Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ο πιο σημαντικός ανεμιστήρας του αυτοκινήτου

2/10/2019

Ξέρεις ποιος είναι πιο σημαντικότερος ανεμιστήρας του αυτοκινήτου σου και πώς λειτουργεί;

Αν λόγω του καλοκαιριού που μόλις έφυγε, ο πρώτος ανεμιστήρας που σου έρχεται στο μυαλό είναι το ανεμιστηράκι του κλιματιστικού στο αμάξι, τότε κάνεις λάθος. Μεγάλο λάθος... Ο πιο χρήσιμος ανεμιστήρας του αυτοκινήτου σου δεν είναι άλλος από το βεντιλατέρ που όταν χρειάζεται φροντίζει να το κρατά κρύο και «ζωντανό».

Γιατί είναι χρήσιμο;
Το βεντιλατέρ αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια ως προς την ψύξη του κινητήρα καθώς αναλαμβάνει δράση όταν τα πράγματα και οι θερμοκρασίες τείνουν να ξεφύγουν. Δουλειά του; Να αυξήσει το ρυθμό ψύξης του κινητήρα κατευθύνοντας τον αέρα με μεγαλύτερη ταχύτητα.


 
Λειτουργεί συνεχώς;
Η απάντηση εδώ είναι όχι. Το βεντιλατέρ δουλεύει μόνο όταν το αυτοκίνητο και ο κινητήρας το χρειάζονται. Η λειτουργία του κρίνεται κατά κύριο λόγο από την εξωτερική θερμοκρασία. Αν δεν είναι επαρκώς χαμηλή για την ψύξη του νερού, τότε για να αποφευχθούν οι μεγάλες θερμοκρασίες στον κινητήρα και ο κίνδυνος να καεί, αναλαμβάνει δράση το βεντιλατέρ.
Η δουλειά που κάνει το καθιστά εξαιρετικά χρήσιμο για όσους οδηγούν στην Ελλάδα κυρίως τους καθημερινούς μήνες όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν πολύ υψηλά επίπεδα.


 
Βεντιλατέρ τότε και τώρα
Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων θα δούμε πως η κίνηση του βεντιλατέρ γινόταν μέσω του ιμάντα του στροφαλοφόρου άξονα. Στην εποχή μας τα βεντιλατέρ λειτουργούν με ηλεκτρισμό και τα ενεργοποιεί η θερμοστατική βαλβίδα όταν και αν το ψυκτικό υγρό του κινητήρα, και κατ επέκταση ο ίδιος ο κινητήρας είναι πιο ζεστός από το όριο θερμοκρασίας που η κατασκευάστρια εταιρεία έχει θέσει. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στα σύγχρονα οχήματα έχουν βοηθήσει έτσι ώστε τα σύγχρονα ψυγεία να είναι πολύ πιο μικρά σε διαστάσεις ενώ αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν να τοποθετήσουν στα οχήματά τους δύο μικρότερα βεντιλατέρ αντί ενός μεγάλου.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις