Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τι παίζει με τα ανταλλακτικά;

Διαβάστηκε από 8204 αναγνώστες - 11/8/2017

Εάν θες σιγουριά, ασφάλεια και εγγυημένη απόδοση χωρίς να χάσεις χρόνο στο ψάξιμο είσαι για καινούργιο ανταλλακτικό. Δες τώρα τα4 είδη υπάρχουν και αποφάσισε ποιο σου ταιριάζει γάντι.

Τα αναλώσιμα είναι τα ανταλλακτικά που πουλάνε περισσότερο. Εάν τα πάρεις καινούργια εξασφαλίζεις και ασφάλεια και οικονομία καθώς έχουν εγγυημένο χρόνο ζωής.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς τα ανταλλακτικά που πουλάνε περισσότερο είναι τα αναλώσιμα, όπως τα φίλτρα, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα ελαστικά, οι δισκόπλακες, τα σετ αμπραγιάζ και τα συναφή. Τα ανταλλακτικά δηλαδή για μέρη του αυτοκινήτου με περιορισμένο χρόνο ζωής, τα οποία φθείρονται περισσότερο κατά την οδήγηση, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και το χρόνο. Αυτό που πρέπει να υπολογίσει κανείς είναι ότι η σωστή επιλογή ανταλλακτικών είναι σημαντική για την ασφάλειά μας. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με ελαστικά, φρένα και αμορτισέρ κακής ποιότητας. Πάνω από όλα, λοιπόν, καλό ανταλλακτικό σημαίνει περισσότερη ασφάλεια. Εκτός από την ασφάλεια, όμως, έχουμε και οικονομικό όφελος καθώς η χρήση καινούργιων και ποιοτικών ανταλλακτικών αυξάνει την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου.
 
Τα 4 είδη καινούργιων ανταλλακτικών που υπάρχουν (γνήσια, ΟΕΜ, aftermarket και ανακατασκευής) , δες τις διαφορές στη ποιότητα  και τα χαρακτηριστικά τους

Υπάρχουν διάφορα είδη καινούργιων ανταλλακτικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Ας δούμε για λίγο ποια είναι αυτά και ποιες οι διαφορές τους.
Γνήσια ανταλλακτικά. Πρόκειται για τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα, φέρουν το σήμα τους στη συσκευασία. Τα κατασκευάζουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές, με τους οποίους συνεργάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ανταλλακτικά OEM. Είναι ακριβώς τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, όπως μαρτυρά και το όνομά τους (ΟΕΜ: Original Equipment Manufacturers) και είναι ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες, καθώς αντί για της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν αυτό του αρχικού κατασκευαστή.
Aftermarket ανταλλακτικά. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα γνήσια και τα OEM και μάλιστα πιο φθηνά, καθώς κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επομένως, θα πρέπει πάντα να γίνεται και ένας έλεγχος ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Aνταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured). Ακόμη και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, λειτουργώντας τα στη συνέχεια, σαν να είναι καινούρια. Είναι υποχρεωτικό όμως, να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην συσκευασία τους, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προϊόντα ανακατασκευής.

Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι οι πιο ποιοτικές λύσεις είναι 2 πρώτες: Τα γνήσια ανταλλακτικά και ανταλλακτικά OEM. Αν λοιπόν ψάχνουμε για το καλύτερο ανταλλακτικό της αγοράς, που θα είναι και σύμφωνο με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, πρέπει να στραφούμε σε αυτές τις κατηγορίες. Επειδή, όμως πολλούς, αν όχι όλους πλέον, μας απασχολεί το θέμα του χαμηλού κόστους, μπορεί να στραφούμε στις 2 τελευταίες κατηγορίες: Τα aftermarket ανταλλακτικά και ανταλλακτικά ανακατασκευής. 


Ζήτα πάντα εγγύηση για το ανταλλακτικό και να ξέρεις πως συμβαδίζει πάντα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ειδάλλως θα σου ρθει η ζημιά..διπλή.

Κάτι πολύ βασικό είναι τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ιδιαίτερα αν επιλέξουμε aftermarket ή ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά θα πρέπει να σιγουρευτούμε για το αν πληρούν της απαραίτητες προδιαγραφές. Ο πειρασμός του χαμηλού κόστος ίσως είναι μεγάλος αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Η χρήση καλών ανταλλακτικών αυξάνει την ασφάλεια μας, άρα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί.
Κάτι άλλο που απαιτεί την προσοχή μας είναι να σιγουρευτούμε ότι τα ανταλλακτικά που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουν επίσημη εγγύηση. Πολλά μπορεί να συμβούν αφού φύγουμε από το συνεργείο. Υπάρχουν συνέργεια που χρησιμοποιούν την έννοια της εγγύησης πολύ γενικά ή άλλα που αποφεύγουν να αναφέρουν τι ακριβώς καλύπτει η εγγύηση του ανταλλακτικού. Για να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι δεν θα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα την αξία ενός ανταλλακτικού, ρωτάμε πάντα το συνεργείο τόσο για την χρονική περίοδο της εγγύησης, όσο και τι ακριβώς καλύπτει.


Η μισή δουλειά είναι του ανταλλακτικού και η άλλη μισή το χέρι του μάστορα
Η επιλογή σωστού ανταλλακτικού πρέπει να συνδυάζεται πάντα από την επιλογή του κατάλληλου συνεργείου. Είναι καλό να επιλέγουμε μόνο εξειδικευμένα συνεργεία, οι μηχανικοί των οποίων θα έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και ξέρουν πώς να τοποθετήσουν σωστά τα ανταλλακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η καλή φήμη ενός συνεργείου και η συζήτηση που θα έχουμε με τους μηχανικούς, συνήθως λένε πολλά για την ποιότητα της εργασίας του.
Πριν αγοράσεις λοιπόν, κάποιο καινούργιο ανταλλακτικό σκέψου το καλά. Τα σωστά και ποιοτικά ανταλλακτικά αυξάνουν την ασφάλεια και την μεταπωλητική αξία οπότε έχεις πολλά να κερδίσεις. Επίλεξε το ανταλλακτικό που καλύπτει τις ανάγκες σου, συνδυάζει ποιότητα και τιμή και είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Και πρόσεχε πάντα να παίρνεις επίσημη εγγύηση και να εμπιστεύεσαι μηχανικούς που ξέρουν....
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις