Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τελικά είναι καλύτερο το ηλεκτρικό τιμόνι σε σχέση με το υδραυλικό?

Διαβάστηκε από 26727 αναγνώστες - 23/9/2021

Το υδραυλικό τιμόνι έκανε τις μανούβρες παιχνιδάκι, το ηλεκτρικό τιμόνι τις έκανε ακόμα πιο εύκολες και με λιγότερη σπατάλη ενέργειας από τον κινητήρα. Ποιο όμως είναι καλύτερο τελικά?

Αιτία; Τα υδραυλικά και τα ηλεκτρικά τιμόνια που έκαναν την οδήγηση να μοιάζει «παιχνιδάκι» και περιόρισαν ακόμα και τα ατυχήματα στο δρόμο καθώς προηγουμένως με το μηχανικό τιμόνι χρειαζόσουν 1-2 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσεις τη στροφή.

Kοινοποίησε το »

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν δύο τύπους διεύθυνσης πια. Ο λόγος για τα υδραυλικά αλλά και τα ηλεκτρικά τιμόνια. Ο κάθε τύπος επιτρέπει και διευκολύνει το στρίψιμο στον οδηγό η διαφορά μεταξύ τους έγκειται στην πηγή ενέργειας της υποβοήθησής τους.

Υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης: Το υδραυλικό τιμόνι αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές «διεύθυνσης» του οχήματος. Το σύστημα αυτό αποτελείται από εξαρτήματα όπως η αντλία, ο ιμάντας κίνησης καθώς επίσης και το υγρό του υδραυλικού τιμονιού. Όλα τα εξαρτήματα δουλεύουν για να δημιουργήσουν την υδραυλική ισχύ που χρειάζεται το τιμόνι για να γυρίσει σχετικά εύκολα αντλώντας ενέργεια από τον κινητήρα του οχήματος. Η περιστροφική αντλία πτερυγίων που περιέχεται στον κινητήρα παράγει υδραυλική πίεση την κατάλληλη στιγμή και έτσι κάθε φορά που γυρίζετε ή περιστρέφετε το τιμόνι η αντλία μέσω της πίεσης αυξάνει την ισχύ της δύναμης και περιστρέφει τον τροχό. Η πίεση αυξάνεται εξαιτίας του πρόσθετου υδραυλικού υγρού που εισάρχεται στον κύλινδρο από τις βαλβίδες. Μόλις αυτό συμβεί ο μηχανισμός διεύθυνσης δέχεται πίεση από τον κύλινδρο και προκαλεί την κίνηση των τροχών μαζί με το τιμόνι μειώνοντας παράλληλα τη δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί για την περιστροφή του.



Επόμενη μορφή της υδραυλικής υποβοήθησης αποτελεί η ηλεκτρο-υδραυλική η οποία διαφέρει από την υδραυλική μόνο στο ότι δεν αντλεί την κινητική της ενέργεια μέσω του ιμάντα από τον κινητήρα αλλά τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια.

Ηλεκτρικό τιμόνι: Το EPS (Electrically Power Steering) είναι το επόμενο βήμα της υποβοήθησης και βασίζεται αμιγώς στην ηλεκτρική ενέργεια. Η λειτουργία του βασίζεται σε αισθητήρες που βρίσκονται στην κολώνα του τιμονιού «ενημερώνονται» για τον έλεγχο του οχήματος από τον οδηγό και μεταφέρουν το μήνυμα στη μονάδα ελέγχου του οχήματος. Ο «εγκέφαλος» αυτός αξιολογεί τα δεδομένα όπως η ροπή που βάζει ο οδηγός, η ταχύτητα και η θέση του τιμονιού και θέτει σε δράση τον ηλεκτρικό κινητήρα της κρεμαγιέρας (ενδέχεται να βρίσκεται και στην κολώνα του τιμονιού) και φροντίζει για το στρίψιμο των τροχών.
 
Συμπέρασμα
Αν αναρωτιέστε ποιος τύπος υποβοήθησης είναι καλύτερος τότε η απάντηση που θα σας έδινε ο κατασκευαστής ή κάποιος ειδικός είναι φυσικά ο ηλεκτρικός. Η κατά πολύ απλούστερη λειτουργία και οι λιγότεροι παράγοντες που εμπλέκονται στη διεύθυνση του οχήματος το καθιστούν την καλύτερη επιλογή. Σε αυτό αξίζει να προστεθεί πως οι πολλοί και πολύπλοκοι παράγοντες που εμπλέκονται στο υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης το καθιστούν και πιο επισφαλές ως προς την πιθανότητα βλάβης. Πέρα από αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως το υδραυλικό τιμόνι χρησιμοποιεί κατά 90% περισσότερη ενέργεια από τον κινητήρα συγκρίσει με το ηλεκτρικό.
 

Kοινοποίησε το »

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις