Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ηχεία

Διαβάστηκε από 11765 αναγνώστες - 11/8/2016

Τα ηχεία είναι αυτά που αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το σήμα που πηγαίνει σε αυτά σε ηχητικά κύματα και ως εκ τούτου η επιλογή τους παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου.

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Ηχεία πολλαπλών συχνοτήτων: συναντώνται πιο συχνά σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις, λόγω οικονομίας χώρου και φυσικά κόστους. Ανάλογα με το τελευταίο, μπορεί να αποτελούνται από ένα woofer και ένα tweeter, με το τελευταίο να αναλαμβάνει τις υψηλές συχνότητες και το πρώτο όλες τις υπόλοιπες, ή σε περίπτωση πιο ακριβών ηχείων να διαθέτουν και πηγές μεσαίων ή ακόμα και supertweeter. Ιδανικά αν θέλετε απλά να βελτιώσετε την απόδοση του συστήματός σας χωρίς υψηλό κόστος, αφού αντικαθιστούν άμεσα τα εργοστασιακά. Βεβαιωθείτε για τις διαστάσεις που χρειάζεστε πριν την αγορά.

Ηχεία συγκεκριμένου εύρους: σαφώς πιο ακριβά, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα ηχείων, το κάθε ένα από τα οποία αναλαμβάνει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Έτσι, έχουμε ξεχωριστά woofer για τα μπάσα, tweeter για τις υψηλές και ηχεία μεσαίων συχνοτήτων, τα σήματα των οποίων διαχωρίζονται από crossover που αναλαμβάνουν να στείλουν στο κάθε ηχείο μόνο τις συχνότητες που είναι σχεδιασμένο να αποδίδει. Πέραν του αυξημένου κόστους, υπάρχει ανάγκη ξεχωριστών καλωδιώσεων και βάσεων για τα ηχεία. Προτείνεται εγκατάσταση σε εξειδικευμένο κατάστημα, καθώς τα tweeter είναι κατευθυντικά και απαιτείται σωστός σχεδιασμός για να αποδώσει το σύστημα σωστά.

Επιλέγοντας ηχεία
Κατά την επιλογή των ηχείων, δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν. Η ευαισθησία και η απόδοση RMS. Εάν διαθέτουμε ένα σύστημα χαμηλής απόδοσης (έως 15 Watt RMS ανά κανάλι, η πιο συνηθισμένη περίπτωση σε εργοστασιακές τοποθετήσεις και σε πηγές χωρίς χωριστό ενισχυτή), θέλουμε ηχεία με μεγάλη ευαισθησία, δηλαδή πάνω από 90 dB. Σε σύστημα υψηλής απόδοσης χρειαζόμαστε ηχεία χαμηλότερης ευαισθησίας που θα έχουν εξαιρετική πιστότητα ήχου άπαξ και τα οδηγήσουμε με το σωστό σήμα.

Η απόδοση RMS μας δίνει το πόσα Watt μπορεί να δεχτεί ένα ηχείο και η ιδανική επιλογή έχει να κάνει με το υπόλοιπο σύστημα, καθώς για την καλύτερη απόδοση θέλουμε να λειτουργούν όλα αρμονικά. Έτσι, ένα ηχείο  2-50 watt RMS θα έχει καλύτερο ήχο άπαξ και συνδεθεί απευθείας σε μια εργοστασιακή πηγή από ένα 10-80 watt, καθώς θα είναι πιο κοντά στην πραγματική απόδοση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικες επιχειρησεις