Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τι ρόλο παίζει το βάρος και υλικό της ζάντας;

Διαβάστηκε από 18898 αναγνώστες - 31/10/2019

Αν θες να κάνεις το αμάξι σου ακόμα πιο ασφαλές, πρέπει να βάλεις τις κατάλληλες αλλά και ελαφριές ζάντες. Δες τώρα τον τρόπο που θα κάνεις τη σωστή επιλογή.

Όποιος θέλει να έχει, όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια, όταν βρίσκεται στο δρόμο με το αυτοκίνητό του, τότε το μόνο που πρέπει να κάνει, είναι να βάλει στο αμάξι του όσο το δυνατόν πιο ελαφριές ζάντες. Ναι σωστά καταλάβατε οι ζάντες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον τομέα ασφάλειας του αυτοκινήτου μας.

Πιο ελαφριές ζάντες τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια

Επειδή οι ζάντες παίζουν μεγάλο ρόλο στο μη αναρτώμενο βάρος του αυτοκινήτου,  κάθε γραμμάριο που αφαιρούμε από εκεί συμβάλει ιδιαίτερα θετικά στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας. Συγκεκριμένα, όσο πιο ελαφριά είναι η ζάντα, τόσο πιο ελαφρύς κι ο τροχός άρα, απαιτείται λιγότερη «δύναμη» από τον κινητήρα για να κινηθεί ή να ακινητοποιηθεί, γεγονός που βελτιώνει την επιτάχυνση, αλλά και την επιβράδυνσή (φρενάρισμα) του αυτοκινήτου μας. Έτσι με την συμβολή ελαφριών ζαντών πολλές φορές μπορούν να αποφευχθούν ατυχήματα.

Πως θα αγοράσω τις σωστές ζάντες

Ωστόσο εκτός από ελαφριές πρέπει να αποκτηθούν και οι σωστές ζάντες. Πως το κάνετε αυτό; Προτού επιλέξετε καινούργιες ζάντες για το αυτοκίνητό σας, πρέπει να προσέξετε, ώστε τα χαρακτηριστικά που έχουν να είναι συμβατά με το αυτοκίνητό σας. Οι νέες ζάντες να έχουν των ίδιο αριθμό οπών και όμοιο γεωμετρικό άξονα. Ίδια ή μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρο. Ισοδυναμία offset και να γνωρίζετε, πως η μεγάλη ακαμψία βελτιώνει τα κρατήματα του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Επεξήγηση άγνωστων όρων αναφορικά με τις ζάντες

Επειδή είναι πιθανό να μην γνωρίζεται κάποιες λέξεις από την ορολογία των ζαντών παραθέτουμε την επεξήγηση τους
- Το καρέ μιας ζάντας είναι η έκφραση του αριθμού των μπουλονιών και της διαμέτρου που σχηματίζει ο νοητός κύκλος που διέρχεται από το κέντρο των οπών τους. Για παράδειγμα, αν στη ζάντα αναγράφονται οι αριθμοί «5-114.3» σημαίνει ότι η ζάντα είναι πενταμπούλονη και η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα μπουλόνια ισούται με 114,3 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το καρέ ορίζει ουσιαστικά, αν μια ζάντα μπορεί να ταιριάξει στο αυτοκίνητό μας.

- Το offset είναι η απόσταση που σχηματίζεται μεταξύ του άξονα συμμετρίας της ζάντας και του επιπέδου στήριξης του δίσκου της ζάντας (ακτίνες), με την πλήμνη στην οποία εδράζεται (φρένα και ανάρτηση). Ένα offset με αριθμό «35» για παράδειγμα, υποδηλώνει ότι η απόσταση αυτή είναι ίση με 35 χιλιοστά. Όσο μεγαλύτερο είναι το offset, τόσο περισσότερο η ζάντα σας θα εισέρχεται μέσα στον άξονα και κινδυνεύει να αγγίξει τις δαγκάνες των φρένων ή τα αμορτισέρ σας. Όσο μικρότερο είναι το offset, τόσο η ζάντα βγαίνει προς το δρόμο.

- Η διάσταση των ζαντών, θα πρέπει να εκτιμηθεί επίσης, αν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τις ζάντες στο αυτοκίνητό μας, αφού όπως και τα ελαστικά, έτσι και οι διαστάσεις των ζαντών, έχουν το δικό τους αναγνωριστικό στοιχείο. Μια ζάντα δηλαδή, με διάσταση «18Χ8J», σημαίνει ότι είναι 18 ιντσών (διάμετρος στεφάνης) και έχει πλάτος στεφάνης 8 ίντσες. Το J όπως και τα Κ και L, υποδηλώνουν το ύψος και τη μορφή του χείλους της εξωτερικής πλευράς



Οι κατηγορίες ζαντών και τα χαρακτηριστικά τους

- Μεταλλικές ζάντες: Είναι οι φθηνότερη και πιο βαριά λύση, εξ ου και η προτίμησή τους από τους περισσότερους κατασκευαστές για τις βασικές εκδόσεις των αυτοκινήτων τους, συνήθως καλυμμένες πίσω από τάσια που τις κάνουν να δείχνουν αλουμινένιες. Το μεγάλο ατού που έχουν σε σχέση με τον ελαφρύτερο ανταγωνισμό τους είναι η αντοχή τους, καθώς μπορούν να επισκευαστούν μετά από ατυχείς συναντήσεις με λακκούβες ή πεζοδρόμια που μπορεί να στραβώσουν το χείλος τους.

- Ζάντες Αλουμινίου: Σαφώς ακριβότερες αλλά και ελαφρύτερες για τις ίδιες διαστάσεις, είναι η πιο δημοφιλής λύση τόσο σε περίπτωση αντικατάστασης όσο και για πιο πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις αυτοκινήτων. Το κυριότερο μειονέκτημά τους είναι ότι το αλουμίνιο έχει μνήμη ως υλικό, οπότε ακόμα και σε περίπτωση που θεωρητικά έχουν επισκευαστεί μετά από μικρό στράβωμα του χείλους, συνεχίζουν να είναι πιο ευπαθείς.

- Ζάντες Μαγνησίου / Ανθρακονημάτων: Για όσους αποζητούν το απόλυτο και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Προορίζονται συνήθως για κορυφαίες εκδόσεις σπορ αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν ιδρώνουν απέναντι στο κόστος τους. Οι ζάντες μαγνησίου είναι διαθέσιμες τόσο σε διαιρούμενες όσο και σε απλές, ενώ οι ανθρακονημάτων είναι συνήθως διαιρούμενες με το κέντρο τους να είναι κατασκευασμένο είτε από μαγνήσιο είτε αλουμίνιο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις