Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Πώς να επιλέξεις τα κατάλληλα ανταλλακτικά

21/5/2021

Η αγορά ανταλλακτικών δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαίνεται. Θα πάρεις καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Γνήσιο ή aftermarket; Δες τα βήματα που ακολουθούμε όταν αγοράζουμε ανταλλακτικά, και κάνε την κατάλληλη επιλογή.

Η στιγμή που θα χρειαστεί να αγοράσεις ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σου αναπόφευκτα θα έρθει. Και αυτό γιατί η σωστή συντήρηση είναι απαραίτητη, αφού πάνω απ όλα, είναι θέμα ασφάλειας. Ορισμένοι επιλέγουν να πάνε κατευθείαν στο συνεργείο και να αφήσουν το όχημα τους για επισκευή στους ειδικούς, ενώ άλλοι προσπαθώντας να γλιτώσουν χρήματα ή να το φτιάξουν μόνοι τους αγοράζουν μόνοι τους τα ανταλλακτικά που θέλουνε. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο σωστός τρόπος επιλογής ανταλλακτικών, τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή καταστήματος, καθώς και ποια ανταλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε ως μεταχειρισμένα.

Τίποτα από τα παρακάτω που θα διαβάσετε δεν έχει αξία, αν ο έμπορος που προμηθεύεστε δεν είναι γνωστός και αξιόπιστος. Οι αγγελίες στο internet κρύβουν παγίδες, πρώτα ελέγξτε για την αξιοπιστία του έμπορου, σίγουρα θα έχει γραφτεί κάτι στο internet από κάποιο Μέσο, συνήθως αυτοί που προβάλουν και διαφημίζουν το όνομα τους δεν διακινδυνεύουν την φήμη τους από μία κακή συναλλαγή. Δεν έχει σημασία αν θα δώσεις 5 ευρώ παραπάνω αρκεί αυτό που θα αγοράσεις να είναι αυτό που θες , σε κατάσταση που το θες και ο έμπορος να είναι δίπλα . 
 
Τα Τips για σωστή επιλογή ανταλλακτικών
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς τα ανταλλακτικά που πουλάνε περισσότερο είναι τα αναλώσιμα, όπως τα φίλτρα, τα τακάκια, τα αμορτισέρ, τα ελαστικά, οι δισκόπλακες, τα σετ αμπραγιάζ και τα συναφή. Τα ανταλλακτικά δηλαδή για μέρη του αυτοκινήτου με περιορισμένο χρόνο ζωής, τα οποία φθείρονται περισσότερο κατά την οδήγηση, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες και το χρόνο. Αυτό που πρέπει να υπολογίσει κανείς είναι ότι η σωστή επιλογή ανταλλακτικών είναι σημαντική για την ασφάλειά μας. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με ελαστικά, φρένα και αμορτισέρ κακής ποιότητας. Πάνω από όλα, λοιπόν, καλό ανταλλακτικό σημαίνει περισσότερη ασφάλεια. Εκτός από την ασφάλεια, όμως, έχουμε και οικονομικό όφελος καθώς η χρήση καινούργιων και ποιοτικών ανταλλακτικών αυξάνει την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου.


 
Πριν αγοράσεις λοιπόν, κάποιο καινούργιο ανταλλακτικό σκέψου το καλά. Τα σωστά και ποιοτικά ανταλλακτικά αυξάνουν την ασφάλεια και την μεταπωλητική αξία οπότε έχεις πολλά να κερδίσεις. Επίλεξε το ανταλλακτικό που καλύπτει τις ανάγκες σου, συνδυάζει ποιότητα και τιμή και είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Και πρόσεχε πάντα να παίρνεις επίσημη εγγύηση και να εμπιστεύεσαι μηχανικούς που ξέρουν το αντικείμενο της εργασίας τους....
 
Ποιες είναι οι κατηγορίες καινούργιων ανταλλακτικών
Επειδή η επιλογή των ανταλλακτικών είναι μία πολύπλοκη υπόθεση, είναι αναγκαίο να ξέρετε τις βασικές κατηγορίες των ανταλλακτικών και πως διακρίνονται βάσει ποιότητας, εγγυήσεων και ανταλλακτικών. Για να επιλέξετε τα κατάλληλα ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν τεχνικό της εμπιστοσύνης σας. Καλό θα είναι πάντως, να γνωρίζετε και οι ίδιοι κάποιες σημαντικές πληροφορίες πριν την αγορά, όπως τις πέντε βασικές κατηγορίες των ανταλλακτικών:

1. Γνήσια ανταλλακτικά. Πρόκειται για τα ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και μάλιστα, φέρουν το σήμα τους στη συσκευασία. Τα κατασκευάζουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές, με τους οποίους συνεργάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες. 
 
2. Ανταλλακτικά OEM. Είναι ακριβώς τα αυθεντικά ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σας, όπως μαρτυρά και το όνομά τους (ΟΕΜ: Original Equipment Manufacturers) και είναι ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες, καθώς αντί για της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν αυτό του αρχικού κατασκευαστή.
 
3. Aftermarket ανταλλακτικά. Τα ανταλλακτικά αυτά είναι αντίστοιχης ποιότητας με τα γνήσια και τα OEM και μάλιστα πιο φθηνά, καθώς κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Επομένως, θα πρέπει πάντα να γίνεται και ένας έλεγχος ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. 
 
4. Aνταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured). Ακόμη και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, λειτουργώντας τα στη συνέχεια, σαν να είναι καινούρια. Είναι υποχρεωτικό όμως, να αναφέρεται κάτι τέτοιο στην συσκευασία τους, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για προϊόντα ανακατασκευής.
 
5. Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Είναι συνήθως πολύ πιο οικονομικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του αυτοκινήτου στο οποίο θα τα χρησιμοποιήσετε.


 
Ποιοι είναι οι τρόποι παραγγελίας
Επειδή όπως είπαμε καλύτερα να ψωνίζεις μόνος, είτε πρόκειται για μια απλή βίδα, είτε για κάποιο πολύπλοκο μηχανικό μέρος, για να εξυπηρετηθείτε άμεσα και γρήγορα οι επιλογές σας είναι τρεις:
 
• Πόρτα – πόρτα στις γειτονιές με καταστήματα ανταλλακτικών όπως Φραντζή, Λιοσίων, Κλεισθένους.. όρεξη να έχεις και θα βρεις αυτό που θες στην τιμή που θες.
 
• Μέσω Internet και αγγελιών, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε άμεση επαφή με το ανταλλακτικό που θέλετε, άρα προσοχή σε ποιον απευθύνεστε 
 
• Τηλεφωνικά. Αν έχετε όρεξη και ένα τηλεφωνικό κατάλογο βρίσκεται τους επαγγελματίες ανά περιοχή και κάνετε την επιλογή σας. Εδώ και πάλι καλό είναι να πάρετε κάποιον γνωστό έμπορο που βρήκατε και όχι όποιον τυχαίο σας έπεσε μπροστά σας.

Ένας εύκολος τρόπος για να αγοράσετε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας, είναι μέσω των λεγόμενων e-shop. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναπτυχθεί πια σε μεγάλο βαθμό και το ίδιο ισχύει και για την κατηγορία των ανταλλακτικών, καθώς υπάρχει μία μεγάλη γκάμα επιλογών και μέσω e-shop. Πρόκειται μάλιστα για μία λύση που προσφέρει ευκολία στους καταναλωτές, αλλά και ασφάλεια, καθώς υπάρχουν και ηλεκτρονικά καταστήματα, κορυφαίων εμπόρων ανταλλακτικών, οι οποίοι και προσφέρουν όλες τις σχετικές εγγυήσεις για τα προϊόντα τους.



Το διαδίκτυο έγινε ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της αγοράς ανταλλακτικών. Παλαιότερα, όταν κάποιος έψαχνε ένα ανταλλακτικό επισκεπτόταν συγκεκριμένες αγορές, όπου ήταν «μαζεμένα» τα καταστήματα που πουλούσαν ανταλλακτικά αυτοκινήτων (γνήσια, after market, μεταχειρισμένα κτλ.). Σήμερα, αυτές οι αγορές- περιοχές έχουν μειωθεί, όμως έχει αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι, μπορείτε να κάνετε έρευνα αγοράς γρήγορα, εντοπίζοντας τις καλύτερες τιμές και υπηρεσίες μέσα από sites, ακόμα και να προβείτε σε άμεσες αγορές αφού οι περισσότεροι έμποροι ανταλλακτικών διαθέτουν και e-shop. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, να τσεκάρετε το χρόνο παράδοσης. Έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν αρκετοί που δουλεύουν από ένα γραφείο ή ακόμα και από το σπίτι τους, οι οποίοι λειτουργούν σαν μεσάζοντες παίρνοντας τα ανταλλακτικά από αλλού, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Πότε αγοράζω μεταχειρισμένα
Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων και επομένως είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι πιθανό να κοστίζουν ακόμη και κατά 60% φθηνότερα, από τα γνήσια και μπορεί κανείς να βρει για όλα τα μέρη του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος της συντήρησης του αυτοκινήτου να μειώνεται δραματικά.

Το πόσο συμφέρει η αγορά ενός ανταλλακτικού όμως, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος ή το κόστος του ανταλλακτικού, αλλά και η ευκολία στην εύρεσή του, καθώς αν για παράδειγμα χρειαστεί κάποια παραγγελία από το εξωτερικό, μπορεί η διαδικασία να είναι πολύ χρονοβόρα, αποτρέποντας κάποιον από αυτή την επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να επιλέξετε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, καλό είναι να το κάνετε για ανταλλακτικά με μεγάλο κόστος, ώστε η επιλογή τους, να αξίζει τουλάχιστον τον κόπο, οικονομικά.

Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά να μην ξεχνάμε είναι γνήσια, άρα και τα πλέον ενδεδειγμένα από τον κατασκευαστή, πολλοί έμποροι δίνουν εγγυήσεις ή δέχονται επιστροφές αν δεν σου κάνει. Και σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε κάποιον που να είναι γνωστός και να έχει φυσικό μαγαζί.    

Aλλά προτού καταφύγουμε στη λύση των μεταχειρισμένων, θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Ειδικά όταν πρόκειται για ανταλλακτικά που αφορούν μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου μας. Ελέγξτε λοιπόν ότι:
• Να ρωτήσετε την χρονολογία του μοντέλου για το μοντέλο που έχετε. Ακόμα και ένα χρόνο διαφορά να έχει μπορεί να αλλάζει το ανταλλακτικό. Θα εκπλαγείτε με τις γνώσεις των εμπόρων, όμως ρωτήστε αν κάνει. 
 
• Οπτικά την κατάσταση του ανταλλακτικού, η κατάσταση του θα δείξει μία πρώτη εικόνα για τον τρόπο αποθήκευσης του.
 
• Τσεκάρετε σε ποιο σημείο το έμπορος το έχει σημαδέψει. Το σημάδι γίνεται για να διασφαλιστεί ο έμπορος πως κάποιος δεν θα του επιστρέψει κάποιο άλλο ανταλλακτικό πίσω ως ελαττωματικό. Δείγμα της ποιότητας του εμπόρου που θα αγοράσετε το ανταλλακτικό, θέλετε να δηλ να έχει.
 
Προσοχή στην εφαρμογή τους, αν επιλέξετε να το τοποθετήσετε μόνος σας, να είστε σίγουρος πως μπορείτε. Αν στραβώσει ή οτιδήποτε άλλο, ο έμπορος δεν θα σας το αλλάξει. 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις