Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Michelin: Ενισχύει τα «έξυπνα» ελαστικά με RFID chips

21/12/2020

Πλήρως «συνδεδεμένα» με τεχνολογία προσδιορισμού ραδιοσυχνότητας RFID θα είναι τα ελαστικά της Michelin, που σκοπεύει ως το 2023 να έχει εξοπλίσει όλη την γκάμα της με ειδικά chips.

Τα αυτοκίνητα βρίσκονται διαρκώς σε στάδιο ψηφιοποίησης, άρα τα ελαστικά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Δεν πρόκειται εξάλλου για έναν απλό εξοπλισμό που αφορά την πρόσφυση του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα και κάθε επιφάνεια. Εδώ και πολλά χρόνια, συγκεκριμένοι αισθητήρες όπως το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS) ήδη μετρούν και καταγράφουν δεδομένα για την ασφάλεια του οδηγού, από τα οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή, μία κορυφαία εταιρεία παραγωγής στον χώρο, η Michelin, θέλει ως το 2023 να έχει δημιουργήσει πλήρως «συνδεδεμένα» ελαστικά σε ολόκληρη την γκάμα προϊόντων της. Για να υλοποιήσει τον στόχο αυτό θα χρησιμοποιήσει τα γνωστά τσιπάκια RFID (Radio Frequency Identification). Τα συγκεκριμένα chips θα παρέχουν στον οδηγό συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση του ελαστικού (για παράδειγμα το ποσοστό φθοράς του) μέσω τεχνολογίας προσδιορισμού ραδιοσυχνότητας.


 
Τα «έξυπνα» ελαστικά δίνουν πολλά και διαφορετικά οφέλη. Ειδικά στην περίπτωση του car-sharing είναι αρκετά χρήσιμος εξοπλισμός για κάποιον που οδηγεί ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρει με ποιον τρόπο και πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν. Συν τοις άλλοις, από την στιγμή που είναι σχετικά φθηνή η ενσωμάτωση της τεχνολογίας RFID, μπορεί ο οδηγός να γνωρίζει επακριβώς την διάρκεια ζωής του ελαστικού ανά πάσαστιγμή. Υπάρχουν κέρδη και από οικολογική άποψη, διότι γνωρίζοντας τα συστατικά στοιχεία του ελαστικού, μπορεί να βελτιωθεί η διαδικασία ανακύκλωσης.   Τα παραπάνω δεδομένα θα χρησιμοποιούν για δικούς τους σκοπούς τόσο συνεργεία αυτοκινήτων όσο και οι προμηθευτές ελαστικών. Για τα συνεργεία, η τεχνολογία RFID θα εξασφαλίζει, λόγου χάρη, ότι θα αποφεύγεται η λανθασμένη συναρμολόγηση κατά την αλλαγή ελαστικών λόγω της ατομικής αναγνώρισης κάθε μεμονωμένου τσιπ. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα δεδομένα των ελαστικών μπορούν να «διαβαστούν» εύκολα, επιτρέπει να τον άμεσο έλεγχο και σύγκριση των διαθέσιμων ελαστικών, καθώς και την πιο άμεση προσαρμογή στις ανάγκες των πελατών.

Σε σύγκριση με πολλούς άλλους έξυπνους αισθητήρες, τα τσιπ RFID λέγεται ότι είναι πολύ ανθεκτικά. Τα ελαστικά με αυτό το τσιπ δεν προσφέρονται μόνο από τη Michelin, αλλά και από την Goodyear, την Pirelli και τη Bridgestone, μεταξύ άλλων.  Ωστόσο, δεν προσφέρουν όλοι οι κατασκευαστές ελαστικά με τεχνολογία RFID για ιδιωτική χρήση, επί του παρόντος αυτό επηρεάζει κυρίως ελαστικά φορτηγών. Με αυτό το μικροτσίπ που είναι ενσωματωμένο απευθείας στο ελαστικό, οι ιδιοκτήτες προστατεύονται ακόμη και σε περίπτωση κλοπής. Το τσιπ δεν μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς να καταστραφεί το ελαστικό, συνεπώς «προδίδεται» η τοποθεσία των κλεφτών.


 
H Michelin σχεδιάζει να έχει παραδώσει έως και 1,5 εκατομμύρια ελαστικά αυτοκινήτων έως το 2020. Μένει να φανεί αν και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν  το παράδειγμα της γαλλικής μάρκας.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις