει το καλοκαίρι.  
 

Μεγαλύτερος χρόνος για την επίτευξη σωστής θερμοκρασίας σε κινητήρα και ελαστικά


Ο καιρός επηρεάζει και σε άλλους τομείς την κατανάλωση προκαλώντας την άυξησή της. Το λιπαντικό και τα υπόλοιπα υγρά γίνονται πιο παχύρευστα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές σε κινητήρα και κιβώτιο, φαινόμενο που επιβραδύνει τη λειτουργία του κινητήρα και κατα επέκταση θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και ενέργεια για να φτάσει το μοτέρ  στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας.

Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και με τα ελαστικά, τα οποία αφενός αργούν να ζεσταθούν και αφετέρου λόγω της συστολής  του αέρα στο εσωτερικό τους, δημιουργούν μεγαλύτερη αντίσταση τριβής. Όσο αυξάνεται η τριβή, ανεβαίνει και η κατανάλωση.   
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις