Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ηλεκτροκινητήρας και Φόρτιση

Διαβάστηκε από 10509 αναγνώστες - 5/5/2020

Παρόλο που ο ηλεκτροκινητήρας είναι αυτός που κινεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι συζητήσεις για την ηλεκτροκίνηση αναλώνονται συνήθως, γύρω από τις μπαταρίες. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι ηλεκτροκινητήρες δεν είναι εξίσου σημαντικοί. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, είναι η λειτουργία του ως γεννήτρια με ανάστροφη πολικότητα. Το πιο ουσιαστικό όμως χαρακτηριστικό του, είναι ο βαθμός απόδοσης του. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, εκμεταλλεύεται μόλις το 1/3 από την καύση του καυσίμου, ώστε να το μετατρέψει σε ροπή και ισχύ. Οι συμβατικοί λοιπόν κινητήρες, μπορούν να επιτύχουν απόδοση καύσης έως 40%. Ένα ηλεκτρικό μοτέρ έχει απόδοση πάνω από 90%.
 
Οι τύποι των ηλεκτρικών κινητήρων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίζονται σε επαγωγικούς ασύγχρονους χωρίς ψήκτρες, σε ασύγχρονους με εξωτερικές ψήκτρες, και σε σύγχρονους μόνιμου μαγνήτη, με τον τελευταίο τύπο να είναι ο δημοφιλέστερος. Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα οποία αποδίδουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής τους όσο η βελόνα του στροφόμετρου ανεβαίνει, ένα ηλεκτρικό αποδίδει το 100% της ροπής του από τη στιγμή που ο οδηγός πατήσει το γκάζι. Έτσι η ροπή μεταφράζεται σε ισχύ, δύναμη, και «τράβηγμα» από την πρώτη στιγμή. Το γεγονός ότι όλο το απόθεμα ροπής είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, στην πράξη σημαίνει ότι το αυτοκίνητο επιταχύνει ακαριαία και οι επιδόσεις του είναι άμεσες.

 
Φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (EV)
Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα σε απασχολήσει, μόλις το αποκτήσεις. Ο τρόπος φόρτισης, δεν διαφέρει σε τίποτα από το να φορτίσεις το κινητό σου, στην πρίζα του γραφείου σου. Έτσι λοιπόν, θα χρησιμοποιήσεις ένα καλώδιο φόρτισης για την παροχή ρεύματος 230V, είτε μέσω δημόσιου σταθμού φόρτισης, είτε σταθμού φόρτισης στο σπίτι. Σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο θεμιτό να φορτίζουν μέχρι το 80% της ενέργειας τους, σε χώρους δημόσιας στάθμευσης, που προσφέρει γρηγορότερη φόρτιση. Με τις υποδομές δημόσιων κέντρων φόρτισης, σε όλη την Ευρώπη να έχουν πολύ αυξητικούς ρυθμούς, πολύ σύντομα, οι μετακινήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα είναι απείρως πιο εύκολες. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγγίζουν το σημείο να θεωρηθούν ως, οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις σε όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Αυτό θα μειώσει σημαντικά τη ρύπανση που σχετίζεται με την καύση πετρελαίου στον κόσμο σήμερα, αλλά θα μειώσει και το κόστος μετακίνησης.

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει