Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που απαιτείται για να οδηγούμε το αυτοκίνητό μας με ασφάλεια, δεν είναι άλλο από το να βλέπουμε μπροστά μας.

Βελτιώνοντας την ορατότητα

Διαβάστηκε από 8877 αναγνώστες - 5/9/2016

Ένα από τα πιο παραμελημένα αναλώσιμα του αυτοκινήτου -παρά τη μεγάλη σημασία τους στον τομέα της ασφάλειας- είναι οι υαλοκαθαριστήρες. Με απλά λόγια, όταν δε λειτουργούν σωστά δε βλέπουμε καλά, με αποτέλεσμα η οδήγηση να γίνεται αναίτια πιο επικίνδυνη και κουραστική όταν βρέχει ή χιονίζει.

Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που απαιτείται για να οδηγούμε το αυτοκίνητό μας με ασφάλεια, δεν είναι άλλο από το να βλέπουμε μπροστά μας. Και όταν οι καθαριστήρες ξεραθούν, όταν αρχίζει να βρέχει αντί για το δρόμο θα βλέπουμε μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό, με την κατάσταση απλά να χειροτερεύει σε επικίνδυνα μεγάλο βαθμό αν είναι βράδυ και έχουμε τις παραπάνω διαθλάσεις από τα φώτα των αντίθετα κινούμενων οχημάτων. Δυστυχώς, οι καθαριστήρες εμπίπτουν στην κατηγορία των πραγμάτων που συνήθως δε θυμόμαστε να αντικαταστήσουμε παρά μόνο όταν είναι πια ιδιαίτερα αργά.

Τα μάκτρα των καθαριστήρων έχουν διάρκεια ζωής περίπου έξι μηνών ή 10.000 χλμ., με τα νούμερα να κυμαίνονται ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες είναι εκτεθειμένα. Όσο περισσότερο ήλιο, βροχή και σκόνη συναντούμε, τόσο μικρότερη είναι και η διάρκεια ζωής τους. Οι ειδικοί προτείνουν να ελέγχουμε τους καθαριστήρες κάθε δύο εβδομάδες, σηκώνοντάς τους από το παρμπρίζ και ελέγχοντας την επιφάνεια και την ελαστικότητά τους με το δάκτυλο. Όταν έρθει η ώρα της αλλαγής, πάντα αλλάζουμε και τους δύο καθαριστήρες μαζί, ακόμα και αν ο ένας δείχνει να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον άλλο.

Ποιους καθαριστήρες όμως να διαλέξουμε; Πέρα από τους παραδοσιακά ακριβούς εργοστασιακούς καθαριστήρες, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στο εμπόριο οι οποίες μπορεί να προβούν πολύ πιο αποτελεσματικές. Για να επιλέξουμε όμως καθαριστήρες υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρουμε πρώτα:

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν για λόγους αεροδυναμικής πιο καμπύλα παρμπρίζ, κάτι που σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί, ίσιοι καθαριστήρες δεν αποδίδουν τόσο καλά. Ελέγξετε τους καθαριστήρες του οχήματος σας και αναζητήστε αντικαταστάτες παρόμοιας καμπυλότητας.

Ελέγχουμε τις διαστάσεις των καθαριστήρων μας. Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν κατάλογο οχημάτων στα οποία ταιριάζουν, αλλά καλό είναι να είμαστε σίγουροι. Πέρα από το μήκος, το επόμενο βασικό στοιχείο που μας ενδιαφέρει σε περίπτωση που επιλέγουμε έναν universal καθαριστήρα, είναι να είναι συμβατός με τα μπράτσα των καθαριστήρων, είτε κουμπώνοντας απευθείας είτε με πρόσθετο εξάρτημα.

Το επόμενο βασικό στοιχείο που μας ενδιαφέρει αφού έχουμε λύσει τα βασικά, είναι το υλικό κατασκευής. Παραδοσιακά, το μάκτρο των καθαριστήρων είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος τα μάκτρα σιλικόνης, που έχουν καλύτερη εφαρμογή από τα παραδοσιακά και συνεχίζουν να αποδίδουν πολύ καλύτερα σε συνθήκες ελληνικού καλοκαιριού ή βορειο-ευρωπαϊκού κρύου, με μειονέκτημα τη μικρότερη ακαμψία τους. Στο άλλο άκρο είναι οι «ενισχυμένοι» καθαριστήρες, όπου η επιφάνεια του μάκτρου που έρχεται σε επαφή με το παρμπρίζ είναι κατασκευασμένη από ιδιαίτερα μαλακό καουτσούκ, ενώ ο «κορμός» του είναι ενισχυμένος και σκληρυμένος για μεγαλύτερη αντοχή.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις