Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos

Τα πάντα για την ζάντα

Διαβάστηκε από 9549 αναγνώστες

Πολλοί πιστεύουν ότι οι ζάντες στο αυτοκίνητο είναι μόνο για ομορφιά. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Μάθετε τα πάντα για κάθε ζάντα. Ποια τα είδη της, θετικά και αρνητικά κάθε κατηγορίας, πώς να αγοράσω τις σωστές ζάντες και τι σημαίνουν κάποιες άγνωστες λέξεις που έχεις.

Πόσα διαφορετικά είδη ζαντών υπάρχουν; Τα συν και τα πλην της κάθε κατηγορίας και η γκάμα αγοράς.

Η αγορά προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά είδη ζαντών και με λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις και τα πορτοφόλια. Οι επιλογές που έχουμε είναι τρεις και τις παραθέτουμε παρακάτω:
 
- Μεταλλικές ζάντες: Είναι οι φθηνότερη και πιο βαριά λύση, εξ ου και η προτίμησή τους από τους περισσότερους κατασκευαστές για τις βασικές εκδόσεις των αυτοκινήτων τους, συνήθως καλυμμένες πίσω από τάσια που τις κάνουν να δείχνουν αλουμινένιες. Το μεγάλο ατού που έχουν σε σχέση με τον ελαφρύτερο ανταγωνισμό τους είναι η αντοχή τους, καθώς μπορούν να επισκευαστούν μετά από ατυχείς συναντήσεις με λακκούβες ή πεζοδρόμια που μπορεί να στραβώσουν το χείλος τους.

- Ζάντες Αλουμινίου: Σαφώς ακριβότερες αλλά και ελαφρύτερες για τις ίδιες διαστάσεις, είναι η πιο δημοφιλής λύση τόσο σε περίπτωση αντικατάστασης όσο και για πιο πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις αυτοκινήτων. Το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι ότι το αλουμίνιο έχει μνήμη ως υλικό, οπότε ακόμα και σε περίπτωση που θεωρητικά έχουν επισκευαστεί μετά από μικρό στράβωμα του χείλους, συνεχίζουν να είναι πιο ευπαθείς.

- Ζάντες Μαγνησίου / Ανθρακονημάτων: Για όσους αποζητούν το απόλυτο και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Προορίζονται συνήθως για κορυφαίες εκδόσεις σπορ αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ιδρώνουν απέναντι στο κόστος τους. Οι ζάντες μαγνησίου είναι διαθέσιμες τόσο σε διαιρούμενες όσο και σε απλές, ενώ οι ανθρακονημάτων είναι συνήθως διαιρούμενες με το κέντρο τους να είναι κατασκευασμένο είτε από μαγνήσιο είτε αλουμίνιο.

Τι κοιτάω για να αγοράσω τις σωστές ζάντες.

Προτού επιλέξετε καινούργιες ζάντες για το αυτοκίνητό σας, πρέπει να προσέξετε, ώστε τα χαρακτηριστικά που έχουν να είναι συμβατά με το αυτοκίνητό σας. Οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής. Οι νέες ζάντες να έχουν των ίδιο αριθμό οπών και όμοιο γεωμετρικό άξονα. Ίδια ή μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο. Ισοδυναμία offset και να γνωρίζετε, πως η μεγάλη ακαμψία βελτιώνει τα κρατήματα του αυτοκινήτου στο δρόμο.
 
Πιο ελαφριές ζάντες τόσο πιο καλά.

Οι ζάντες έχουν τη μερίδα του λέοντος στο μη αναρτώμενο βάρος του αυτοκινήτου, και κάθε γραμμάριο που αφαιρούμε από εκεί συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας. Συγκεκριμένα, όσο πιο ελαφριά είναι η ζάντα, τόσο πιο ελαφρύς κι ο τροχός άρα, απαιτείται λιγότερη «δύναμη» από τον κινητήρα για να κινηθεί ή να ακινητοποιηθεί, γεγονός που βελτιώνει την επιτάχυνση, ενώ όσο πιο ελαφριά η ζάντα, τόσο ευκολότερο το φρενάρισμα, άρα και μεγαλύτερη η ασφάλεια.
 
Χαρακτηριστικά ζαντών: Επεξήγηση άγνωστων όρων

- Το καρέ μιας ζάντας είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Για παράδειγμα, αν στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί «5-114.3» σημαίνει ότι η ζάντα είναι πενταμπούλονη και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το καρέ ορίζει ουσιαστικά, αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.

- Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Ένα offset με αριθμό «35» για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χιλιοστά.

- Όσο μεγαλύτερο είναι το offset, τόσο περισσότερο η ζάντα σας θα εισέρχεται μέσα στον άξονα και κινδυνεύει να αγγίξει τις δαγκάνες των φρένων ή τα αμορτισέρ σας. Όσο μικρότερο είναι το offset, τόσο η ζάντα βγαίνει προς το δρόμο.

- Η διάσταση των ζαντών, θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης, αν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τις ζάντες στο αυτοκίνητό μας, αφού όπως και τα ελαστικά, έτσι και οι διαστάσεις των ζαντών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Μια ζάντα δηλαδή, με διάσταση «18Χ8J», σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ίντσες. Το J όπως και τα Κ και L, υποδηλώνουν το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις