Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πού θα βρείτε τα καλά ανταλλακτικά για να αντικαταστήσετε τις ζημιές του καλοκαιριού

5/9/2017

Το καλοκαίρι η ζέστη ταλαιπωρεί εκτός από εμάς, και το αυτοκίνητό μας αυξάνοντας την πιθανότητα βλαβών. Δες τώρα τι ισχύει σχετικά με κόστος, εγγύηση, κατηγορίες και κανάλια διανομής των ανταλλακτικών και αποφάσισε από πού θα προμηθευτείς.

Μπορείς να πάρεις ανταλλακτικά εφάμιλλα με τα αυθεντικά, με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Η πιο σίγουρη λύση φυσικά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο είναι να χρησιμοποιούμε τα ανταλλακτικά του κατασκευαστή, αλλά το συχνά δυσθεώρητο ύψος τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές συχνά αναγκάζει την αναζήτηση άλλων λύσεων. 
Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές, που συχνά προσφέρουν εφάμιλλη ποιότητα με αισθητά πιο προσιτό κόστος. Όμως, τόσους ανεξάρτητους κατασκευαστές που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις και τόσες πηγές που μπορούμε να τα βρούμε, ποια αποτελούν την καλύτερη και ταυτόχρονα ασφαλέστερη επιλογή;

Τα ανταλλακτικά έχουν εγγύηση. Ρώτα για τη διάρκεια και τις καλύψεις της.
Χάρη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας των καταναλωτών, όλα τα επώνυμα ανταλλακτικά πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται με εγγύηση καλής λειτουργίας που, εκτός των αναλώσιμων, φτάνει έως και τα δύο έτη. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις μεταχειρισμένων ή ανακατασκευασμένων ελαστικών, τα σοβαρά καταστήματα προσφέρουν εγγύηση έξι ή ακόμα και εννέα μηνών για τα προϊόντα που διαθέτουν.
Αυτό δε σημαίνει ότι μας καλύπτουν σε κάθε περίπτωση βέβαια, καθώς εάν το αυτοκίνητό μας είναι ακόμα στην εργοστασιακή του εγγύηση, για να τη διατηρήσουμε ο κατασκευαστής απαιτεί τη χρήση γνήσιων ανταλλακτικών – λογικό, καθώς αλλιώς θα ήταν ανοιχτοί σε απαιτήσεις επιδιόρθωσης από βλάβες που θα είχαν δημιουργηθεί από χαμηλής ποιότητας ανταλλακτικά.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει προ της αγοράς να ζητούμε διευκρινήσεις για τη διάρκεια της εγγύησης και το τι ακριβώς καλύπτει, ενώ πάντα κρατάμε τις αποδείξεις αγοράς καθώς αυτές πρόκειται να μας βοηθήσουν να αποδείξουμε την προέλευση και την ημερομηνία αγοράς ενός ανταλλακτικού εάν χρειαστεί.


 


Δεν είναι όλα τα ανταλλακτικά ίδια. Δες τις κατηγορίες και διάλεξε ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Όπως είναι φυσικό, δεν είναι όλα τα ανταλλακτικά ίδια. Αντίθετα, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση και την ποιότητά τους:
Γνήσια ανταλλακτικά: Είναι τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τα οποία διατίθενται από το εξουσιοδοτημένο δίκτυό τους. Πάντα φέρουν στη συσκευασία το σήμα της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας στη συσκευασία τους. Δεν κατασκευάζονται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά από επιλεγμένους κατασκευαστές με τους οποίους οι εταιρείες έχουν συμβόλαια.

Ανταλλακτικά OEM: Αισθητά πιο προσιτά από τα ανταλλακτικά των αντιπροσωπειών, φέρουν στη συσκευασία το σήμα του κατασκευαστή. Πέραν αυτής της διαφοράς, είναι ακριβώς τα ίδια ανταλλακτικά με τα γνήσια. Προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές που προμηθεύουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες κατά την κατασκευή του αυτοκινήτου, εξου και η ονομασία τους, Original Equipment Manufacturer.

Aftermarket ανταλλακτικά: Κατά περίπτωση γνωστά και ως ιμιτασιόν. Σε αυτή την περίπτωση τα ανταλλακτικά προέρχονται από ανεξάρτητες εταιρείες που δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας με τη συγκεκριμένη εταιρεία για το συγκεκριμένο μοντέλο. Η ποιότητά τους κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τις προδιαγραφές κατασκευής τους, που φυσικά θα πρέπει να είναι εφάμιλες με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή για να τα προτιμήσουμε. Συνήθως τα μηχανικά μέρη είναι ισάξιας ποιότητας, ενώ κατά περίπτωση σε ανταλλακτικά φανοποιείας μπορεί να έχουν μικρότερο πάχος για να κρατήσουν το κόστος τους χαμηλά. Θα πρέπει βέβαια πάντα να γίνεται έλεγχος πως πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Ανταλλακτικά ανακατασκευής: (rebuild ή remanufactured): Πρόκειται για χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που μετά την αφαίρεσή τους από το όχημα στο οποίο βρισκόντουσαν έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια. Πολλές φορές η καλύτερη λύση για παλαιότερα μοντέλα στα οποία οι κατασκευαστές δεν είναι πια υποχρεωμένοι να διατηρούν στοκ ανταλλακτικών. Είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους ότι πρόκειται για ανακατασκευής και να συνοδεύονται από εγγύηση. Τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Είναι, φυσιολογικά, η οικονομικότερη λύση. Η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς διαφορετικά τμήματα του αυτοκινήτου έχουν διαφορετική φθορά και διάρκεια ζωής. Κατά περίπτωση μπορεί να αποβούν εικονική οικονομία λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής που τους απομένει και γιαυτό προτείνεται να αγοράζονται μόνο απόσους γνωρίζουν να τα ξεχωρίζουν. Προτιμώνται ευρέως στην κατηγορία των ανταλλακτικών φανοποιείας.
Διάλεξε εσύ τα ανταλλακτικά σου και όχι το συνεργείο γιατί έτσι είσαι σίγουρος τόσο για την ποιότητα όσο και για την τιμή.

Η πιο συνηθισμένη λύση είναι να αφήνουμε το συνεργείο μας, ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι ακόμα σε εγγύηση, να επιλέγει τα ανταλλακτικά μας. Μπορεί να είναι η πιο εύκολη, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε η μοναδική ούτε η πιο οικονομική. 

Εναλλακτικές πηγές είναι: Ανεξάρτητα καταστήματα στις γειτονιές ανταλλακτικών όπως Φραντζή, Λιοσίων, Κλεισθένους. Μπορούμε να βρούμε όλες τις κατηγορίες των ανταλλακτικών εδώ, από γνήσια έως μεταχειρισμένα. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο απαιτούμενος χρόνος, καθώς μπορεί να φάμε μέρες χωρίς να βρούμε αυτό που θέλουμε.

Μέσω Internet είτε μέσω e-Shop είτε αγγελιών. Τείνει να γίνει ο πιο διαδεδομένος πλέον τρόπος, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε άμεση επαφή με το ανταλλακτικό που θέλετε, κάτι που δεν προτείνεται σε περίπτωση που αποφασίσετε να αναζητήσετε κάτι μεταχειρισμένο.

Τηλεφωνικά. Η ενδιάμεση λύση σε χρόνο από τα παραπάνω. Αν έχετε όρεξη και ένα τηλεφωνικό κατάλογο βρίσκεται τους επαγγελματίες ανά περιοχή και κάνετε την επιλογή σας. Ρωτήστε πάντα για το κόστος των μεταφορικών σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πάτε να τα παραλάβετε.

Σε περίπτωση που αγοράζετε από Ελλάδα, η έξυπνη κίνηση είναι να επιλέξετε από κάποιο σημείο πώλησης ανταλλακτικών που ανήκει στο Σύνδεσμο Εισαγωγέων Εμπόρων Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων (ΣΕΕΑΑ). Όπως τονίζεται από τους υπεύθυνους του Συνδέσμου, το συγκεκριμένο δίκτυο διαθέτει ανταλλακτικά γνήσια ή εφάμιλλης ποιότητας που καλύπτουν, σε κάθε περίπτωση, τις προδιαγραφές του κάθε κατασκευαστή, ενώ καλύπτονται και από εγγύηση.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις