Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Συστήματα ασφαλείας

Διαβάστηκε από 32793 αναγνώστες - 4/9/2018

Κάποτε ήταν είδηση ότι τα αυτοκίνητα είχαν αερόσακο και ABS ενώ δεν ήταν λίγα αυτά που έγραφαν μερικά στοιχεία του εξοπλισμού στο πίσω τζάμι.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν μια αρμάδα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού με σκοπό φυσικά να μειώσουν στο ελάχιστο τα ατυχήματα. 
Ένα αυτοκίνητο του 2018 μπορεί να βλέπει εκεί που ο οδηγός δεν μπορεί «σύστημα blind spot assist», μπορεί να φρενάρει μόνο του «active brake», να διατηρεί απόσταση από τον μπροστινό του «adaptive cruise control» κ.α ενώ εκτός από τα τεκταινόμενα του δρόμου αντιλαμβάνεται την κόπωση του οδηγού και προτείνει στάσεις για ξεκούραση. Ξεχωρίσαμε 3 μοντέλα που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγουν ακόμα και την παραμικρή σύγκρουση.

1. VW T-Roc - κάνει τα πάντα!
Από την βασική κιόλας έκδοση διαθέτει μια σειρά συστημάτων που το κάνουν φρούριο ασφαλείας. Σημειώστε front assist, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, σύστημα εντόπισης πεζού, ενεργό σύστημα διατήρησης λωρίδας, σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων. Στην δεύτερη έκδοση και στον προαιρετικό εξοπλισμό του μπορεί να διατεθεί ακόμα και με το, προαιρετικό, σύστημα Traffic Jam Assist, που διατίθεται με κινητήρες με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG και κάνει πολύ πιο υποφερτή την πυκνή κυκλοφορία με τα συχνά «σταμάτα-ξεκίνα». Το T-Roc ακολουθεί αυτόματα το προπορευόμενο όχημα με ταχύτητες από 0 - 60 km/h, ενώ παράλληλα ελέγχει γκάζι και φρένα. Ταυτόχρονα, διατηρεί το όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας.

2. Volvo XC40 - Σουηδική υπηρεσία για την ασφάλειας σας 
Μια λαϊκή έκφραση λέει να χεις τα μάτια σου 14 και Volvo είναι πολύ κοντά σε αυτό τον αριθμό χάρη στους αμέτρητους αισθητήρες και τα ραντάρ. Διαθέτει ένα ακόμα ζευγάρι μάτια στο δρόμο που θα λέγαμε πως κάνει την δουλειά ενός συγκυβερνήτη.  Μπορεί να εντοπίσει άλλα οχήματα, πεζούς, δικυκλιστές και μεγάλα ζώα στο δρόμο σας και να σας προειδοποιήσει αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος σύγκρουσης. Αν δεν αντιδράσετε έγκαιρα, θα φρενάρει αυτόματα για να αποφύγετε το ατύχημα ή να μετριάσετε τις επιπτώσεις του. Η τεχνολογία Run-Off Road Mitigation σας βοηθά να παραμείνετε ασφαλείς διατηρώντας στην πορεία σας. Αν ανιχνεύσει ότι κινδυνεύετε να βγείτε από τον δρόμο, χρησιμοποιεί διορθώσεις στο τιμόνι και, αν χρειαστεί, εφαρμόζει τα φρένα για να σας επαναφέρει στην πορεία σας. Ως γνωστόν η Volvo έχει θέσει  πολύ υψηλά τον πήχη τόσο της ενεργητικής όσο και της παθητικής ασφάλειας.

3. Mitsubishi Eclipse Cross - Ιάπωνας Σαμουράι 
¶λλος ένας τομέας που διέπρεψε το νέο μοντέλο της  Mitsubishi είναι φυσικά τα συστήματα ασφαλείας. Αρχικά το Forward Collision Mitigation System  βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων ή μειώνει τις συνέπειες αν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη καθώς ανιχνεύει πεζούς και οχήματα μέσω κάμερας και ραντάρ λέιζερ. Το adaptive cruise control διατηρεί την απόσταση που θα επιλέξει ο οδηγός από το προπορευόμενο αυτοκίνητο μέσω ραντάρ, ενισχύοντας σημαντικά τον τομέα της ασφάλειας. Συμβάλει στην ηρεμία του οδηγού, ειδικά σε απαιτητικές καταστάσεις όπως είναι η οδήγηση σε συνθήκες κίνησης ή στον αυτοκινητόδρομο. Έχει και αυτό σύστημα νεκρής γωνίας, διατηρεί την λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο ενώ μεταξύ άλλων διαθέτει και αυτόματους προβολείς.

Συμπέρασμα: Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν αρκετά από τα συστήματα που θα βοηθήσουν τον οδηγό σε κάποια δύσκολη κατάσταση ή αν αυτός ξεχαστεί. Μεταξύ ων 3 κορυφαίων που διαθέτουν κυριολεκτικά τα πάντα, ξεχωρίσαμε το T-ROC χάρη στην πληθώρα των συστημάτων της βασικής έκδοσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ