Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Βάζεις λάθος λάδια; Καταστρέφεις το μοτέρ σου

Βάζεις λάθος λάδια; Καταστρέφεις το μοτέρ σου

Διαβάστηκε από 3436 αναγνώστες - 27/11/2022

Αν βάλεις λάθος λάδια τότε κινδυνεύεις να κάνεις μεγάλη ζημιά στον κινητήρα σου. Το κάθε αυτοκίνητο έχει άλλα στάνταρς και άλλες ανάγκες. Μάθε να ξεχωρίζεις τι βάζεις και να καταλαβαίνεις τι παίζει με τα λάδια.

Για να μην πάθεις ζημιά από λάθος λάδια


Στην αγορά παίζουν πολλά διαφορετικά λιπαντικά γιατί ακριβώς κάθε αυτοκίνητο έχει διαφορετικές ανάγκες. Τι χρειάζεται το αυτοκίνητό σου θα το διαβάσεις στο βιβλιαράκι του κατασκευαστή, όπως και το κάθε πότε πρέπει να κάνεις αλλαγή.

Η λειτουργία των λιπαντικών είναι διπλή. Αρχικά μειώνουν τις τριβές ανάμεσα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα και κατά δεύτερον βοηθούν στην απαγωγή της θερμότητας από τα τοιχώματα του κινητήρα. Το λάδι που ρέει εντός του κινητήρα πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση που η σύνθεση του να μπορεί να αντέχει τις θερμοκρασίες λειτουργίας.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Άλλο λάδι το καλοκαίρι άλλο το χειμώνα


Το ιδανικό είναι να αλλάζετε λάδια δύο φορές το χρόνο, εκτός φυσικά αν έχετε υπερβεί τον αριθμό των χιλιομέτρων νωρίτερα. Κάθε λιπαντικό έχει ένα νούμερο, π.χ. 5W-40. Αυτό σημαίνει πως, όσο μικρότερος είναι ο πρώτος αριθμός (5), τόσο πιο σταθερό παραμένει το ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες, άρα πιο αποτελεσματικό το χειμώνα. Από την άλλη ο δεύτερος αριθμός (40) είναι ο βαθμός του καλοκαιριού. Όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο περισσότερο το λάδι παραμένει σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.
 

Με συνθετικά λιπαντικά γλιτώνεις μία αλλαγή


Αν πάλι θες να μην αλλάζεις λάδια χειμώνα-καλοκαίρι, υπάρχει λύση. Επιλέγεις συνθετικά λιπαντικά που λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Τα συνθετικά έχουν πρόσθετα χημικά προϊόντα, τα οποία διατηρούν σταθερή τη λιπαντική μεμβράνη σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών.
 

Τα λάθη που χαλάνε το μοτέρ


Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι κανόνες, τους οποίους αν παραβείτε τότε κινδυνεύει ο κινητήρας σας να πάθει μεγάλη ζημιά. Το βασικότερο είναι να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ λιπαντικό βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου. Ο σχηματισμός θεϊκού οξέως και η αύξηση του ιξώδους του λιπαντικού , θα διαβρώσουν τα μέταλλα.

Ακόμα μια «κόκκινη γραμμή» είναι να μην συμπληρώνετε τον κινητήρα με λάδι διαφορετικής ρευστότητας. Το «μείγμα» δεν θα ανακατευτεί σωστά και μόνο ζημιά θα κάνετε. 

Τα είδη των λιπαντικών


Ορυκτέλαια. Σε αυτού του τύπου τα λιπαντικά, τα μόρια διαφέρουν σε μέγεθος και σύνδεση, με αποτέλεσμα να καταπονούνται περισσότερο και σε μικρότερο χρονικό διάστημα κατά τη χρήση. Οι σύγχρονοι κινητήρες κατασκευάζονται με ακραίες ανοχές, με αποτέλεσμα το ορυκτέλαιο να μην μπορεί να τους παράσχει την ανάλογη λίπανση.

Συνθετικά. Το βασικότερο χαρακτηριστικό αυτών των προϊόντων είναι ότι διατηρούν σταθερές τις μοριακές αλυσίδες σε αρκετά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, το ιξώδες τους παραμένει σταθερό, ώστε να λιπαίνουν σωστά τον κινητήρα σε κάθε περίσταση.

Ημισυνθετικά. Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι μείγματα συνθετικών και ορυκτελαίων και οι επιδόσεις τους είναι υψηλότερες από εκείνες των ορυκτέλαιων. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αναμειγνύονται ορυκτέλαια και συνθετικά λιπαντικά.

Aνακυκλωμένα. Τα ανακυκλωμένα λιπαντικά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα λάδια που καθαρίζονται και θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία για να ανακτήσουν τα χαρακτηριστικά τους και αναμειγνύονται με καινούργια λάδια και ειδικά πρόσθετα. Ο βαθμός απόδοσης του ανακυκλωμένου λιπαντικού φτάνει το 70% σε σχέση με το μη ανακυκλωμένο.


Μεγάλη η ζημιά αν δε βάλεις σωστά λάδια

- Άλλο λάδι το καλοκαίρι άλλο το χειμώνα
- Με συνθετικά λιπαντικά γλιτώνεις μία αλλαγή
- Τα λάθη που χαλάνε το μοτέρ
- Τα είδη των λιπαντικών

Όταν αλλάζεις λάδια, λες στο μηχανικό σου τι θέλεις ή τον αφήνεις να σου βάλει ότι να ‘ναι;
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις