Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ξέρεις τι θα κερδίσεις αν αλλάξεις ζάντες στο αυτοκίνητό σου;

Διαβάστηκε από 7644 αναγνώστες - 26/1/2021

Η αλλαγή ζάντας είναι ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος να κάνεις πιο όμορφο το αυτοκίνητό σου. Εκτός από την εμφάνιση, προκύπτουν και άλλα οφέλη από την αλλαγή ζάντας, ειδικά στην οδική συμπεριφορά.

Αν και το κίνητρο των περισσοτέρων όταν τοποθετούν ζάντες αλουμινίου, είναι να κάνουν το αμάξι τους πιο όμορφο, πίσω από αυτή την κίνηση κρύβονται πολλά σημαντικότερα οφέλη. Πέραν της αισθητικής βελτίωσης, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αντικατάστασης των μεταλλικών ζαντών του αυτοκινήτου με (συνήθως) αλουμινένιες είναι το βάρος, ή για την ακρίβεια η μείωση αυτού. Οι ζάντες και τα ελαστικά έχουν τη μερίδα του λέοντος στο μη αναρτώμενο βάρος του αυτοκινήτου, και κάθε γραμμάριο που αφαιρούμε από εκεί συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.

Συγκεκριμένα:
 • Όσο πιο ελαφριά η ζάντα, τόσο πιο ελαφρύς κι ο τροχός και άρα, απαιτείται λιγότερη «δύναμη» από τον κινητήρα για να κινηθεί ή να ακινητοποιηθεί, γεγονός που βελτιώνει την επιτάχυνση
 • Όσο πιο  ελαφριά η ζάντα, τόσο ευκολότερο το φρενάρισμα, άρα και μεγαλύτερη η ασφάλεια.
 
Η αγορά προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά είδη ζαντών και με λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις και τα πορτοφόλια. Οι κύριες επιλογές μας είναι οι εξής:
 • Ατσάλινες ζάντες: Είναι η φθηνότερη και πιο βαριά λύση, εξ ου και η προτίμησή τους από τους περισσότερους κατασκευαστές για τις βασικές εκδόσεις των αυτοκινήτων τους, συνήθως καλυμμένες πίσω από τάσια που τις κάνουν να δείχνουν αλουμινένιες. Το μεγάλο ατού που έχουν σε σχέση με τον ελαφρύτερο ανταγωνισμό τους είναι η αντοχή τους, καθώς μπορούν να επισκευαστούν μετά από ατυχείς συναντήσεις με λακκούβες ή πεζοδρόμια που μπορεί να στραβώσουν το χείλος τους.
 • Ζάντες Αλουμινίου: Σαφώς ακριβότερες αλλά και ελαφρύτερες για τις ίδιες διαστάσεις, είναι η πιο δημοφιλής λύση τόσο σε περίπτωση αντικατάστασης όσο και για πιο πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις αυτοκινήτων. Το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι ότι το αλουμίνιο έχει μνήμη ως υλικό, οπότε ακόμα και σε περίπτωση που θεωρητικά έχουν επισκευαστεί μετά από μικρό στράβωμα του χείλους, συνεχίζουν να είναι πιο ευπαθείς.
 • Ζάντες Μαγνησίου / Ανθρακονημάτων: Για όσους αποζητούν το απόλυτο και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Προορίζονται συνήθως για κορυφαίες εκδόσεις σπορ αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ιδρώνουν απέναντι στο κόστος τους. Οι ζάντες μαγνησίου είναι διαθέσιμες τόσο σε διαιρούμενες όσο και σε απλές, ενώ οι ανθρακονημάτων είναι συνήθως διαιρούμενες με το κέντρο τους να είναι κατασκευασμένο είτε από μαγνήσιο είτε αλουμίνιο.
 

Τι πρέπει να προσέξεις όσο αφορά τις διαστάσεις, το καρέ, το offset και την ακαμψία των ζαντών;

Προτού επιλέξετε καινούργιες ζάντες για το αυτοκίνητό σας, πρέπει να προσέξουμε ώστε τα χαρακτηριστικά που έχουν οι νέες ζάντες να είναι συμβατά με το αυτοκίνητό μας. Οι κανόνες που θα πρέπει, ωστόσο, να ακολουθήσετε είναι οι εξής:
 • Ίδιος αριθμός οπών και όμοιος γεωμετρικός άξονας.
 • Ίδια ή μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρος.
 • Ισοδυναμία offset.
 • Η μεγάλη ακαμψία βελτιώνει τα κρατήματα του αυτοκινήτου στο δρόμο.
Χαρακτηριστικά ζαντών: Επεξήγηση άγνωστων όρων
 • Το καρέ μιας ζάντας είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Για παράδειγμα, αν στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί «5-114.3» σημαίνει ότι η ζάντα είναι πενταμπούλονη και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το καρέ ορίζει ουσιαστικά, αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.
 • Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Ένα offset με αριθμό «35» για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χιλιοστά.
 • Όσο μεγαλύτερο είναι το offset, τόσο περισσότερο η ζάντα σας θα εισέρχεται μέσα στον άξονα και κινδυνεύει να αγγίξει τις δαγκάνες των φρένων ή τα αμορτισέρ σας. Όσο μικρότερο είναι το offset, τόσο η ζάντα βγαίνει προς το δρόμο.
 • Η διάσταση των ζαντών, θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης, αν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τις ζάντες στο αυτοκίνητό μας, αφού όπως και τα ελαστικά, έτσι και οι διαστάσεις των ζαντών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Μια ζάντα δηλαδή, με διάσταση «18Χ8J», σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ίντσες. Το J όπως και τα Κ και L, υποδηλώνουν το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς.
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις