Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Opel Mokka X 1.6 CDTI 136 PS

Διαβάστηκε από 5122 αναγνώστες - 7/1/2019

Το Opel Mokka X είναι ένα μοντέλο που κράτησε μόνο τα καλά στοιχεία από τα μικρομεσαία και τα μικρά SUV πλάθοντας το DNA του από το μηδέν. Τι είναι όμως αυτό που το ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;

Εμφάνιση-σχεδίαση: Πραγματικά μυώδες, σχεδόν σε προκαλεί
Παρά τις compact διαστάσεις του, το εντυπωσιακό Mokka X καταφέρνει να ξεχωρίζει και να «πουλάει» μούρη σε πολύ μεγαλύτερα μοντέλα. Όλες οι γραμμές της σχεδίασης είναι τολμηρές και μυώδεις είτε το κοιτάς από μπροστά είτε από πίσω. Πιο συγκεκριμένα,  βλέπουμε μία τριάδα από νεύρα στο καπό, τον αρκετά υπερυψωμένο προφυλακτήρα και τα τελευταίας τεχνολογίας φωτιστικά σώματα LED να διαμορφώνουν μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόσοψη. Από κει και πέρα, οι ράγες οροφής μαζί με τους μεγάλους τροχούς ξυπνούν αρκετά off road ένστικτα, ενώ τα φιμέ πίσω τζάμια κρατούν και μία VIP ατμόσφαιρα. Βολιδοσκοπώντας το από πίσω, αρέσει η ξεκάθαρη διάταξη των φώτων που δεν ακουμπούν εκατοστό την πόρτα του χώρου αποσκευών, ενώ το πίσω τζάμι είναι αρκετά μικρό και ψηλό. Ένα αιχμηρό σχεδιαστικά αυτοκίνητο που σε κάνει να ανυπομονείς να το δεις να γουργουρήζει.

Εσωτερικό-σχεδίαση:  Όλα προσεγμένα και μοντέρνα
Ένα πολύ ενδιαφέρον εσωτερικό έχει να μας παρουσιάσει το Opel Mokka X που χρησιμοποιεί αρκετά μαλακά υλικά και ανεβάζει αρκετά το επίπεδο της ποιότητας. Πολύ προσεγμένο, με καλό επίπεδο φινιρίσματος και αρκετές high-tech πινελιές, συνθέτουν την γενικότερη ευχάριστη εικόνα, που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον μοντέρνα. Στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει η ενσωματωμένη οθόνη αφής (7 ή 8 ιντσών) που είναι το κέντρο ελέγχου για το σύστημα infotainment και την συνδεσιμότητα με τα λογισμικά των τηλεφώνων. Στον τομέα των χώρων, 4 ενήλικες θα ταξιδέψουν με περίσσια άνεση, το μέτριο πλάτος όμως πίσω δεν θα επιτρέψει εύκολα την παρουσία τρίτου επιβάτη. Χώρος για κεφάλια και γόνατα είναι πολύ καλός, ενώ ο χώρος αποσκευών μετριέται στα 356 λτ. όντας αρκετά μικρός, με την πτώση όμως των πίσω καθισμάτων εκτινάσσεται στα 1.372 λτ. σώζοντας την κατάσταση. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ατμόσφαιρα εντός της καμπίνας είναι πολύ ήσυχη και σε κάνει να μην ασχολείσαι με το τι συμβαίνει έξω.

Κινητήρας-επιδόσεις: Σπουδαίος κινητήρας που έχει γκάζι μα σέβεται το πορτοφόλι σου
Σηκώνοντας το καπό του Mokka X, αντικρίζουμε τον γνωστό μας 1.600άρη CDTi της Opel που αποδίδει 136 ίππους και 320 Nm ροπής. Στην πράξη, δεν έχει κανένα πρόβλημα να κινήσει με περίσσια άνεση το Mokka X, πετυχαίνοντας ικανοποιητικότατες επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 0-100 έρχεται σε 10.7 δευτ. με την τελική να φτάνει και τα 190 χλμ./ώρα. Η λειτουργία του είναι αρκετά ήσυχη, έχοντας εντυπωσιακή ροπή από χαμηλά, ενώ και στις ψηλές στροφές η απόδοση είναι εξαιρετική, γεμίζοντας το πεντάλ του γκαζιού ανά πάσα στιγμή. Δάφνες διεκδικεί το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο για την κατανάλωση, καθώς ακόμα και με αρκετή πίεση αλλά και στην κίνηση της πόλης, δύσκολα ξεπερνάει τα 5.8 λτ./100χλμ. Μία τιμή εξαιρετική, καθώς μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα SUV.

Οδική συμπεριφορά: Παρέχει την ίδια άνεση σε όλα τα τερέν
Αμέσως μόλις κάτσεις στην αρκετά βολική θέση οδήγησης συνειδητοποιείς πως το μικρό πίσω τζάμι κόβει αρκετή από την ορατότητα. Μόλις όμως διανύσεις τα πρώτα μέτρα, το ξεχνάς ήδη και απολαμβάνεις την εντυπωσιακά άνετη οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση είναι τόσο σφικτή όσο πρέπει και φιλτράρει πολύ καλά τις αρκετές ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, παρέχοντας επίσης πολύ καλή ποιότητα, τόσο εντός όσο και εκτός πόλης. Στις υψηλές ταχύτητες είναι σταθερό, ανεπηρέαστο από πλευρικούς ανέμους, ενώ παρά το αρκετό ύψος του δεν θα προβληματίσει ούτε σε στροφές. Εκεί, οι κλίσεις είναι μικρές και εάν το παρακάνετε και το αυτοκίνητο νιώσει πως χάνεται ο έλεγχος, το ESP επεμβαίνει διακριτικά και διορθώνει την κατάσταση. Η απόσταση από το έδαφος επιτρέπει καβάλημα πεζοδρομίων και πατημένα χωμάτινα μονοπάτια, εάν όμως θέλετε να λερωθείτε μέχρι τα νύχια, καλύτερα να επιλέξετε την αντίστοιχη 4κίνητη έκδοση.
 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Opel Mokka X 1.6 CDTI 136 PS FWD
   
Κινητήρας (κ.εκ./κύλινδροι) 1.598/4 σε σειρά
Καύσιμο Πετρέλαιο
Ισχύς (ίπποι/σαλ) 136/3.500-4.000
Ροπή (Nm/σαλ) 320/2.000-2.200
Σχέσεις/κιβώτιο/μετάδοση 6/χειροκίνητο/μπροστά
Start/Stop ΝΑΙ
0-100 χλμ/ώρα (δλ) 10.7
Τελική ταχύτητα (χλμ/ώρα) 190
Κατανάλωση (λτ/100χλμ) 4.3
Εκπομπές C02 (γρ/χλμ) 114
Χώρος αποσκευών (λίτρα) 356
Τιμή έκδοσης 1,2 AT X-Clusive 27.700

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ