Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ας δούμε γιατί ο κινητήρας μας μπορεί να χάνει λάδι και τι πρέπει να κάνουμε.

Το φαινόμενο της διαρροής του κάρτερ οφείλεται συνήθως σε καταστροφή της βίδας που κρατάει τη βάση του.

Το φαινόμενο συστολής-διαστολής μπορεί να στραβώσει το φίλτρο ή τις βόλτες στις οποίες βιδώνει.

Το χερούλι του δείκτη ελέγχου έχει συνήθως κίτρινο χρώμα και στη βάση του φέρει ειδική ένδειξη για τη μέγιστη και την ελάχιστη ποσότητα του λαδιού στον κινητήρα.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα όταν ο κινητήρας καίει λάδια, είναι η εκπομπή λευκού καπνού από την εξάτμιση.

Αν χάνει λάδια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τσέκαρέ το.

Διαβάστηκε από 33785 αναγνώστες - 1/9/2017

Ο έλεγχος για απώλεια λαδιών είναι πανεύκολος αλλά και πολύ σημαντικός. Τσέκαρε κάρτερ και φίλτρο και αν δε χάνει από εκεί μάλλον καίει λάδι ο κινητήρας.

Η σωστή λίπανση του οχήματός σας είναι πολύ σημαντική, γιατί σας εξασφαλίζει μακροζωία στον κινητήρα σας και φυσικά οικονομία καυσίμων. Αντίστοιχα ολέθριες μπορεί να είναι οι συνέπειες της κακής λίπανσης αφού, αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην καταστροφή του κινητήρα ή διαφόρων μηχανικών μερών. Συνεπώς θα πρέπει να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι η στάθμη των λιπαντικών βρίσκεται στο σημείο που πρέπει.


 
Το να ελέγξεις για απώλεια λαδιών είναι πανεύκολο και σε γλυτώνει από πολύ μεγάλους μπελάδες.
 
Για να ελέγξετε την ποσότητα του λιπαντικού στον κινητήρα, αρκεί να κοιτάξετε το σχετικό δείκτη. Το χερούλι του έχει συνήθως κίτρινο χρώμα και στη βάση του φέρει ειδική ένδειξη για τη μέγιστη και την ελάχιστη ποσότητα του λαδιού στον κινητήρα. Για να γίνει ο έλεγχος με ακρίβεια, βγάλτε το δείκτη, καθαρίστε τον με ένα καθαρό πανί, βάλτε τον πάλι στη θέση του για λίγα δευτερόλεπτα και ξαναβγάλτε για να δείτε την ένδειξη.
Αν διαπιστώσετε πως η στάθμη του λιπαντικού βρίσκεται κάτω από τη κατώτερη ένδειξη του δείκτη τότε σημαίνει πως από κάπου υπάρχει διαρροή.
 
Πώς όμως μπορούν να χάνονται τα λάδια;

 
Τις περισσότερες φορές η διαρροή γίνεται από το κάρτερ. Τσέκαρε την τάπα του.
 
Στα περισσότερα συνεργεία, για να σας αλλάξουν λάδια, ανοίγουν τη βίδα στη βάση του κάρτερ, ώστε να αδειάσουν και τα «κατακάθια» και στη συνέχεια να μπουν τα νέα λάδια από την τάπα του κινητήρα. Πρόκειται για μία κλασική βίδα, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να στραβώσει στις βόλτες της υποδοχής, με συνέπεια να προκαλείται διαρροή. Για αυτό πρέπει να επισημαίνουμε στον άνθρωπο που αλλάζει τα λάδια, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την τάπα.

 
 
Αν δε χάνει από το κάρτερ, έλεγξε το φίλτρο.
 
Εκτός από το κάρτερ, τα λάδια μπορούν να διαρρέουν και από ένα ελαττωματικό φίλτρο στον κινητήρα. Αν το έχουν βιδώσει πολύ σφιχτά, από την αλλαγή θερμοκρασίας το φαινόμενο συστολής-διαστολής μπορεί να στραβώσει το φίλτρο ή τις βόλτες στις οποίες βιδώνει. Μπορούμε, βάζοντας απλά το χέρι μας στη βάση του φίλτρου, να διαπιστώσουμε αν από εκεί φεύγουν λάδια. Αν όντως αυτό ευθύνεται για τη διαρροή, τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσετε.

 
Ο τελευταίος έλεγχος είναι μήπως καίει λάδια ο κινητήρας. Πήγαινέ το γρήγορα στον ειδικό για να γλυτώσεις τα χειρότερα.
 
Συχνό φαινόμενο δυσλειτουργίας του κινητήρα είναι να καίει λάδια. Αυτό σημαίνει, ότι τα λάδια περνούν στο θάλαμο καύσης, με συνέπεια να καίγονται μαζί με τη βενζίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη πιο πιθανή αιτία απώλειας λιπαντικών, εφ όσον δείτε πως δε διαρρέουν από το κάρτερ ή από το φίλτρο. Για να είστε ακόμη πιο σίγουροι, ότι αυτό είναι που συμβαίνει στο αυτοκίνητό σας, μπορείτε να ελέγξετε τα μπουζί. Αν είναι υγρά και σκούρα, ενώ τα έχετε αλλάξει πρόσφατα, τότε σημαίνει πως ο κινητήρας καίει λάδια. Σε ακραίες περιπτώσεις, που το μπουζί «βρέχεται» από λάδι, δε θα δίνει σπινθήρα, οπότε δε θα δουλεύει και κάποιος κύλινδρος, δηλαδή θα «ρετάρει». Τέλος, πάλι σε ακραίες περιπτώσεις, ένα αποδεικτικό στοιχείο είναι η εκπομπή άσπρου καπνού από την εξάτμιση. Στην περίπτωση αυτή, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Αν έχετε προλάβει το φαινόμενο στην αρχή του, αρκεί μία αλλαγή στις «τσιμούχες» του κινητήρα, διαφορετικά θα πρέπει να κάνετε κανονικό ρεκτιφιέ.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις