Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

    Honda HR-V vs Skoda Karoq vs Opel Grandland X

    Διαβάστηκε από 15045 αναγνώστες - 31/1/2020

    Καλοδιατηρημένο για τη ζυγαριά, αλλά και ένας γρήγορος δρομέας στην άσφαλτο. Ο μικρός turbo κινητήρας των μόνο 1,5 λίτρων της Honda διατηρείται ιδανικά στο γκάζι και είναι εύστροφος. Και σε συνδυασμό με το κοντής κλιμάκωσης χειροκίνητο κιβώτιο, που έχει καλή αίσθηση, το HR-V είναι σε θέση να κινείται με ταχύτητα και χάρη ανά πάσα στιγμή. Πάντως, θα το θέλαμε κάπως πιο άνετο στο δρόμο.



    Ήδη στα 80 km/h και με επιλεγμένη την 6η σχέση οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα βρίσκονται πάνω από τις 2.000, τη στιγμή που οι εκκεντροφόροι στο Skoda και στο Opel απολαμβάνουν το χαλαρό μπάνιο τους στο κάρτερ του λαδιού. Αντίστοιχα υψηλό είναι και το επίπεδο του θορύβου. Κατά τη συζήτησή τους στον αυτοκινητόδρομο (με 130 km/h) οι επιβάτες του HR-V πρέπει να... φωνάξουν λίγο περισσότερο για να ακουστούν, αφού την ίδια στιγμή το μοντέλο της Honda παράγει θόρυβο της τάξης των 71 dB.



    Όχι, πως η σφικτή ανάρτηση δεν είναι κάτι, που χρειάζεται να συνηθίσει κανείς. ¶λλωστε, τα ελατήρια και τα αμορτισέρ... ενημερώνουν τους επιβάτες χωρίς κανένα φιλτράρισμα για την κατάσταση του ασφαλτοτάπητα. Ωστόσο, παρά τη σκληρή... φύση του, το HR-V εντυπωσιάζει με την απουσία οποιουδήποτε πιθανού θορύβου ή τριξίματος από τα βάθη του αμαξώματός του. Από την πλευρά τους, τα Karoq και Grandland είναι σε αυτόν τον τομέα πιο μέτρια.



    Παρόλα αυτά, για χρήση μακράς διαρκείας (σε ένα ταξίδι, για παράδειγμα) το Skoda είναι αυτό που προτείνεται περισσότερο απΆ όλα. Αν και εφοδιάζεται με το «πακέτο» Sportline, επιδεικνύει καλή... συμπεριφορά στις υποχρεώσεις της ημέρας, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολύ καλή ρύθμιση της ρυθμιζόμενης ανάρτησής του. Την ίδια στιγμή, τα άνετα σπορ καθίσματα στηρίζουν τα σώματα των επιβατών καλύτερα από τους... συναδέλφους τους στο HR-V. Τα καθίσματα στο Opel δεν παρέχουν την καλύτερη πλευρική στήριξη. Έτσι, η πλάτη των επιβατών «δουλεύει» στις στροφές... υπερωρία, ώστε να συγκρατεί τη δύναμη της βαρύτητας των δικών τους κιλών.



    Από την πλευρά του, ο TSI του Skoda εκπέμπει μια μοναδική γαλήνη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τέθηκε εκτός λειτουργίας αυτή η αφελής γεννήτρια ήχου. Δεν είναι δυνατό να το καταλάβει κανείς έτσι, αλλά τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδεικνύουν ότι ο δίλιτρος κινητήρας, σε συνδυασμό με το πολύ καλό στη δουλειά του κιβώτιο DSG, είναι πραγματικά αξιόλογος. Αντιθέτως, το Opel, αν και το αισθάνεται κανείς πιο γρήγορο, τελικά δεν είναι. Ο κινητήρας των 1,6 λίτρων γίνεται ιδιαίτερα θορυβώδης με την αύξηση των στροφών λειτουργίας, ενώ στο τιμόνι και τα καθίσματα μεταφέρονται ακόμα και οι δονήσεις του.



    Επιπλέον, σε κάποιους μπορεί να αρέσει, αλλά σε άλλους μάλλον όχι, από τις 4.000 σ.α.λ. και πάνω το σφύριγμα του turbo είναι εκνευριστικό. Πάντως, χάρη στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το Opel κινείται με περίσσεια ευκολία, έστω κι αν το κιβώτιο επιλέγει πιο γρήγορα την πιο κάτω σχέση όταν ο οδηγός ανασηκώσει το δεξί πόδι του. Φυσικά, την ίδια στιγμή ο κινητήρας... αστράφτει και βροντά. Διαφορετικά, θα ήταν καλό για το Grandland να γίνονται νωρίτερα οι αλλαγές. Οι... εκπτώσεις στον τομέα της ποιότητας της λειτουργίας του κινητήρα του κοστίζουν την επικράτηση στον τομέα «κινητήρας-μετάδοση». Η τελευταία καταλήγει στο Skoda, το οποίο ξεχωρίζει σε ό,τι αφορά τη δυναμική οδική συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι κάτι, που οφείλεται μόνο στο ακριβές και άμεσο τιμόνι. ¶λλωστε, χάρη στην τετρακίνηση είναι σε θέση να εκκινεί πιο γρήγορα, φρενάρει ελαφρώς καλύτερα και αντιδρά πιο χαλαρά απΆ όλα έπειτα από απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Όπως και στο Grandland, το πίσω μέρος δείχνει τις παιχνιδιάρικες τάσεις του στις εισόδους των στροφών.

    Βέβαια, πιο περιπετειώδης είναι η κατάσταση στο Opel, με δεδομένο πως το τιμόνι του δεν είναι τόσο ακριβές γύρω από τη θέση της ευθείας και δε λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια. Αντιθέτως, αν κάποιος οδηγός επιχειρήσει με να κινηθεί δυναμικά με το HR-V, είναι πολύ πιθανό να βρει εμπόδιο το όχι και τόσο άμεσο σε απόκριση τιμόνι, αν και είναι πιο βέβαιο ότι θα τεθεί νοκ-άουτ από το καθόλου... φιλελεύθερο ESP.
    Πάντως, το Honda φτάνει το όριο αρκετά νωρίς, ακόμα και στο κεφάλαιο «αμάξωμα». Σε ό,τι σχετίζεται με την παροχή χώρων, ειδικά στο πίσω τμήμα του είναι ανταγωνιστικό, αλλά σε αίσθηση ποιότητας, φόρτωση, ορατότητα και δυνατότητες φόρτωσης το μόνο μοντέλο, που ξεχωρίζει είναι το Skoda.



    Κατά τα λοιπά, το HR-V ενθουσιάζει με τα έξυπνα καθίσματά του, μέσω των οποίων το πίσω μέρος μπορεί να μετατραπεί σε ένα δεύτερο χώρο αποσκευών.
    Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, πρέπει να γίνει λόγος για την τιμή. Στη Γερμανία, τουλάχιστον, το Honda βρίσκεται περισσότερο από 7.000 ευρώ πιο κάτω από τους άλλους δύο ανταγωνιστές του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερεί ουσιαστικά σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, αν και το ιαπωνικό μοντέλο δε διαθέτει standard σύστημα πρόσβασης χωρίς κλειδί ή πανοραμική οροφή.

    Συμπέρασμα
    Με τα παραπάνω δεδομένα, το HR-V κινήθηκε αργά, αλλά σταθερά, σε μία υψηλή βαθμολογία, μέσω του τομέα του κόστους. Μπορεί να μην ξεπέρασε τα Opel και Skoda, αλλά βρέθηκε πολύ κοντά τους. ¶λλωστε, το Opel Grandland X είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, έστω κι αν έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης ακόμη, κάτι που ισχύει και για το Skoda Karoq. Απλά, τα προσόντα του τελευταίου είναι τόσα πολλά, που τα μειονεκτήματά του περνούν σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη δεύτερη θέση.
    Ανεξάρτητα από την κατάταξή τους, και τα τρία μοντέλα αποδεικνύουν ότι η μεσαία... τάξη των SUV βρίσκεται πολύ ψηλά.
     

    Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει