Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Εκεί που τα ελαστικά της Maxxis τελειοποιούνται

Διαβάστηκε από 20675 αναγνώστες - 9/8/2021

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κορυφαία απόδοση των προϊόντων της, η εταιρεία Maxxis διαθέτει την δική της υπερσύγχρονη πίστα στην οποία εξαντλεί τα όρια των ελαστικών της. Ας δούμε από ποιες δοκιμασίες περνούν τα ελαστικά της ώστε να κατακτήσουν την κορυφή!

Με μία τεράστια ιστορία σχεδόν μισού αιώνα, η Maxxis είναι πλέον μία εταιρεία που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία που την καθιστά ως μία από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες παραγωγής ελαστικών στον κόσμο. Προσφέρει ελαστικά για αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας και πλέον συνεργάζεται άμεσα με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ διαθέτει ένα υπερσύγχρονο κέντρο δοκιμών που της επιτρέπει να ελέγχει τα ελαστικά στις πιο ακραίες συνθήκες.

Kοινοποίησε το »


Ο λόγος για την «Maxxis Test Track», μία πίστα που δημιουργήθηκε από την ίδια την εταιρεία, ώστε να καλύψει τις ανάγκες δοκιμών. Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν η Maxxis επένδυσε ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τη δική της πίστα, ακριβώς δίπλα από το εργοστάσιο παραγωγής στη Σαγκάη. Είναι υπερσύγχρονη, καλύπτει μία τεράστια έκταση 860.000 τ.μ. και προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να γίνει μία πλήρης δοκιμή ελαστικού. Ας την δούμε αναλυτικότερα!

Η χάραξη της πίστας έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει διαφορετικά είδη δοκιμασιών. Για παράδειγμα, υπάρχουν σημεία όπου το αυτοκίνητο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και 230 χλμ./ώρα. Εκεί θα δοκιμαστούν ελαστικά επιδόσεων, όπως το Maxxis VS5, που προορίζονται για σπορ αυτοκίνητα. Επιπλέον, υπάρχει σημείο της πίστας, όπου το πλάτος φτάνει τα 20 μέτρα, δίνοντας τη δυνατότητα αξιολόγησης της συμπεριφοράς του ελαστικού σε σλάλομ και απότομες αλλαγές λωρίδας. Ασφαλώς μία από τις σημαντικότερες δοκιμές για την Maxxis είναι η απόδοση του ελαστικού στο φρενάρισμα, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφώσει έναν χώρο στην πίστα για δοκιμές επιβράδυνσης σε επιφάνειες με συντελεστή τριβής από 0,2 (προσομείωση παγωμένης επιφάνειας) έως 0,8.



Πέρα από τον συντελεστή τριβής της επιφάνειας, εξετάζεται ενδελεχώς η απόδοση του ελαστικού σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης. Στην υπερσύγχρονη πίστα της Maxxis υπάρχουν συστήματα που μπορούν να δημιουργήσουν υδάτινη επιφάνεια με ύψος έως 10 χλστ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δοκιμάζεται η ικανότητα του πέλματος να διατηρήσει την πρόσφυση και να εξαλείψει την πιθανότητα εμφάνισης υδρολίσθησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την Maxxis και στον θόρυβο κύλισης των ελαστικών. Γι αυτό το λόγο, ένα κομμάτι της πίστας έχει καλυφθεί με πέντε επιφάνειες διαφορετικής τραχύτητας, ώστε να μετριέται ο θόρυβος που παράγεται από το ελαστικό.

Για την αξιολόγηση γενικότερα της πρόσφυσης των ελαστικών, υπάρχει η διαδεδομένη δοκιμασία του Skidpad. Γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο της, με το αυτοκίνητο να εκτελεί κυκλική περιστροφή ακτίνας 60 μέτρων. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σύστημα ψεκασμού νερού, ώστε να αξιολογείται η συμπεριφορά των ελαστικών της Maxxis σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Τέλος, προκειμένου να βελτιωθεί ο σχεδιασμός του πέλματος, σε ένα σημείο της πίστας υπάρχει ειδική γυάλινη επιφάνεια, ώστε οι δοκιμαστές να μπορούν να δουν από την κάτω όψη του ελαστικού πόσο αποτελεσματική είναι η απομάκρυνση του νερού από το πέλμα.
 

Κάπως έτσι, η Maxxis εξασφαλίζει την κορυφαία απόδοση κάθε ελαστικού πριν περάσει στην παραγωγή. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει μία πλήρη γκάμα που θα καλύψει όλες τις ανάγκες, όπως τα VS5 με σπορ προσανατολισμό που δίνουν έμφαση στη μείωση του βάρους και την κορυφαία πρόσφυση, τα AP3 με νέα σύνθεση πέλματος για εξαιρετική απόδοση σε δρόμους με χιόνι και τα χειμερινά AP2 με «πριονωτό» σχέδιο που διεισδύει βαθιά στο χιόνι.
 
Από το 1988 επίσημος αντιπρόσωπος της Maxxis για Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία είναι η εταιρεία MAXXIS INTERNATIONAL HELLAS, με έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Έπειτα από 30 χρόνια εμπειρίας και ανοδικής πορείας, αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες και δυναμικές εισαγωγικές και εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας. 

Kοινοποίησε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις