Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ενισχυτές

Διαβάστηκε από 11843 αναγνώστες - 11/8/2016

Οι ενισχυτές παίρνουν ένα χαμηλού επιπέδου σήμα από την πηγή και το μετατρέπουν σε υψηλού για να οδηγήσουν τα ηχεία. Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα κανάλια που διαθέτουν, από μονά που οδηγούν αποκλειστικά τα subwoofer, έως και 8 στους πιο περίπλοκους. 

Οι πιο διαδεδομένοι για τα αυτοκίνητα είναι αυτοί με δύο ή τέσσερα κανάλια.
Χωρίζονται επίσης σε κατηγορίες ανάλογα με την εσωτερική τους σχεδίαση, με τους πιο συχνούς να είναι οι Α, Α/Β και D. Οι ενισχυτές κατηγορίας Α έχουν συνήθως καλύτερη ποιότητα ήχου αλλά υψηλή κατανάλωση ρεύματος καθώς δεν κλείνουν και έχουν χαμηλή απόδοση για το ρεύμα που χρησιμοποιούν. Οι Α/Β που είναι και οι πιο διαδεδομένοι έχουν καλύτερη σχέση απόδοσης / κατανάλωσης, ενώ η κατηγορία D έχει μεν υψηλή απόδοση (που φτάνει και το 80%), αλλά όχι τόσο καλή πιστότητα ήχου με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται κυρίως για τα subwoofer.

Οι ενισχυτές μπορεί επίσης να είναι εφοδιασμένοι με crossover, equalizer, επεξεργαστές σήματος και ξεχωριστούς ελεγκτές ηχείων. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να μην είναι στο επίπεδο χωριστών επεξεργαστών, αλλά θα καλύψουν τους περισσότερους αγοραστές, μειώνοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο χώρο και την κατανάλωση ρεύματος.

Το πιο παρεξηγημένο σημείο όσον αφορά τους ενισχυτές είναι η απόδοσή τους. Με τους περισσότερους κατασκευαστές μπλεγμένους στο παιχνίδι των αριθμών, η μόνη μέτρηση που έχει ουσία και είναι συγκρίσιμη είναι η απόδοση R.M.S. (Root Mean Square) που είναι τυποποιημένη και μας δίνει τη μέση απόδοση του ενισχυτή. Όλες οι υπόλοιπες μετρήσεις (Max, Peak κλπ) μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακές, αλλά δεν αντιστοιχούν στην πραγματική απόδοση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σχετικες επιχειρησεις