Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Έρευνα: Αυτή θα είναι η νέα ετικέτα των ελαστικών από το 2021

22/10/2020

Αλλαγές στο τρόπο σήμανσης των ελαστικών έρχονται από τον Μάιο του 2021 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που ορίζει ο νέος κανονισμός.

Η απόδοση ενός ελαστικού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τόσο τους κατασκευαστές ελαστικών όσο και τους καταναλωτές. Σκοπός αυτών των αλλαγών είναι οι καταναλωτές να έχουν μια πιο σφαιρική εικόνα με περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα ελαστικά τους. Εξάλλου τα βασικά κριτήρια επιλογής ελαστικών είναι η ασφάλεια που παρέχουν, η απόδοση τους σχετικά με τη κατανάλωση καυσίμου και κατά πόσο θορυβώδη είναι. Ας δούμε αναλυτικά τις σχετικές αλλαγές.



Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή ετικέτα, δίπλα στο εικονίδιο μέτρησης θορύβου θα υπάρχει και ένα εικονίδιο πρόσφυσης δυσμενών καιρικών συνθηκών χιονιού και πάγου, προσφέροντας επιπλέον 4 συνδυασμούς απεικόνισης. Πλέον η κατηγοριοποίηση επιδόσεων των ελαστικών όσον αφορά δηλαδή την οικονομία καυσίμου και το κράτημα σε βρεγμένο από Α ως G αλλάζει σε A ως Ε, καθώς η πώληση ελαστικών κατηγορίας G θα απαγορευτεί. Επιπλέον, η αξιολόγηση έντασης θορύβου θα γίνεται από το Α (χαμηλότερη ένταση θορύβου) ως το C (υψηλότερη ένταση θορύβου).



Επίσης, θα προστεθεί εικονίδιο QR κωδικού, το οποίο θα επιτρέπει στον υποψήφιο αγοραστή να έχει περισσότερες πληροφορίες και μια πιο διεκπεραιωμένη άποψη σχετικά με τα ελαστικά που τον ενδιαφέρουν. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στη Δημόσια Βάση Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, με τη νέα ετικέτα κάθε ελαστικό ανάλογα τη κατηγορία του θα πρέπει να εμφανίζει ένα μοναδικό αναγνωριστικό. Όσον αφορά τα χειμερινά ελαστικά τα οποία παρέχουν μεγαλύτερη πρόσφυση στο χιόνι θα έχουν συγκεκριμένη ένδειξη, σύμφωνα με το πρότυπο UNERE R117. Αντίστοιχα τα ελαστικά για πάγο θα φέρουν και αυτά συγκεκριμένη ένδειξη σύμφωνα με τα πρότυπα ISO για ελαστικά κατηγορίας C1 και για ελαστικά κατηγορίας C2 και C3 ακόμα δεν έχουν οριστεί πρότυπα.



Ο νέος κανονισμός της Ε.Ε, αναφέρει πως όλα τα ελαστικά από εδώ και στο εξής θα πρέπει να έχουν και από ένα δελτίο πληροφοριών, με πληροφορίες που θα αναγράφονται στην ετικέτα σχετικά με την ημερομηνία έναρξης παραγωγής και την ημερομηνία λήξης. Εκτός από τις ετικέτες ελαστικών, έτσι και τα προϊοντικά δελτία πληροφοριών, θα πρέπει να είναι αναρτημένα στη Δημόσια Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων με σκοπό να βελτιωθεί η επιβολή της νομοθεσίας. Τέλος σχετικά με τα ελαστικά κατηγορίας C3 δηλαδή για φορτηγά και λεωφορεία, θα πρέπει να φέρουν και αυτά ετικέτα είτε μεμονωμένα είτε ως σετ ακριβώς επειδή ήδη έχει επιβληθεί και στα ελαστικά κατηγορίας C1 και C2.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις