Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η αλλαγή ελαστικών δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Είναι κυρίως θέμα ασφάλειας.

Τι πρέπει να ξέρω για τα ελαστικά

22/2/2017

Πόσο επικίνδυνα είναι τα φθαρμένα ελαστικά και πώς μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου; Κάθε πότε πρέπει να τα ελέγχεις και πότε να τα αλλάζεις; Ποιο το όφελος στην κατανάλωση καυσίμου;

Τα ελαστικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο φρενάρισμα του οχήματος μας σε κατάσταση πανικού. Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι μετρήσεις μας με σχεδόν καινούργια ελαστικά (βάθος πέλματος 7 χλστ.) έδειξαν πως για την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος από τα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 36.2μ. Όταν μετρήσαμε το φρενάρισμα με ελαστικά στο νόμιμο όριο (1.6 χλστ) η απόσταση ακινητοποίησης είχε αυξηθεί 9.6 μ. φτάνοντας στα 45.8! Η απόσταση αυτή των 9.6 μ. σημαίνει ότι με φθαρμένα ελαστικά, το αυτοκίνητό σας θα συρθεί σε απόσταση ικανή να προσπεράσετε 3 σταματημένα αυτοκίνητα… Προσθέστε τώρα και ένα άλλο σοκαριστικό δεδομένο. Η απόσταση φρεναρίσματος σε έναν βρεγμένο δρόμο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη σε στεγνό δρόμο… Το κόστος λοιπόν, από τη χρήση φθαρμένων ελαστικών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της αλλαγής, και μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Πότε πρέπει να αλλάζεις ελαστικά
Με πολύ απλά λόγια, τα ελαστικά θα πρέπει να αλλάζουν α) όταν  συμπληρωθούν 3 χρόνια χρήσης τους ή β) κάθε 40.000χλμ ή γ) όταν το βάθος πέλματος (γόμα) είναι κάτω από 4.0 χλστ (με κατώτατο όριο 1.6 χλστ). Αν ,λοιπόν, τα ελαστικά σας βρίσκονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, πρέπει να τα αλλάξετε. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις