Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν βάζεις αλυσίδες
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις όταν βάζεις αλυσίδες

Διαβάστηκε από 7759 αναγνώστες - 27/1/2023

Μετά τις βροχές έρχονται τα χιόνια, για αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πώς τις βάζω και ποιες χρησιμοποιώ; Δείτε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την χρήση τους, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τις χιονοκουβέρτες.

Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο

Πράγματι, ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός, είναι η κίνηση σε χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους. Η έλλειψη εμπειρίας επηρεάζει αρνητικά την κρίση μας και τις ενέργειές μας σε τέτοιες συνθήκες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε άδικα και ενίοτε να κινδυνεύουμε. Είναι απαράβατος «κανόνας» λοιπόν να διαθέτουμε αρχικά αλυσίδες στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας αλλά και να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε σωστά ώστε να επωφεληθούμε στην πράξη.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τα 4 διαφορετικά είδη αλυσίδων

Συμβατικές
 Οι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα «προδώσουν» τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 12 χλστ. και εκείνες των 10 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που διαθέτουν ελαστικό χαμηλού προφίλ ή βελτιωμένη ανάρτηση.
 
«Κουβέρτες»
 Οι αλυσίδες «κουβέρτα» είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Ωστόσο, πρέπει να πατούν μόνο πάνω σε χιόνι, καθώς όπως έχει αποδειχθεί, φθείρονται ή σκίζονται εύκολα όταν κινούνται σε καθαρό οδόστρωμα. Αυτές οι αλυσίδες είναι οι πιο οικονομικές και πιο εύκολες στην τοποθέτηση, ενώ αποτελούν την μοναδική λύση για σπορ αυτοκίνητα.
 
«Αράχνη»
Οι πιο ακριβές αλλά συνάμα και οι πιο καλές αλυσίδες που μπορεί να βρει κανείς, είναι οι αλυσίδες τύπου αράχνης. Αυτές διαθέτουν ένα σταθερό τμήμα, που τοποθετείται στα μπουλόνια του κάθε τροχού (τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την τοποθέτησή του) και πάνω σε εκείνο εφαρμόζει το υπόλοιπο σύστημα. Οι αράχνες μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα.
 
Αλυσίδες με καρφιά
 Οι αλυσίδες με καρφιά ενδείκνυνται για υπερβολικά δύσκολες συνθήκες και προσφέρουν καλή πρόσφυση πάνω σε πάγο. Έρχονται σε απόλυτη επαφή με τον τροχό, συνδυάζοντας καουτσούκ και ατσαλένιες τάπες, ενώ ταυτόχρονα το σχήμα πενταγώνου που διαθέτουν, ισχυροποιεί το κράτημα προς κάθε κατεύθυνση.

Ξέρεις πού τις βάζεις και σε ποια περίπτωση;

Οι αλυσίδες τοποθετούνται κατά κανόνα στον άξονα που μεταδίδεται η ισχύς του αυτοκινήτου μας και όχι στον άξονα διεύθυνσης όπως λανθασμένα υποστηρίζουν ορισμένοι. Πέραν των προσθιοκίνητων που εξ ορισμού εφοδιάζονται με αλυσίδες στον εμπρός άξονα, μπορούμε, αν διαθέτουμε και 2ο ζευγάρι, να τοποθετήσουμε μπροστά και σε πισωκίνητα ή τετρακίνητα μοντέλα. Σε περίπτωση που διαθέτουμε 1 ζευγάρι που είναι και το σύνηθες, τις τοποθετούμε πίσω στα πισωκίνητα και εμπρός στα περισσότερα crossover και τετρακίνητα μοντέλα.

Πώς τοποθετούνται;

Οι αλυσίδες τοποθετούνται εύκολα στα περισσότερα αυτοκίνητα και η διαδικασία τοποθέτησής τους αναγράφεται βήμα-βήμα στο κουτί. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχουν οι οδηγίες, η διαδικασία θέλει να τις απλώνουμε πίσω από το ελαστικό με τις άκρες του συρματόσχοινου να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. Τραβάμε προς τα πάνω τα συρματόσχοινα που βρίσκονται λοιπόν μπροστά μας και τα ενώνουμε, ενώ ενώνουμε και το άκρο της αλυσίδας στο πάνω τμήμα, το περνάμε σε σχήμα U από το κάτω μέρος και το ξανατραβάμε ώστε ο γάντζος να τοποθετείται και πάλι στο πάνω μέρος. Με αυτό τον τρόπο οι αλυσίδες πρέπει να είναι τεντωμένες, ωστόσο αν δεν είναι κάντε μερικά μέτρα με αυτές πάνω στα ελαστικά και κατεβείτε να τις ξανασφίξετε.

Ξέρεις να οδηγείς με αντιολισθητικές;

Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετημένες στα ελαστικά μας, οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τους υπόλοιπους τροχούς. Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 με 40 χλμ./ώρα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τις βγάλουμε άμεσα από τα ελαστικά μας όταν πατήσουμε και πάλι «καθαρό» οδόστρωμα, διότι οι τριβές που αναπτύσσονται μεταξύ εκείνων και του δρόμου που πλέον έχει πρόσφυση, θα τις σπάσει και επιπλέον θα φθείρει τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας.
 
Πόσο κάνουν;
Οι συμβατικές αλυσίδες κοστίζουν από περίπου 50 ευρώ, ενώ με 10 ευρώ λιγότερα μπορείτε να βρείτε αλυσίδες τύπου κουβέρτας. Η ανθεκτικότητα και οι δυνατότητες ενός ζεύγους αλυσίδων χιονιού είναι προφανώς καλύτερα από τις κουβέρτες. Αυτά τα δύο είδη είναι τα οικονομικότερα και απευθύνονται στους περισσότερους οδηγούς που τις θέλουν για περιστασιακή χρήση ή περίπτωση ανάγκης.
 
Από εκεί και πέρα οι πιο... ειδικές λύσεις κοστίζουν παραπάνω. Έτσι, οι αλυσίδες «αράχνη» είναι οι πιο ακριβές με κόστος που ξεκινά από τα 150 ευρώ περίπου ενώ λίγο φθηνότερες υπάρχουν στην αγορά οι αλυσίδες με πλαστικά μέρη που ενσωματώνουν καρφιά.
 
 
Ξέρεις τι να κάνεις αν χρειαστείς αλυσίδες;
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αλυσίδων, απλές, κουβέρτες, αράχνη ή με καρφιά
Τις βάζεις πάντα στους κινητήριους τροχούς & καλύτερα να φοράς γάντια
Οδήγα απαλά & όχι με πάνω από 40χλμ./ώρα
Όταν δεν έχει χιόνι ή πάγο βγάλτες για να μην τις σπάσεις!
 
Εσύ έχεις βάλει ποτέ αλυσίδες; Ξέρεις πως γίνεται ή αν έρθει η ώρα θα πάθεις κρυοπάγημα προσπαθώντας

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις