Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Πρόστιμο για αλυσίδες: Αξίζει αν δεν ξέρεις να τις βάλεις;

Πρόστιμο για αλυσίδες: Αξίζει αν δεν ξέρεις να τις βάλεις;

Διαβάστηκε από 2681 αναγνώστες - 14/2/2023

Εντάξει, μπορεί να βάλανε πρόστιμο σε περίπτωση «απουσίας» αλυσίδων μέσα από το αυτοκίνητο σου αν έχουν ανακοινωθεί έκτακτα καιρικά φαινόμενα, αλλά έχει πραγματική αξία αν ο οδηγός δεν έχει ιδέα πως να τις τοποθετήσει;

Εδώ θα αφήσουμε εκτός το γεγονός ότι αν με την επιβολή προστίμου λόγω μη ύπαρξης αντιολισθητικών μέσων στο όχημα από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο οι αρμόδιες αρχές πέρασαν υπόγεια τις όποιες ευθύνες τους στον απλό κοσμάκη ή είναι ένας τρόπος για να αφήσει πίσω του ο Έλληνας το σύνδρομο του «ωχαδερφισμού». Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο λογικό είναι να αναγκάσει χιλιάδες οδηγούς να αγοράσουν αλυσίδες σε μέρη που ίσως να μην πιάσει καν χιόνι, τη στιγμή που μάλιστα δεν ξέρουν καν σε ποιες ρόδες να τις βάλουν.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πάνω από το 50% των οδηγών δεν ξέρουν από αλυσίδες

Την Ελλάδα δεν την λες και χώρα που ταλαιπωρείτε ιδιαιτέρα από χιόνια. Αν εξαιρέσεις τη Βόρεια Ελλάδα, οι υπόλοιπες περιοχές βλέπουν «άσπρη μέρα» το πολύ 2 φορές το χρόνο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από τους μισούς οδηγούς να μην ξέρουν καν πως τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, αλλά ούτε και σε ποιες ρόδες πρέπει να μπουν.
 

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν να οδηγούν στο χιόνι

Στην ίδια λογικοί οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν μάθει να οδηγούν σε συνθήκες χιονόπτωσης (εδώ μπορείς να δεις πως πρέπει να οδηγάς με αλυσίδες). Και δεν εννοούμε μόνο όταν το έχει στρώσει στο δρόμο, αλλά ακόμα κι όταν απλά χιονίζει. Μάλιστα τις μέρες που κυριαρχούσε η «Barbara» στην Aττική, μας έτυχε να βρεθούμε να κινούμαστε με χαμηλή ταχύτητα, στα όρια της επικινδυνότητας, στα νότια προάστια της Αττικής επειδή είχε πυκνώσει η χιονόπτωση, ενώ ο δρόμος κάτω ήταν πεντακάθαρος. 
 

Μπορούμε να εκπαιδευτούμε;

Στη σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού που αναφέρεται η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι σχολές οδηγών θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους υποψήφιους οδηγούς στο τρόπο τοποθέτησης και αφαίρεσης του αντιολισθητικού εξοπλισμού. Αν και ακούγεται μια λογική κίνηση, ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης σε συνέντευξη του υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατον, αφού κάποιοι οδηγοί δεν θα μπορέσουν να περάσουν αλυσίδες ποτέ στο οχήματα τους, δίνοντας ως παραδείγματα ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
 

Οι αλυσίδες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για έκτακτη ανάγκη

Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης δεν θα πρέπει να κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Εξάλλου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι μόνο για έκτακτη ανάγκη (ασθένεια, βοήθεια, κτλ) κι όχι για να πάμε να πιούμε καφέ στην κεντρική πλατεία της γειτονιάς μας ή να παίξουμε χιονοπόλεμο σε κάποιο βουνό. Επίσης θεωρούμε ότι είναι κοινή λογική σε περίπτωση που ακούμε ότι έρχεται κακοκαιρία που θα φέρει χιόνι ή αν έχουμε σκοπό να κινηθούμε σε περιοχές που πιάνει χιόνι και πάγο, να είμαστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Πριν το πρόστιμο, χρειάζεται εκπαίδευση!
Πάνω από 50% των οδηγών δεν ξέρουν πως μπαίνουν οι αλυσίδες!
Δεν γνωρίζουν ούτε σε ποιες ρόδες πρέπει να τοποθετηθούν!
Δεν ξέρουν καν πως να οδηγούν με αλυσίδες!
Εσύ τι πιστεύεις για το πρόστιμο
;

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε