Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πριν επιλέξεις, βεβαιώσου ότι οι ζάντες έχουν τα σωστά χαρακτηριστικά

Ζάντες: Τι πρέπει να προσέξω

Διαβάστηκε από 7259 αναγνώστες - 7/6/2019

Τι πρέπει να προσέξεις όσο αφορά τις διαστάσεις, το καρέ, το offset και την ακαμψία των ζαντών;

Προτού επιλέξετε καινούργιες ζάντες για το αυτοκίνητό σας, πρέπει να προσέξουμε ώστε τα χαρακτηριστικά που έχουν οι νέες ζάντες να είναι συμβατά με το αυτοκίνητό μας. Οι κανόνες που θα πρέπει, ωστόσο, να ακολουθήσετε είναι οι εξής:
  • Ίδιος αριθμός οπών και όμοιος γεωμετρικός άξονας.
  • Ίδια ή μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρος.
  • Ισοδυναμία offset.
  • Η μεγάλη ακαμψία βελτιώνει τα κρατήματα του αυτοκινήτου στο δρόμο.
Χαρακτηριστικά ζαντών: Επεξήγηση άγνωστων όρων
  • Το καρέ μιας ζάντας είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Για παράδειγμα, αν στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί «5-114.3» σημαίνει ότι η ζάντα είναι πενταμπούλονη και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το καρέ ορίζει ουσιαστικά, αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.
  • Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Ένα offset με αριθμό «35» για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χιλιοστά.
  • Όσο μεγαλύτερο είναι το offset, τόσο περισσότερο η ζάντα σας θα εισέρχεται μέσα στον άξονα και κινδυνεύει να αγγίξει τις δαγκάνες των φρένων ή τα αμορτισέρ σας. Όσο μικρότερο είναι το offset, τόσο η ζάντα βγαίνει προς το δρόμο.
  • Η διάσταση των ζαντών, θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης, αν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τις ζάντες στο αυτοκίνητό μας, αφού όπως και τα ελαστικά, έτσι και οι διαστάσεις των ζαντών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Μια ζάντα δηλαδή, με διάσταση «18Χ8J», σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ίντσες. Το J όπως και τα Κ και L, υποδηλώνουν το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις