Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Θερμαινόμενα κρύσταλλα φαναριών λιώνουν τον πάγο
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Θερμαινόμενα κρύσταλλα φαναριών λιώνουν τον πάγο

10/12/2021

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα, διαθέτουν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, τα οποία ναι μεν προσφέρουν εξαιρετικό φωτισμό, αλλά δεν παράγουν μεγάλη θερμότητα. Έτσι, το χιόνι και ο πάγος συσσωρεύονται στα φώτα, και περιορίζουν αρκετά την λειτουργία τους. Τη λύση δίνει μία φινλανδική εταιρεία, η Canatu.

Η θερμοκρασία σε ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικός παράγοντας άνεσης οδηγού και επιβατών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο εξοπλισμός αναβαθμίζεται και πέρα από το κλασικό air-condition ολοένα και περισσότερα μοντέλα εφοδιάζονται με θερμαινόμενα καθίσματα και θερμαινόμενο τιμόνι. Την ίδια στιγμή, η θέρμανση έχει «εισβάλλει» στα τζάμια, το παρμπρίζ και παράθυρα μπρος και πίσω, με στόχο την ασφαλέστερη οδήγηση. Χάρη στην τεχνολογία που υπάρχει στο θερμαινόμενο γυαλί, ο πάγος που συσσωρεύεται μπορεί να λιώσει εύκολα και γρήγορα, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ορατότητα.

Κοινοποίησέ το »

 


Τι θα λέγατε, όμως, η δυνατότητα αυξομοίωσης της θερμοκρασίας να «μετακομίσει» και στους θερμαινόμενους προβολείς; Αυτή είναι η πρόταση της Canatu, μίας φινλανδικής εταιρείας με ειδίκευση στην κατασκευή υλικών, 3D ελαστικών ταινιών και αισθητήρων αφής.  Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν εξοπλιστεί με φωτιστικά σώματα LED, τα οποία δεν παράγουν μεγάλη θερμότητα. Ως εκ τούτου, το χιόνι και ο πάγος μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνειά τους. Η φωτεινότητα, άρα και η ορατότητα περιορίζεται, ο οδηγός δεν έχει καλό οπτικό πεδίο, ενώ μακροπρόθεσμα θίγονται και οι λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης. Από την στιγμή που οι προβολείς «παγώνουν» και καλύπτονται από χιόνι, αντίστοιχα και οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε συστήματα υποβοήθησης όπως το adaptive cruise control μπορεί να υπολειτουργούν ή ακόμη χειρότερα να σταματήσουν εντελώς!
 
Στο σημείο αυτό η Canatu προτείνει μία έξυπνη λύση με τον σχεδιασμό μίας ειδικής ταινίας. Το πλάνο των Σκανδιναβών έχει να κάνει με μία θερμαινόμενη μεμβράνη που επικαλύπτει την επιφάνεια των προβολέων, καθαρίζει την θολούρα και λιώνει τον πάγο.


 
Η Canatu είναι αρκετά δραστήρια γενικότερα στον τομέα ενίσχυσης της ασφάλειας και της οδηγικής απόλαυσης. Πέρα από την πατέντα των θερμαινόμενων ταινιών, η Φινλανδική εταιρεία επεξεργάζεται και άλλα projects αποσκοπώντας στον να διευκολύνει την χρήση του infotainment system, αναβαθμίζοντας την αίθηση εργονομίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Με την δημιουργία έξυπνων συστημάτων για φωτισμένα κουμπιά αφής, υπόσχεται τα πλήκτρα να μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε επιφάνεια και μέσω των ειδικών της ταινιών και αισθητήρων ο οδηγός να μπορεί να ρυθμίσει το σύστημα ψυχαγωγίας χρησιμοποιώντας πλήκτρα που βρίσκονται στα καθίσματα!  
 
Ουσιαστικά, στα μελλοντικά αυτοκίνητα ίσως δεν θα υπάρχουν τα μεγάλα χειριστήρια και οθόνες που έχουμε συνηθίζει. Εξάλλου, οι μεγάλου μεγέθους touch-screens δεν είναι πάντα εύχρηστες, με την Canatu να καταθέτει την δική της λύση, με τον οδηγό να ρυθμίζει απλά και χωρίς κόπο κάθε του επιθυμία, έχοντας στραμμένη την προσοχή του εκεί που πρέπει, στον δρόμο. ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις