Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
5 φωτογραφίες »

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα χειμερινά ελαστικά

21/10/2020

Ο χειμώνας σιγά σιγά πλησιάζει και το ερώτημα που τίθεται είναι ξεκάθαρο... αντιολισθητικές αλυσίδες ή χειμερινά λάστιχα;

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες στο πλανήτη και η ιδέα αγοράς χειμερινών ελαστικών φαντάζει λίγο «ξένη» για τα «ελληνικά δεδομένα». Παρόλα αυτά ζούμε και σε μια χώρα που έχει ως παροιμία την ατάκα «ήλιος... με δόντια» και αυτό είναι λογικό γιατί βιώνουμε συχνά χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, βροχή και παγετό ειδικότερα σε ορεινές περιοχές, στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.


Ας το πιάσουμε βήμα βήμα, αρχικά λόγο του εύκρατου κλίματος της χώρας μας τα θερινά ελαστικά είναι χρήσιμα στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και η λογική της επιλογή τους είναι για τη μεγιστοποίηση πρόσφυσης στο έδαφος και φυσικά για λόγους ασφαλείας. Η ίδια λογική ισχύει και για τα χειμερινά ελαστικά, τα οποία προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας τις κρύες ημέρες του χρόνου.



Τα χειμερινά ελαστικά είναι ιδανικά σε συνθήκες έντονου κρύου, χιονισμένου ή παγωμένου οδοστρώματος καθώς το πέλμα των ελαστικών δεν παγώνει με αποτέλεσμα να μην σκληραίνει και να καταφέρνει καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος. Ενδεικτικά τα χειμερινά ελαστικά αποδίδουν καλύτερα από 7 βαθμούς Κελσίου και κάτω, ακόμα και σε στεγνή άσφαλτο και σε αυτές τις θερμοκρασίες τα θερινά ελαστικά φθείρονται και αλλοιώνονται. Όσο περισσότερο σκληραίνει το πέλμα, τόσο μειώνεται ο συντελεστής τριβής και αυξάνεται η πιθανότητα απώλειας πρόσφυσης. Γι αυτό τα χειμερινά ελαστικά σε δυσμενή συνθήκες είναι ιδανικά επειδή η χάραξη και το βάθος πέλματος μπορούν να απομακρύνουν νερό, πάγο και χιόνι. Επίσης ο καθένας μπορεί να καταλάβει από την χάραξη του πέλματος πότε ένα ελαστικό είναι χειμερινό αλλά και από το ειδικό σηματάκι χιονιού στο προφίλ του ελαστικού ή αλλιώς 3PMSF



Άλλος ένας παράγοντας που καθιστά τα χειμερινά ελαστικά απαραίτητα είναι το γεγονός ότι σε περιοχές όπως η Κεντρική και η Βόρεια Ελλάδα όσο ο ήλιος κρύβεται και πέφτει η νύχτα αντίστοιχα πέφτει και η θερμοκρασία κατακόρυφα. Οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες συνδυάζονται συνήθως και με βροχές ή ακόμη και χιόνι και εδώ είναι που καθρεφτίζεται η αξία των χειμερινών ελαστικών σε σχέση με τις αντιολισθητικές αλυσίδες. Έκτος από τη ταλαιπωρία που όλοι πιθανώς έχουμε βιώσει καθώς η τοποθέτηση τους γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, συνήθως τοποθετούμε τις αλυσίδες στο αυτοκίνητο μας μόλις αντικρύσουμε χιόνι. Σε περίπτωση πάγου όπου η ορατότητα δεν είναι τόσο καλή πόσο μάλλον τη νύχτα... τι κάνουμε; Σίγουρα οι αλυσίδες είναι χρήσιμες, οικονομικές και όταν χρειαστεί μας λύνουν τα χέρια αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω ασφάλειας έρχονται δεύτερες σε σχέση με τα χειμερινά ελαστικά. Εκτός ότι με τα χειμερινά λάστιχα γλυτώνεις την ταλαιπωρία είσαι απόλυτα ασφαλής στο πάγο και αυτό είναι το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό. 


Από την άλλη όμως, το κόστος και ο θόρυβος κύλισης κάνουν πολλούς να είναι αρνητικοί απέναντί τους. Πάντα για τα «ελληνικά δεδομένα» έχει σημασία το που μένεις και κατά πόσο χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο κάτω από χειμερινές συνθήκες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κάποιες χώρες η χρήση χειμερινών ελαστικών επιβάλλεται από τον νόμο, χωρίς αυτό να ισχύει και στην Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές αν το κόστος σας αποτρέπει να αγοράσετε χειμερινά ελαστικά πρέπει να υπολογίζετε πως ένα σετ χειμερινών ελαστικών θα σας βγάλει πάνω κάτω πέντε χειμώνες, συν ότι ξεκουράζουν για το ανάλογο διάστημα τα θερινά ελαστικά που σε αυτές τις συνθήκες φθείρονται πολύ.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις