Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τα λάστιχα δεν είναι παιχνίδι

Διαβάστηκε από 11672 αναγνώστες - 26/7/2017

Με τα λάστιχα δεν παίζεις! - 9,6 μέτρα παραπάνω χρειάζεσαι για να φρενάρεις με φθαρμένα λάστιχα. Θες και άλλο λόγο για να τους δώσεις της απαραίτητη προσοχή;

Τα νούμερα δε λένε ποτέ ψέματα
Τα ελαστικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στο φρενάρισμα του οχήματος μας σε κατάσταση πανικού. Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι μετρήσεις μας με σχεδόν καινούργια ελαστικά (βάθος πέλματος 7 χλστ.) έδειξαν πως για την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος από τα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 36.2μ. Όταν μετρήσαμε το φρενάρισμα με ελαστικά στο νόμιμο όριο (1.6 χλστ) η απόσταση ακινητοποίησης είχε αυξηθεί 9.6 μ. φτάνοντας στα 45.8! Η απόσταση αυτή των 9.6 μ. σημαίνει ότι με φθαρμένα ελαστικά, το αυτοκίνητό σας θα συρθεί σε απόσταση ικανή να προσπεράσετε 3 σταματημένα αυτοκίνητα… Προσθέστε τώρα και ένα άλλο σοκαριστικό δεδομένο. Η απόσταση φρεναρίσματος σε έναν βρεγμένο δρόμο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη σε στεγνό δρόμο… Το κόστος λοιπόν, από τη χρήση φθαρμένων ελαστικών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της αλλαγής, και μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Πότε ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξεις ελαστικα;
Με πολύ απλά λόγια, τα ελαστικά θα πρέπει να αλλάζουν 
α) όταν  συμπληρωθούν 3 χρόνια χρήσης τους ή
β) κάθε 40.000χλμ ή 
γ) όταν το βάθος πέλματος (γόμα) είναι κάτω από 4.0 χλστ (με κατώτατο όριο 1.6 χλστ). Αν λοιπόν, τα ελαστικά σας βρίσκονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, πρέπει να τα αλλάξετε. 

 


Επίλεξε τη σωστή διάσταση
Μπορώ να βάλω ελαστικά μεγαλύτερων διαστάσεων; Ποια διάσταση είναι η καλύτερη για το αυτοκίνητό μου; Αυτά τα ερωτήματα φαίνεται να απασχολούν πολλούς οδηγούς όταν φτάνει ο καιρός να αλλάξουν ελαστικά. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι σωστές διαστάσεις ελαστικών για το κάθε μοντέλο αυτοκινήτου καθορίζονται σαφώς από τον κατασκευαστή. Πριν αγοράσετε, λοιπόν, νέα ελαστικά σιγουρευτείτε ότι οι διαστάσεις των ελαστικών είναι σύμφωνες με τις οδηγίες του κατασκευαστή όπως αυτές φαίνονται στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις