Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μάστιγα η κλοπή καταλύτη: Μπορείς να αποζημιωθείς;

Μάστιγα η κλοπή καταλύτη: Μπορείς να αποζημιωθείς;

Διαβάστηκε από 16061 αναγνώστες - 27/12/2022

Η «μόδα» της κλοπής καταλυτών έφτασε και στην χώρα μας και ήδη πολλοί οδηγοί βρέθηκαν χωρίς καταλυτικό σύστημα στο αυτοκίνητο τους. Τα μέταλλα που περιέχουν οι καταλύτες, έχουν μεγαλύτερη αξία κι από τον χρυσό, και οι απατεωνίσκοι έχουν ήδη σαρώσει πολλά Ελληνικά αυτοκίνητα.

Στο παρελθόν ανησυχούσαμε μήπως μας κλέψουν το κασετόφωνο ή ακόμα και τις ακριβές ζάντες των αυτοκινήτων μας, και τώρα τρέμει το «φυλλοκάρδι» μας, μην μας κλέψουν τον καταλύτη. Γιατί έγινε της μόδας η κλοπή του καταλύτη και πως μπορούμε να αποζημιωθούμε;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

 

Το πιο ακριβό μέταλλο στην Γη είναι το Ρόδιο που έχει μέσα ο καταλύτης

Ο καταλύτης είναι κατασκευασμένος από ρόδιο, πλατίνα, και παλλάδιο, τα οποία είναι σπάνια και πανάκριβα μέταλλα. Η τιμή του παλλάδιου έχει σημειώσει την τελευταία πενταετία αύξηση μεγαλύτερη του 500% και έχει φθάσει να πωλείται σήμερα προς 2.500 δολάρια η ουγκιά. Εξίσου μεγάλη αύξηση έχει σημειώσει η αξία του ρόδιου, με τη σημερινή τιμή του να κυμαίνεται στα 21.900 δολάρια η ουγκιά, τιμή υψηλότερη και από τον χρυσό. Για τους κλέφτες είναι μία εύκολη διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, αφού μέσα σε 3 λεπτά έχουν τελειώσει την κλοπή και σε περίπτωση σύλληψης δεν κινδυνεύουν με πολυετείς καθείρξεις.
 

Οι κλέφτες προτιμούν τους παλαιάς τεχνολογίας καταλύτες

Όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα μέταλλα αξίας περιέχει. Οι δράστες λοιπόν, προτιμούν οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών και μάλιστα μεγάλου κυβισμού, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αρκετά μεγαλύτερο και το κέρδος τους. Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και για τους καταλύτες από υβριδικά μοντέλα, που και αυτά έχουν μεγαλύτερες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων.
 

Η ασφαλιστική σου σε αποζημιώνει αν σου κλέψουν τον καταλύτη

Η κλοπή καταλύτη συνδέεται άμεσα με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων, και μπορείς να αποζημιωθείς αρκεί στο συμβόλαιο σου να έχεις έστω παροχή, μερικής κλοπής. Ο καταλύτης είναι ένα τεμάχιο/εξάρτημα του συστήματος εξάτμισης, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία και κίνηση του αυτοκινήτου. Η μερική κλοπή περιλαμβάνει την αποζημίωση του ασφαλισμένου ιδιοκτήτη για την αξία των κλαπέντων τεμαχίων ή εξαρτημάτων που είναι στέρεα προσδεμένα στο σώμα του οχήματος και «απαραίτητα για την κίνηση και την λειτουργία του».
 

Μπορείς να δυσκολέψεις τους κλέφτες με 3 κινήσεις

Αν βάλουν στο μάτι το αυτοκίνητο σου, δύσκολα θα καταφέρεις να αποφύγεις την κλοπή, αλλά μπορείς να τους δυσκολέψεις και να τους αποτρέψεις να ασχοληθούν με το δικό σου όχημα. Αρχικά, σταμάτα να παρκάρεις σε πεζοδρόμια, αφού ουσιαστικά τους βοηθάς να μπουν από κάτω (εύκολα) και να κάνουν την κλοπή, πιο γρήγορα. Μπορείς ακόμα και να κολλήσεις με ηλεκτροκόλληση τον καταλύτη σου στις σωλήνες τις εξάτμισης, σε περίπτωση που είναι εγκατεστημένος με βίδες. Επίσης, μπορείς να συνδέσεις αισθητήρα του συναγερμού πάνω στον καταλύτη σου, και όταν κάποιος θα προσπαθήσει να τον κόψει, να χτυπήσει η σειρήνα του.
 

Τα μέταλλα τους αξίζουν πιο πολύ κι από χρυσάφι!
Μην νομίζεις πως θα γλυτώσεις επειδή έχεις παλιό αυτοκίνητο.
Τους βοηθάς αν παρκάρεις πάνω σε πεζοδρόμιο.
Θα την γλυτώσεις αν έχεις ασφάλεια μερικής κλοπής.
Εμείς δεν βρήκαμε λύση που μπορούν να δώσουν οι βιομηχανίες. Εσείς τι λέτε;

 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις