Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την συντήρηση του αυτόματου κιβωτίου

Διαβάστηκε από 64346 αναγνώστες - 16/12/2020

Δείτε πως με απλές κινήσεις θα βοηθήσετε την λειτουργία του αυτόματου σασμάν του αυτοκινήτου σας και θα μεγαλώσετε το προσδόκιμο ζωής του.

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι μέρος της μηχανής του αυτοκινήτου, αποτελείται από μια σειρά αλληλένδετων μηχανικών μερών που φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και με την εκτεταμένη χρήση. Η φθορά αυτή αν και είναι αναπόφευκτη, είναι πιθανή η καθυστέρηση της χάρις τη σωστή χρήση. Ας δούμε λοιπόν μερικές απαντήσεις - συμβουλές στις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν την σωστή λειτουργία ενός αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων.
 

Τι κάνουμε αν ένα αυτόματο κιβώτιο παρουσιάσει προβλήματα;
Έχετε παρατηρήσει κραδασμούς ή απότομα τραντάγματα κατά την εκκίνηση ή σε κάθε αλλαγή σχέσης; Οι αλλαγές σχέσεων γίνονται καθυστερημένα ή αναίτια και συνοδεύονται από παράξενους θορύβους; Η μειωμένη απόδοση κατά την αλλαγή ταχυτήτων αντιμετωπίζεται με την επαγγελματική συντήρηση, με ειδικό μηχάνημα, το οποίο επιλύει τα ακόλουθα προβλήματα:
  • Υστέρηση στην αλλαγή
  • Απότομες ή αναίτιες αλλαγές
  • Κραδασμοί του οχήματος σε υψηλά φορτία
  • Απότομο τράνταγμα του οχήματος στο παρκάρισμα ή κατά την στάση
Συνήθως η επιδείνωση της απόδοσης του κιβωτίου οφείλεται σε ρύπους και ακαθαρσίες λόγω φθοράς και στη γήρανση του υγρού μετάδοσης. Η επαγγελματική συντήρηση του συστήματος μετάδοσης είναι ουσιαστική για την επέκταση της διάρκειας ζωής του οχήματός σας. Η απόπλυση και η πλήρης αντικατάσταση του υγρού μετάδοσης αφαιρεί τους ρύπους που δημιουργούνται από τις μηχανικές φθορές. Το νέο υγρό μετάδοσης έχει μέγιστη απόδοση σε ένα καθαρισμένο κύκλωμα λίπανσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


 
Πόσο συχνή πρέπει να είναι η αλλαγή υγρών ATF σε ένα αυτόματο κιβώτιο;
Τα διαστήματα αλλαγής λαδιού αυτόματης μετάδοσης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο (AT, DSG, CVT) και τις συνθήκες χρήσης.
Αυτόματα κιβώτια με μετατροπέα ροπής
Για κλασικά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων (με μετατροπέα ροπής) τα διαστήματα αλλαγής μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 100.000 km σε κανονικές συνθήκες χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, τα διαστήματα συντήρησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν μια περίοδο 8 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν όρους όπως «life-time» ή «fill-for-life», που αναφέρονται στη διάρκεια ζωής του κιβωτίου ταχυτήτων ή στο χρόνο μεταξύ αλλαγών λαδιού.
DSG
Για αυτόματες μεταδόσεις διπλού συμπλέκτη (DCT/DSG) τα διαστήματα αλλαγής είναι συνήθως μικρότερα - συνήθως περίπου 60.000 km (για κανονικές συνθήκες οδήγησης) και έως 3 χρόνια. Για τα κιβώτια ξηρού συμπλέκτη, τα διαστήματα είναι μεγαλύτερα και συνήθως δεν καθορίζονται επακριβώς από τους κατασκευαστές.
CVT
Τα κιβώτια ταχυτήτων CVT έχουν συνήθως μεγαλύτερα διαστήματα συντήρησης, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 120.000 km ή 6 χρόνια (υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας), αλλά υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες το συνιστώμενο διάστημα αλλαγής είναι μόνο 40.000 χλμ (2 χρόνια). Οι συνθήκες λειτουργίας σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σημαντικές και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα διαστήματα συντήρησης. Συχνά επίσης, σε περιπτώσεις όπου το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων (π.χ. ZF ή Aisin) χρησιμοποιείται από διαφορετικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθορίζουν διαφορετικά διαστήματα σέρβις, ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα και τη ροπή που εφαρμόζεται στο κιβώτιο ταχυτήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διαστήματα συντήρησης που προτείνουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμβουλευτείτε τον Οδηγό Λίπανσης της Motul.
 
Πως επεκτείνουμε τα διαστήματα service ενός αυτόματου κιβωτίου;
 Για τα κλασικά αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων (με μετατροπέα ροπής) τα διαστήματα συντήρησης μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 100.000 km για κανονικές συνθήκες οδήγησης. Κατά τη διάρκεια μιας συμβατικής (χειροκίνητης) αλλαγής υγρών ATF αντικαθίσταται περίπου μόνο το 50% των υγρών, ενώ τα παλιά υγρά μετάδοσης  παραμένουν στον μετατροπέα ροπής και αναμιγνύονται με το νέο ATF. Η μέση χωρητικότητα ενός αυτόματου κιβωτίου είναι περίπου 10 λίτρα και σχεδόν το ήμισυ βρίσκεται μέσα στον μετατροπέα ροπής, όπου χρησιμοποιείται ως υδραυλικό υγρό. Με την κλασική μέθοδο αποστράγγισης, αντικαθίσταται μόνο μέρος του παλιού ATF (4-5 λίτρα). Αυτό σημαίνει ότι κατά την προσθήκη του νέου ATF, αυτό αναμιγνύεται με το παλιό, με αποτέλεσμα αυξημένη επιμόλυνση, μειωμένο προσδόκιμο ζωής και πιθανή μεταβολή του ιξώδους του. Το MotulEVO παρέχει στον επαγγελματία όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό αλλαγής και απόπλυσης των υγρών ATF, που επιτρέπει τον καθαρισμό του κιβωτίου ταχυτήτων και την αντικατάσταση του συνόλου του ATF στο αυτόματο σύστημα μετάδοσης του οχήματος. Μικροσωματίδια, ρύποι και ακαθαρσίες θα εξαλειφθούν και το νέο ATF θα διατηρήσει την απόδοση και θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του κιβωτίου ταχυτήτων, με αποτέλεσμα αυξημένα διαστήματα συντήρησης. Μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σημείο συντήρησης του αυτόματου κιβωτίου σας στο Δίκτυο Συνεργατών του MotulEvo.



Ποια υγρά μετάδοσης αποκαλούμε lifetime-filling;
Όπως και κάθε άλλο σύστημα ενός οχήματος, το σύστημα μετάδοσης απαιτεί και αυτό τακτική συντήρηση. Για τα αυτόματα κιβώτια, τα διαστήματα συντήρησης και η αντικατάσταση του ATF κυμαίνονται μεταξύ 50.000 - 100.000km ανάλογα με τον τύπο του κιβωτίου ταχυτήτων και τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ωστόσο, δημιουργήθηκε μια σοβαρή λανθασμένη αντίληψη χρησιμοποιώντας τον όρο «Lifetime-Filling», που χρησιμοποιείται από ορισμένους κατασκευαστές (OEM), δίνοντας στους ιδιοκτήτες αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων την εντύπωση ότι δεν απαιτείται ποτέ η αλλαγή των υγρών μετάδοσης (ATF). Ο όρος «Lifetime-Filling» αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο διάστημα συντήρησης, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν ορίζεται σαφώς από τον κατασκευαστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτός ο όρος περιγράφεται ως ο χρόνος ζωής του κιβωτίου ταχυτήτων ή η περίοδος μεταξύ των διαστημάτων συντήρησης και αναφέρεται σε «κανονικές συνθήκες οδήγησης». Κατά τη διάρκεια ζωής του κιβωτίου ταχυτήτων το υγρό μετάδοσης καταπονείται από υψηλές θερμοκρασίες, μηχανικό στρες, οξείδωση και χημική αποδόμηση. Με την πάροδο του χρόνου, τα ζωτικά υδραυλικά συστήματα της μετάδοσης φράζουν με εναποθέσεις και ανθρακώματα. Επιπλέον, η θερμότητα είναι η κύρια αιτία οξείδωσης ATF. Με τους σημερινούς μικρότερους, γρηγορότερους κινητήρες και αυξημένη οδήγηση σε συνθήκες κίνησης, τα υγρά μετάδοσης εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, επιταχύνοντας την διαδικασία. Συχνά, τα αρχικά συμπτώματα της μη-κανονικής συμπεριφοράς ή της δυσλειτουργίας ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων (απότομη ή καθυστερημένη αλλαγή σχέσης, κραδασμούς ή απότομα κτυπήματα σε χαμηλές ταχύτητες ή σε θέση στάθμευσης) οφείλονται κυρίως στην αλλοίωση των υγρών ATF και κυρίως στην μεταβολή του ιξώδους τους. Επίσης, η μηχανική φθορά του κιβωτίου ταχυτήτων είναι αναπόφευκτη, και αυτό σημαίνει ότι τα μεταλλικά σωματίδια που αιωρούνται στο υγρό ATF θα προκαλέσουν αργά ή γρήγορα σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική ζημιά με υψηλό κόστος επισκευής.
 
Tι είναι το MotulEvo;
Η ανάγκη για επαγγελματική συντήρηση των αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων γίνεται ουσιαστική ανάγκη, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, στις προσπάθειές τους να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές, επενδύουν όλο και περισσότερο σε αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων (AT, DCT/DSG, CVT). Η Motul αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως τα ανεξάρτητα συνεργεία αυτοκινήτων, να συμπεριλάβουν υπηρεσίες συντήρησης αυτόματων κιβωτίων, ξεκίνησε το MotulEvo, ένα καινοτόμο concept, που περιλαμβάνει τόσο τον απαιτούμενο εξοπλισμό όσο και την απαραίτητη εκπαίδευση και την τεχνική υποστήριξη. Το MotulEvo αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για την επαγγελματική συντήρηση αυτόματων κιβωτίων και περιλαμβάνει και ευρύ φάσμα υπηρεσιών και υποστήριξης:
  • Πρακτική εκπαίδευση
  • Επαγγελματικός εξοπλισμός
  • Εξατομικευμένη υποστήριξη
  • Τεχνική υποστήριξη
  • Online βάση δεδομένων
  • Εμπορική υποστήριξη 

 Ποια συνεργεία αυτοκινήτων ειδικεύονται στα αυτόματα κιβώτια;
Το MotulEvo ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια με εξαιρετική επιτυχία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργατών χιλιάδων επαγγελματιών. Το MotulEvo αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για την επαγγελματική συντήρηση αυτόματων κιβωτίων και περιλαμβάνει και ευρύ φάσμα υπηρεσιών και υποστήριξης. Μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο σημείο συντήρησης του αυτόματου κιβωτίου σας στο Δίκτυο Συνεργατών του MotulEvo.
 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις